صابر چهرگاني
گروه گزارش: ورزش آذربايجان غربي در سالي که گذشت، فراز و نشيب هاي زيادي را طي کرد اما همه کارشناسان بر اين اعتقاد هستند که امسال، موفقيتهاي ورزشي استان در عرصههاي ملي، بين المللي و حتي المپيک بسيار قابل توجه بوده؛ در کنار آن ميزبانيهاي شايستهاي را نيز شاهد بوديم که بر توفيقات ورزشي اين استان افزود. سال 1403 يکي از سالهاي موفق در عرصه ورزشي آذربايجان غربي بود و بسياري از رشتههاي داراي ظرفيت در استان، به موفقيتهاي خوبي در عرصههاي مختلف ملي و بين المللي دست يافتند که مهمترين آنها حضور دو ورزشکار از اين استان در مسابقات المپيک 2024 پاريس و پا گذاشتن اولين نماينده بانوان از اين استان در تاريخ ورزش به عرصه المپيک بود.
آذربايجان غربي درالمپيک پاريس
اوايل سال جاري بود که يکي از مهمترين اخبار ورزشي آذربايجان غربي مخابره شد و آن هم، کسب سهميه المپيک توسط دختر قايقران اروميهاي بود.
فاطمه مجلل که با وجود سن کم و همچنين کمبود امکانات در مسابقات مختلف بين المللي خوش درخشيده بود، اين بار هم دست به کاربزرگي زد و توانست مجوز حضور در المپيک را براي اولين بار براي يک بانوي اهل آذربايجان غربي به دست آورد.
اما اين درخشش تمامي نداشت و مجلل درعرصه المپيک نيز توانست تا يک قدمي مدال پيش برود؛ اين دختر جوان و آينده دار اروميهاي در رقابت اوليه که براي راهيابي مستقيم به مرحله نيمه نهايي بود، نتوانست در جمع سه تيمي که راه مييابند، حاضر شود و در رده چهارم قرار گرفت.
مجلل در شانس مجدد، رکورد هفت دقيقه و 56 ثانيه را به ثبت رساند و با قرار گرفتن در رده نخست گروه خود، راهي يک چهارم نهايي رقابتها شد.
ورزشکار 22 ساله اروميهاي، در مسابقات يک چهارم نهايي در رده ششم ايستاد و به نيمه نهايي هفدهم تا سي و دوم رفت؛ هرچند براي رسيدن به نيمه نهايي C و D بايد در رده سوم اين رقابت ميايستاد.
مجلل در نيمه نهايي C و D هم با رکورد هشت دقيقه و 6 ثانيه در رده ششم ايستاد و به فينال D رفت.
ورزشکار اروميهاي در فينال D هم رکورد هفت دقيقه و 46 ثانيه را ثبت کرد و با قرارگرفتن در رده سوم اين فينال به رتبه بيست و يکم دست يافت.
با توجه به اينکه رکورد اين بخش در المپيک هفت دقيقه و 14 ثانيه است؛ مجلل در المپيک پاريس، بهترين رکورد خود را در رقابت پاياني به ثبت رساند ولي با همين رکورد هم، همچنان حدود 33 ثانيه با رکورد المپيک فاصله داشت که شايد بتوان گفت با توجه به سبک وزن بودن اين ورزشکار و برگزاري المپيک در سنگين وزن و همچنين حضور نخست فاطمه مجلل در المپيک، امکان بهبود اين رتبه در چهار سال و هشت سال بعد وجود دارد و شايد بتوان گفت که در دورههاي بعدي ميتوان انتظار حضوري بسيار بهتر براي مجلل در المپيک داشت.
علاوه برمجلل، علي پاکدامن هم در شمشيربازي سابر نماينده آذربايجان غربي در المپيک پاريس بود که او هم در يک قدمي مدال قرار گرفت و در سابر تيمي، در رده چهارم المپيک ايستاد.
درخشش قهرمانان آذربايجان غربي در مسابقات مختلف ورزشي
آغاز تا پايان سال 1403 براي ورزش آذربايجان غربي با مدال آوري ورزشکاران همراه بود و دهها مدال ملي و بين المللي طي اين سال براي استان کسب شد؛ مهدي هفت چشمه پرتابگر جوان اروميهاي موفق شد نخستين مدال آذربايجان غربي را در سال جاري به دست آورد؛ او در مسابقات دو و ميداني قهرماني جوانان آسيا به مدال نقره پرتاب چکش دست يافت.
همچنين در سال جاري، فاطمه مجلل سه مدال رنگارنگ شامل يک طلا و دو نقره در مسابقات روئينگ قهرماني بزرگسالان آسيا، امير اسماعيلي بوکسور آذربايجان غربي مدال برنز مسابقات جهاني جوانان، سهند نجفي دارنده مدال نقره مسابقات آسيايي نوجوانان امارات، طاها وطن فدا و مبين عزيزي مدال طلاي رقابت هاي هندبال ساحلي نوجوانان آسيا و اميررضا مسلمان، سينا نوري و آرمين جواني مدال برنز مسابقات آسيايي فيليپين در رشته کاراته را کسب کردند.
شهاب رحيمي کشتيگير فرنگي کار بوکاني در وزن 67 کيلوگرم کشورمان نيز در دهمين دوره بازيهاي آسيايي ناشنوايان 2024 مالزي توانست صاحب گردن آويز طلا شود.
تبديل آذربايجان غربي به ميزباني هميشگي براي مسابقات ملي و بين المللي و اردوهاي فدراسيون ها
آذربايجان غربي از بيش از 10 سال پيش، يکي از مهمترين مقاصد ميزباني مسابقات ورزشي ملي، بين المللي، آسيايي و جهاني بوده و همواره همين روند را حفظ کرده است که اين امر در سال 1403 نيز به خوبي تحقق يافت و سهم ميزبانيهاي استان در رشتههاي مختلف ورزشي قابل توجه بود.
