ARAZAZARBAIJAN

جان طبيعت را با برداشت غير اصولي گياهان زخمي نکنيم


جان طبيعت را با برداشت غير اصولي گياهان زخمي نکنيم

گروه اجتماعي: برداشت غير اصولي گياهان کوهي خوراکي و دارويي ضرر جبران ناپذيري به طبيعت زده و ريشه کني آن‌ها را در پي دارد. ساليان درازيست که انسان‌ها به خواص شگفت‌انگيز گياهان کوهي پي برده‌اند و از آنها به عنوان غذا و دارو استفاده مي‌کنند.


 سبزي‌هاي کوهي، با طعمي بي‌نظير و سرشار از مواد مغذي از جمله ويتامين‌ها، املاح معدني و آنتي‌اکسيدان‌ها جايگاه ويژه‌اي در طب سنتي و تغذيه سالم دارند. اين گياهان که اغلب در مناطق کوهستاني و دور از آلودگي رشد مي‌کنند، به دليل عدم استفاده از کود‌هاي شيميايي و سموم دفع آفات، از خلوص و طبيعي بودن بيشتري برخوردارند.
تنوع در نوع سبزي‌هاي کوهي انتخاب را براي مردم سخت کرده است.
با آغاز فصل بهار مردم به دامن طبيعت رفته و شروع به برداشت و چيدن گياهان خوراکي مي‌کنند.
کنگر، يلميک، شنگ، بولاغ اوتي، مندي، کهليک اوتي، گندله، نعناع و جعفري کوهي، ريواس، اسفناج وحشي، گيافه، گل گاوزبان، قارياغي، سولان، موسير، پونه، قارچ کوهي و پيچک تنها تعدادي از جمع کثير گياهان خوراکي است که با آمدن بهار به سفر‌هاي مردم آذربايجان غربي رنگ و بوي ديگري مي‌بخشند.
آذربايجان غربي بيش از يک هزار گونه از اين گياهان را در خود جاي داده است و در حال حاضر بيش از ??? نوع گياه خوراکي، دارويي و صنعتي در استان بصورت سنتي برداشت و مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
با برداشت اين گياهان مصرف گوشت و پروتئين بين مردم اين منطقه کاهش مي‌يابد.
افزايش بارش نزولات آسماني مي‌تواند درافزايش رويش اين گياهان مؤثر بوده که يک نوع منبع درآمد براي بسياري از خانواده‌ها در مناطق کوهستاني استان به شمار مي‌آيد.
آذربايجان غربي رتبه نخست کشوري را در تنوع گياهان کوهي دارد
دبير شبکه ملي محيط زيست سازمان‌هاي مردم‌نهاد جوانان کشور گفت: خوشبختانه آذربايجان غربي به دليل آب و هواي مناسب رتبه نخست کشوري در تنوع گياهان کوهي را دارد.
محمد کوهاني ،اظهار داشت: دامنه‌هاي آذربايجان‌غربي زيستگاه عظيم هزاران نوع گياه خوراکي و دارويي مي‌باشد. وي افزود: آب و هواي مناسب، خاک حاصل خيز، بارش‌هاي متناوب از دلايل عمده رويش و تکثير گياهان خوراکي و دارويي در استان مي‌باشد. دبير شبکه ملي محيط زيست سازمان‌هاي مردم‌نهاد جوانان کشورخاطرنشان کرد: به همشهريان توصيه مي‌گردد بوقت چيدن اين گياه‌ها احتياط لازم را انجام دهند چرا که نوع برداشت گياهان تاثير بسزايي در رويش دوباره آن و عدم ريشه کني آن‌ها دارد.کوهاني گفت: نقش گياهان علاوه بر تامين زنجيره غذايي و مصرف دارويي، در پيشگيري از فرسايش خاک، رطوبت هوا، زيبايي طبيعت بسيار چشمگير مي‌باشد.
با توجه به طعم بسيار خوشمزه انواع سبزي کوهي به همراه خاصيت‌هاي اعجاب انگيز آنها، مورد محبوبيت افراد زيادي مي‌باشند.
ولي متاسفانه در سال‌هاي اخير برداشت‌هاي بي رويه و غير اصولي موجب از بين رفتن و انقراض برخي از گياهان شده است. برداشت و کشيدن گياهان از ريشه علاوه بر انقراض گياه موجب تخريب محيط زيست شده است که جاي نگراني دارد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از تابناک ، شايان ذکر است باانقراض گياهان دارويي و خوراکي بهاري آسيب جبران ناپذيري به طبيعت و محيط زيست استان وارد مي‌شود بسيار مهم وضروري است جهاد کشاورزي و منابع طبيعي استان با افرادي که به صورت غير قانوني اقدام به برداشت گياهان مي‌کنند برخورد قانوني کرده و برنامه ريزي‌هاي لازم جهت برگزاري دوره‌هاي آموزشي براي نحوه صحيح برداشت اين گياهان دارويي و خوراکي انجام پذيرد.
طبيعت و منابع طبيعي امانت و سرمايه بزرگي است که همگي در حفظ و نگهداري صحيح آن بايد کوشا باشيم.
.Arazazarbaijan.ejtemai@gmail.com


برچسب ها:

تاریخ: 1404/01/23 07:54 ق.ظ | دفعات بازدید: 1418 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور