مظاهر گودرزي
گروه اجتماعي: مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي درباره تغييرات کنکور از سال 1400 اجرا شد، مصوبهاي که در تمام سه چهار سال گذشته با حواشي و نقدهاي زيادي همراه بود. تداوم نقدها از طرف کارشناسان و داوطلبان کنکور سبب شد اين مصوبه دستخوش تغييرات زيادي شود، تغييراتي که تا اخرين روزهاي سال 1403 ادامه داشت.
سنجش و پذيرش داوطلبان ورود به دانشگاه بعد از سالها تغيير کرد، کنکور و نتايج آن تنها آزموني بود که تعيين ميکرد چهکسي ميتواند در کدام دانشگاه و رشته ادامه تحصيل بدهد، روشي که منقدان زيادي داشت، از استرسهاي شب آزمون گرفته تا چيزي بهنام مافياي کنکور و گردش مالي کلاسها و کتابهاي تست زني، همه اينها سبب شده بود تا خواست عمومي براي تغيير اين روش بسيج شود، اتفاقي که بالاخره رخ داد.
با مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي سهم آزمون سراسري براي ورود به دانشگاه کم شد، در عوض اين سهم کم شده به مدارس و نتايج امتحانات نهايي رسيد، حالا طبق اين مصوبه آزمون سراسري 40 درصد در نتايج ورود به دانشگاه تاثيرگذاري دارد و 60 درصد باقي مانده سهم معدل داوطلبان و دانشآموزان در سه پايه دهم، يازدهم و داوزدهم است. ضمن اينکه ديگر از آزمون دروس عمومي در کنکور خبري نيست و کنکور سالي دوبار برگزار ميشود.
مافياي کنکور به مدارس رفت
روش جديد سنجش و پذيرش براي ورود به دانشگاهها از همان ابتدا مخالفان خودش را پيدا کرد، علي امرايي، عضو کميسيون آموزش ديدهبان شفافيت و عدالت در اينباره گفت که: »در روش جديد يک يا دو بار کنکور تبديل به 30 بار امتحان نهايي شده است، در حالي که هدف مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي کاهش استرس بود، اما همين روش به مراتب استرس را اضافه کرده است، در واقع دانشآموز از پايه نهم براي گرفتن نمره خوب به دنبال کتابها و کلاسهاي تقويتي ميرود.«
درهمين باره احمد نادري، نماينده مجلس هم در گفتوگويي با رسانهها گفت که: »بيش از هشت هزار ميليارد مافياي کنکور درآمد داشته است. با روش جديد حذف اين مافياها ارزشمند است، اما آيا به اين قيمت است که اين مافيا را ما بايد حل بدهيم درون مدارس؟ قانوني که اينها نوشتند و با گردنکلفتي مقابل مجلس هم ايستادند و اين قانون را اجرايي کردند که ما هم به دلايلي زورمان نرسيد، اين قانون، آن مافيا را به آموزش و پرورش سرايت ميدهد.«
مصطفي اسلامي، استاد دانشگاه درباره مصوبه جديد شوراي عالي انقلاب فرهنگي براي جذب دانشجو و مشکلات اين مصوبه گفته بود: »در اين روش استرس به سه سال افزايش يافته، اين طرح از هر طرف که وارد ميشويم ايراد دارد.«
همچنين سامان سلاميان، مدرس درباره اين مصوبه کنکوري گفته بود: »مصوبه اخير امکان مطالبه را از بين برده است. دانشآموز نميداند بهکجا اعتراض کند. مصوبه در مجلس تصويب نشده است.
اساسا بايد در کتابهاي جامعهشناسي و مدني بيايد که مجلس در راس امور نيست. دانشآموزان بدانند مجلس قانون را تصويب نکرده و اعتراض مجلس هم بهجايي نرسيده است. نماينده مجلس هيچ تاثيري در اين مصوبه ندارد. دانشآموز هرجايي براي اعتراض ميرود قبول نميشود. 290 نماينده درباره يک چيزي شور ميکنند و اشکالات بهصورت علني بيان ميشود. اين مصوبه پشت درهاي بسته تصويب شده است. امکان اعتراض براي دانشآموزان نيست.«
اجحاف در حق دانشآموزان
اما مخالفان روش جديد سنجش و پذيرش براي ورود به دانشگاهها فقط در ميان کارشناسان و نمايندگان مجلس نبودند، بعد از چند دوره پذيرش دانشجو با مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي خود داوطلبان هم به صف مخالفان پيوستند، طوري برخي معتقدند 80 درصد داوطلبان با تاثير معدل در کنکور مخالفند.
يکي از اين داوطلبان صبا معصومنيا رتبه يک گروه آزمايشي تجربي در کنکور 1403 بود او گفت:»هر جلسه امتحان نهايي عملا براي ما معني کنکور داشت و متحمل استرس شديم. به نظر من تاثير قطعي معدل در نتايج شرايط را سخت کرده، اين روش واقعا در حق بچه پانزده سالهاي که بايد امتحان نهايي دوره دهم يازدهم و دوازدهم را بدهد اجحاف است و ممکن است با يک اشتباه آيندهاش خيلي تحت تاثير قرار بگيرد.«
همچنين آيدا دواني رتبه يک کنکور زبانهاي خارجه در سال 1403 گفت که: »چيزي که خيلي اذيتمان کرد آن بود که براي هر امتحاني که ميداديم انگار استرس يک کنکور را تجربه ميکرديم. براي همين در خردادماه خيلي استرس داشتم و وقت سرخاراندن نداشتيم و اين خيلي اذيت مان کرد.«
در واکنشي ديگر به مصوبه کنکوري شوراي عالي انقلاب فرهنگي، علي اکبر قناديزدي رتبه برتر کنکور علوم انساني گفت: »از رييس جمهور درخواست مي کنم اين مصوبه ناعادلانه و غير فني را بازنگري کنند و حذف اين مصوبه بهترين هديه براي ما نخبگان به شمار مي رود. ضمن اينکه خانواده ها و مردم از اين مصوبه ناعادلانه نگران هستند و نبايد نسبت به خشم و نگراني مردم بي تفاوت باشيم.«
رويکرد مثبت دولت چهاردهم براي تغيير مصوبه کنکوري
در سال 1403 در يک انتخابات زودهنگام، مسعود پزشکيان رئيس جمهور شد، با تشکيل دولت چهاردهم بسياري از کارشناسان و داوطلبان از رئيس دولت درخواست کردند که در مصوبه کنکوري شوراي عالي انقلاب فرهنگي تجديد نظر ايجاد شود.
احمد توکلي، عضو ادوار مجلس شوراي اسلامي و رئيس هيات مديره ديدهبان شفافيت و عدالت با درخواست از مسعود پزشکيان براي تغيير مصوبه کنکوري نوشت: »تصميمي در شوراي عالي انقلاب فرهنگي گرفته شد که متأسفانه پيوست عدالت ندارد و موجبات بيعدالتي، نارضايتي و شکاف طبقاتي در جامعه را فراهم کرده است و همواره اين اتهام را برانگيخته است که قشري خاص که اکثراً با مدارس غيرانتفاعي و تجار زراندوزِ فعال در عرصه فرهنگ کنکوري مرتبطاند، زمينهساز چنين تصميماتي هستند. تصميماتي که چرخه فقر را تعميق ميبخشد، فرهنگ مناعت را تخريب ميکند و مغاير با ارزشها و الگوهاي اسلامي است.«
آنطورکه مشخص بود رئيس جمهور پزشکيان و وزراي او هم چندان موافق اين مصوبه نيستند. او درهمينباره قبلتر در شبکه اجتماعي ايکس نوشته بود: »براي کنکور بايد معيارهاي جديدي وضع شود تا رقابت عادلانه و برابر باشد، بازنگري در کنکور ضروري است.«
همچنين عليرضا کاظمي، وزير آموزش و پرورش، در روزهاي ابتدايي قبول مسئوليت در اينباره گفته بود:»تاثير معدل در کنکور دغدغه دانشآموزان است اين موضوع را به شوراي عالي انقلاب فرهنگي منعکس و پيگيري خواهم کرد.«
شوراي عالي انقلاب فرهنگي کوتاه آمد؛ مصوبه تغيير کرد
بعد از روي کار امدن دولت چهاردهم سرعت رسيدگي به مطالبات دانشآموزان و داوطلبان ورود به دانشگاه براي تغيير مصوبه کنکوري سرعت بيشتري پيدا کرد، بالاخره بخشي از اين تغييرات در بهمن ماه سال 1403 در جلسه شوراي عالي انقلاب فرهنگي تصويب شد. ماه بهمن سال گذشته حجت الاسلام و المسلمين عبدالحسين خسروپناه در حاشيه جلسه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در مورد دستور اين جلسه گفت: بر اساس تصميم اعضا مقرر شد سوابق تحصيلي پايه دهم در کنکور لحاظ نشود و سوابق پايههاي يازدهم و دوازدهم براي کنکور مدنظر باشد.«
البته اين تصميمگيري هم کم حاشيه نداشت، بعد از برگزاري جلسه شوراي عالي انقلاب فرهنگي سيمايي صراف وزير علوم تحقيقات و فناوري به انتشار ويديويي اعلام کرد که مخالف تاثير قطعي معدل در قبولي دانشگاه بوده اما با وجود داشتن يک راي نميشد نظرش را در شوراي عالي انقلاب فرهنگي پيش ببرد، بعدتر دبر شوراي عالي انقلاب فرهنگي تلويحاً واکنش وزير علوم را تکذيب کرد و گفت: »نه از سوي رئيس فعلي سازمان سنجش نه رئيس قبلي سازمان سنجش و نه وزارت علوم پيشنهاد تاثير مثبت پايه 12 به دست ما نرسيد.«
بنابراين با حذف پايه دهم از معدلگيري قرار شد سهم 60 درصدي تاثير قطعي معدل در سنجش و پذيرش داوطلبان براي ورود به دانشگاه به پايههاي يتزدهم و دوازدهم برسد، اما اينکه کداميک از دروس براي محاسبه معدل بهصورت آزمون نهايي برگزار ميشود به شوراي عالي آموزش و پرورش سپرده شد.
پايان حواشي کنکور در سال 1403
در آخرين روزهاي سال گذشته شوراي عالي آموزش و پرورش با اعلام جزئيات مصوبه جديد خود پرونده کنکور را حداقل براي سال 1403 بست. در جلسه اسفند ماه سال گذشته اين شورا مقرر شد آزمون نهايي براي پايه دهم برگزار نشود و در پايه يازدهم براي 6 عنوان درسي امتحان نهايي برگزار شود و در پايه دوازدهم براي همه دروس اصلي امتحان نهايي برگزار ميشود.
ادامه حواشي در سال 1404
حواشي مربوط به تغيير و تحولات کنکور در همان سال گذشته تمام نشد، در سال جديد برخي اظهار نظرها و تصميمها هم حاشيه درست کرد هم بر ابهام قبولي در دانشگاه اضافه کرد. حسين صادقي رئيس مرکز اطلاعرساني و روابط عمومي وزارت آموزش و پرورش در صفحه شخصي خود در شبکه ايکس نوشت: »مصوبه الزام پشت کنکوريها به ارائه سوابق تحصيلي پايه يازدهم لغو شد. با پيگيري جدي وزير آموزش و پرورش در جلسه اضطراري شوراي سنجش و پذيرش دانشجو، الزام پشت کنکوريها به ارائه سوابق تحصيلي پايه يازدهم لغو شد.
در پي سردرگمي و اعتراض گسترده داوطلبان کنکور 1404 با دلسوزي مسئولان نظام تعليم و تربيت، مصوبه جنجالي شوراي سنجش و پذيرش دانشجو درباره الزام پشت کنکوريها به ارائه سوابق تحصيلي پايه يازدهم، در جلسه اضطراري اين شورا لغو شد و شوراي سنجش باپيشنهادهاي زير موافقت کرد: تأثير مثبت نمرات پايه يازدهم براي همه داوطلبان کنکور 1404 - عدم عطف به ماسبق شدن نمرات يازدهم براي فارغالتحصيلان 1403 و قبل از آن - کاهش تعداد دروس مؤثر پايه يازدهم در صورت عدم پذيرش پيشنهاد عطف به ماسبق نشدن«
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از خبرآنلاين،اين توئيت حرف و حديث زيادي درباره لغو تاثير قطعي معدل پايه يازدهم در نتايج کنکور ايجاد کرد، اما بلافاصله با پاسخ عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي مواجه شد؛ ابراهيم سوزنچي دوشنبه شب در صفحه مجازي خود افزود: »مصوبات شورا در اين زمينه تا اطلاع ثانوي (حداقل 6 ماه) غيرقابل تغيير است.
تاثير قطعي پايه يازدهم مثبت نخواهد شد، گول جنجالها را نخوريد. برخي دنبال به هم زدن فضاي رواني هستند که در پازل دشمن و خلاف امنيت ملي است.«