ARAZAZARBAIJAN

روايتي از آنچه به نام قوميت در اروميه گذشت


روايتي از آنچه به نام قوميت در اروميه گذشت

گروه جامعه: آنچه در روزهاي پاياني سال 1403 به نام هموطنان کُرد رخ داد و موجب رخداد روزهاي آغازين 1404 شد، نه‌تنها در قالب قوميت نمي‌گنجد بلکه حتي براي برخي قوم‌گراهاي بي‌وطن هم قابل هضم نيست!


انتشار فراخواني بي‌نام‌ونشان در چند صفحه مجازي کُردي در اواسط اسفندماه 1403، نشان از تصميم برخي فعالان قوم‌گرانماي کُرد با هدايت اقليم کردستان‌نشينان عراقي داشت که دنبال به‌هم‌زدن فضاي آرام استان آذربايجان‌غربي بودند.
در اين فراخوان، از مردم کُرد اروميه خواسته شده بود در 29 اسفندماه 1403 (همزمان با نخستين شب قدر!) به‌منظور برپايي “جشن نوروزگاه” گردهم آيند و به رقص و پايکوبي بپردازند؛ رسمي که بدون هيچ عقبه سنتي و تاريخي و تنها با اهداف نژادپرستانه اقليم‌نشينان بي‌هويت بنا گذارده شده است.
به‌دنبال اين تحرکات حاشيه‌ساز که با همراهي چند عضو شوراي شهر اروميه پررنگ‌تر شد، پس از اعلان رسمي توسط نماينده ولي فقيه در آذربايجان‌غربي و از تريبون نماز جمعه شهرستان اروميه مبني بر اين‌که هرگونه اقدام تحريک‌آميز بايد با برخورد جدي مواجه شود و حفظ حرمت ماه رمضان الزامي است، نهادهاي امنيتي و قضايي وارد موضوع شده ضمن اعلام ممنوعيت چنين تجمعي، از بزرگان کُرد خواستند از برگزاري مراسم خودداري کنند.
پس از کش‌وقوس‌هاي بسيار و ورود نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، بزرگان مذهبي، سياسي و اجتماعي محلي، بالاخره تصميم بر اجراي اين برنامه در روز 28 اسفندماه و در آستانه نخستين شب از ليالي قدر و ايام شهادت حضرت اميرالمؤمنين امام علي(ع) شد که براساس اخبار غيررسمي منتشرشده، با مجوز دريافتي از سوي وزارت کشور اجرايي شد.
در جريان برگزاري “جشن نوروزگاه” با حضور جمعيت چندده‌هزارنفري کُردهاي مقيم اروميه و نيز مسافراني از ديگر مناطق آذربايجان‌غربي و برخي نقاط استان کردستان که همراه با اهتزاز پرچم جمهوري اسلامي ايران و تمثال امامين انقلاب اسلامي و شهدا در جايگاه اصلي مراسم بود، اقدام تعدادي مهره معلوم‌الحال و تجزيه‌طلب مبني بر بالا بردن پرچم جعلي اقليم کردستان و نيز پوشيدن لباس محلي چند تن از دختران که با نماد اين پرچم منقش بود، بلافاصله با تذکر و اقدام متقابل حاضران و نيز برگزارکنندگان برنامه مواجه شد و پرچم‌هاي سه‌رنگ جمهوري اسلامي ايران در جاي جاي اين تجمع به اهتزاز درآمد و از بروز حاشيه بيشتر جلوگيري به‌عمل آمد.
هرچند انتشار تصاوير اين عده محدود و معلوم‌الحال در صفحات مجازي برخي فعالان کُردي و بهره‌برداري رسانه‌هاي معاند و ضدانقلاب از اين فضا، موجب خدشه‌دار شدن کلّيتِ موضوعِ تجمع و با اعتراض مردم و مسئولان اعم از تُرک و کُرد در جاي جاي استان آذربايجان‌غربي همراه شد، اما فضاي به‌وجودآمده فرصت مناسبي براي سوءاستفاده پان‌هاي مقيم کشورهاي ترکيه و عراق ايجاد کرد تا فضاي استان را به‌سوي قوميتي و ملتهب پيش ببرند.در اين ميان، همراهي چند عضو شوراي شهر اروميه و تعدادي از فعالان قوم‌گرانما با پان‌تُرک‌هاي خارج‌نشين و ارائه فراخوان براي تجمع و اعتراض خياباني بدون مجوز در برابر اقدام چند چهره معلوم‌الحال، موجب شد فضاي ملتهب در روزهاي پاياني سال نه‌تنها فروکش نکند بلکه رفته رفته شدت بگيرد و به يک فضاي امنيتي تبديل شود.
در چنين شرايط خاص، هوشياري مسئولان سياسي و امنيتي آذربايجان‌غربي با هدايت و پيش‌قراولي حجت‌الاسلام و المسلمين “سيد مهدي قريشي” نماينده ولي فقيه و “رضا رحماني” استاندار، اين نتيجه را به‌همراه داشت که از برگزاري تجمعي کذايي با اهداف سياسي و قوميتي جلوگيري به‌عمل آمد و عزاداري سالروز شهادت امام علي(ع) در روز دوم فروردين‌ماه، با حضور هيئات مذهبي، عزاداران و اقشار مختلف مردم در خيابان امام(ره) اروميه برگزار شود.
اين تجمع عظيم چندصدهزارنفري مردم عزادار اروميه که به‌اذعان همگان در تاريخ انقلاب اسلامي بي‌نظير بود، با هدايت و راهبري مسئولان ارشد استاني همراه شد و حضور تمامي دست‌اندرکاران سياسي، امنيتي، قضائي و اجتماعي استان، قدرت ارادت ملت غيور به ساحت مولاي متقيان(ع) و اوج هويت ديني مردم را به نمايش گذاشت که همين امر براي ضدانقلاب خارج‌نشين سنگين بود و موجب شد اقدام به حاشيه‌سازي براي مراسم با توسل به مهره‌هاي حاضر در تجمع کنند.
نمايش نماد جعلي پان‌تُرکيسم، تعدادي دست‌نوشته و پوستر با مضامين قوميتي و نيز سر دادن برخي شعارهاي هنجارشکن توسط عده قليل حاضر در تجمع، با اعتراض مردم عزادار همراه شد و به اين ترتيب عده قليل هنجارشکن تصميم بر تغيير مسير و خروج از محل اصلي مراسم گرفتند تا در مسير خيابان امام(ره) به‌سمت ميدان انقلاب به رفتارهاي هنجارشکنانه خود بپردازند.
نکته جالب توجه در اين ميان، حضور پرشور ملت عزادار در مسير مدنظر هنجارشکنان بود که حتي براي متوليان برگزاري مراسم تجمع عظيم نيز غيرقابل باور بود و همين امر باعث شده بود تدابير لازم براي تجهيز مسير به سيستم صوتي مناسب انجام نشود و تنها در محل مشخص‌شده و آن‌هم توسط چند هيئت مذهبي، تجهيزات صوتي مستقر شود!
اين وضعيت و غفلت متوليان از چاره‌انديشي به‌منظور آينده‌نگري و تأمين تجهيزات صوتي براي مسير، موجب شد برخي حاضران در اين مسير نيز به‌هواي تبديل شدن “تجمع علويون” به “راهپيمايي عزاداري علوي”، با هنجارشکنان همراه شوند و حتي در سر دادن شعار نيز با آن‌ها همراهي کنند.
اما در انتهاي مسير و با پررنگ شدن شعارهاي قوميتي و تغيير شرايط توسط عوامل هنجارشکن که با نمايش مجدد نمادهاي جعلي پان‌ترکي و شعارهاي ضدوحدت و ضدايراني همراه شد، مردم عادي صف خود را جدا کردند و به اين ترتيب سره از ناسره تفکيک شد تا فضا براي اين افراد محدود شود.