مسابقات شمشيربازي با حضور قهرمانان ملي و استاني و همچنين شمشيربازاني از کشورهاي همسايه، اجراي مسابقات شطرنج استاندارد کشوري در ردههاي سني مختلف، مسابقات اتومبيلراني در پيست استاندارد و همچنين ليگهاي مختلفي نظير گلف بانوان، دسته 2 تنيس باشگاههاي کشور، منطقه يک تنيس روي ميز نوجوانان، دسته 2 بسکتبال و پرس سينه در مهاباد، مسابقات کبدي و بسکتبال قهرماني جوانان کشور، مسابقات واليبال پيشکسوتان کشور و همچنين مسابقات واليبال دستگاه هاي اجرايي و شهرداريهاي کشور از جمله مسابقاتي است که امسال در اروميه و ديگر شهرهاي آذربايجان غربي برگزار شده است.
آذربايجان غربي همچنين در سال جاري از اردوهاي رشته هاي مختلف ورزشي ميزباني کرده و صدها نفر از اعضاي تيم هاي ملي در قالب اين اردوها در اروميه و ديگر شهرهاي آذربايجان غربي حضور يافتهاند.
ميزباني از چندين دوره اردوي تيم هاي ملي قايقراني بانوان و مردان در سدهاي شهرچاي اروميه و مهاباد از جمله شاخصترين ميزبانيهايي بوده که صورت گرفته و رضايت کادر فني و حتي مسوولان فدراسيونهاي مختلف را در پي داشته است.
موفقيت واليبال شهرداري اروميه در دو فصل پياپي ليگ برتر
تيم واليبال شهرداري اروميه سال 1403 را با موفقيت آغاز کرد و در فصل جديد نيز اين موفقيت را تکرار کرده است؛ اين تيم در سي و هفتمين دوره ليگ برتر واليبال توانست با رسيدن به پلي آف و شکست طبيعت در دور يک چهارم نهايي به نيمه نهايي برسد ولي با قبول شکست مقابل شهداب يزد، در رده سوم ليگ ايستاد؛ شهرداري اروميه در فصل گذشته حتي طعم قعرنشيني ليگ را هم در هفتههاي مختلف چشيده بود ولي با تلاش قابل توجه، به مرحله پلي آف رسيد و در رده سوم قرار گرفت.
اما حکايت فصل جاري و سي و هشتمين دوره ليگ برتر واليبال براي شهرداري اروميه متفاوت بود؛ اين تيم از همان هفته هاي نخست، صدرنشيني خود را در ليگ آغاز کرد و دور مقدماتي را هم با صدرنشيني به پايان رساند.
شهرداري اروميه در يک چهارم نيز به راحتي تيم صنعتگران را برد تا براي دومين سال متوالي، به نيمه نهايي ليگ برتر برسد؛ اين تيم قرار است در اوايل سال آينده در نيمه نهايي به مصاف فولاد سيرجان برود.
شهيد شبان، شهيد شاخص ورزش کشور
شهيد سعيد شبانپ که در راه دفاع از حرم اهل بيت (ع) به درجه رفيع شهادت نايل شده بود، به عنوان شهيد شاخص ورزش کشور در سال 1403 از سوي وزارت ورزش و جوانان انتخاب شد.
به همين منظور اجلاسيهاي با هدف بزرگداشت شهداي ورزشکار کشور به ويژه شهيد سعيد شبان روز 30 مهرماه جاري با حضور ورزشکاران برجسته و مديران عالي ورزش کشور برگزار شد که مورد استقبال ورزشکاران، بسيجيان و خانواده شهدا و ايثارگران نيز قرار گرفت.
سعيد شبان گورچين قلعه در دوم فروردين 1365 در شهرستان اروميه به دنيا آمد و در يکم شهريور 1393 در دفاع از حرمين و جنگ با تکفيريهاي داعش در اربيل عراق شهر باقرسه به شهادت رسيد.
شهيد شبان يکي از ورزشکاران با اخلاق اروميه بود؛ او در سنين نوجواني با انتخاب رشته فوتبال اين رشته را به صورت حرفهاي ادامه داد و وارد دنياي ورزش شد.
رشد سرانه فضاي ورزشي آذربايجان غربي و بالارفتن از متوسط کشوري
سرانه فضاي ورزشي آذربايجان غربي با اجراي طرح هاي مختلف ورزشي در سال هاي اخير همواره روند افزايشي داشته و سير صعودي به خود گرفته است.
اين سرانه در همه شهرستانهاي استان از 80 سانتي متر تا يک متر متفاوت بوده و در برخي شهرستانها از يک متر نيز بيشتر شده است.
طبق آخرين آمار سرانه فضاي ورزشي در آذربايجان غربي نزديک به 80 سانتي مترمربع و ميانگين کشوري 75 سانتي مترمربع است.
البته اين رقم با اهداف پيش بيني شده در برنامه ششم توسعه که 2 مترمربع بود، بسيار فاصله دارد و بايد تلاشهاي گستردهاي طي سالهاي آتي براي رسيدن به اين ميزان صورت گيرد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايرنا، با توجه به اقداماتي که درسال 1403 صورت گرفت، ميتوان اين سال را يکي از سالهاي موفق درحوزه ورزش آذربايجان غربي دانست و اميد مي رود تا با تلاش در سالهاي آتي نيز ضمن دريافت ميزبانيهاي مسابقات جهاني و آسيايي، استعدادهاي ورزشي استان بيش از پيش شکوفا شده و آذربايجان غربي روند رو به رشد خود در حوزه ورزش را همه ساله ادامه دهد.