ورود به‌موقع نيروهاي انتظامي و امنيتي به موضوع و برخورد نرم با هنجارشکنان در انتهاي مسير و در محل ميدان انقلاب، به متراکم شدن جمعيت و در نهايت مشخص شدن حضور برخي عوامل پان‌تُرکِ هدايت‌شده از سوي خارج‌نشينان منجر شد تا به اين ترتيب اقدامات لازم براي انحلال اين وضعيت و ورود جدي نيروهاي انتظامي و امنيتي آغاز و در کمتر از چند دقيقه تمام فضاي پيش آمده جمع‌آوري شود.
اما اصل ماجرا چه بود؟ چرا بايد يک تجمع و عزاداري با چنين حواشي نامناسبي همراه مي‌شد؟ »اصلاً چرا بايد سنن و آيين ملي فقط توسط يک قوم برگزار شود؟«
اينجا آذربايجان‌غربي است؛ استاني متشکل از اقوام تُرک، کُرد، مسلمان، مسيحي، ارمني و حتي ديگر اديان و مذاهب اقليت که همواره به آرامش و امنيت پايدار متکي بوده است، امنيتي که در سايه تلاش و مجاهدت سربازان ولايت و با بهره‌گيري از ظرفيت عظيم مردمي اتفاق افتاده و دليل اصلي ترس و واهمه دشمن و دست‌نشاندگان دشمن در داخل و خارج نيز همين “امنيت پايدار مردمي” بوده است.
در طول ساليان متمادي پس از انقلاب اسلامي، مردم استان شاهد تحرک ايادي مزدور غرب و سرويس‌هاي جاسوسي ضدانقلاب و معاندين براي به‌هم زدن آرامش و وحدت ملت بوده‌اند که نه‌تنها موفق نبوده‌اند بلکه به تحکيم بيش از پيش اين وحدت و همگرايي نيز منجر شده است.
بر همين اساس، دشمنان وحدت ملي، هربار با نقشه و حربه‌اي جديد در پي نفوذ و برهم زدن اتحاد برآمده‌اند. از چند سال قبل نيز با پيش کشيدن موضوع قوميت و جدال نابرابر مردم تُرک و کُرد در صدد اين امر بودند که البته بيشتر در ايام انتخابات و موضوعات سياسي بوده است و بالاخره با توجه به همزماني مناسبت ملي عيد نوروز و سالروز شهادت امام علي(ع) در روزهاي ابتداي نوروز، فرصت را براي خدشه‌دار کردن چهره آرام استان غنيمت شمرده وارد موضوع شدند.
هرچند اين نقشه نيز با بصيرت و بيداري مردم اعم از کُردهاي غيور و تُرک‌هاي ولايتمدار با شکست مفتضحانه همراه شد، اما صفحات و رسانه‌هاي ضدانقلاب در پي بزرگ‌نمايي و همراه نشان دادن مردمِ بي‌خبر از اصل موضوع با عده قليل هنجارشکنان برآمدند، البته اين تلاش‌ها هم با حضور چندصدهزارنفري مردم در بخش عزاداري و عدم همراهي توده مردم با چنين هنجارشکناني به شکست انجاميد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از تسنيم،انتشار خبر برخورد جدي با تعداد قابل‌توجهي از به‌هم‌زنندگان وحدت در هر 2 برنامه موصوف و بازداشت عوامل نفوذي در اين ماجرا، نشان داد که عوامل امنيتي و قضائي بدون مماشات با چنين عناصري وارد مقابله مي‌شوند و بدون توجه به حواشي پيش‌آمده برخوردهاي قانوني را انجام خواهند داد.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/01/16 07:53 ق.ظ | دفعات بازدید: 1418 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور