معيارهاي همتايي و تناسب براي انتخاب درست در ازدواج
معيارهاي همتايي و تناسب براي انتخاب درست در ازدواج
الهام قبادي
گروه خانواده و سلامت:مينايي پور گفت: جوانان در مورد ويژگيهاي اخلاقي، شخصيتي، استعدادها، توانمنديها، سلايق، علايق، ضعفها و کاستيهاي خودآگاهي و شناخت کسب کنند. مرضيه مينايي پور کارشناس سبک زندگي پيرامون انتخاب درست در ازدواج گفت: ازدواج بزرگترين و مهمترين فصل کتاب زندگي انسان است. در آن دو فرد با پيوند مشترک ضمن حفظ استقلال خود، در به تکامل رسيدن يکديگر کمک ميکنند. شناخت کافي در انتخاب درست، ريسک يک ازدواج ناموفق را کاهش ميدهد.
وي افزود: ازدواج موفق، زمينه تکامل مادي و معنوي افراد خانواده را فراهم ميسازد. شکست در ازدواج موجب نا اميدي، سرخوردگي و دلسردي، اضطراب و پريشاني در زندگي و موجب بسياري از مشکلات روحي و رواني خواهد شد؛ بنابراين بر هر دختر و پسري لازم است قبل از ازدواج خودشناسي داشته باشند. همچنين در مورد ويژگيهاي اخلاقي، شخصيتي، استعدادها، توانمنديها، سلايق، علايق، ضعفها و کاستيهاي خودآگاهي و شناخت کسب کنند. همچنين آمادگي خود را براي ازدواج بسنجند، اهداف و انتظارات خودرا از طرف مقابل بدانند و با شناخت کامل انتخاب درست تري داشته باشند.
در ادامه مينايي پور پيرامون ملاک هاي مختلف براي يک انتخاب درست در ازدواج پرداخت.
تفاهم در عقيده:تفاهم در افراد به معني اعتقاد به مسائل مهم زندگي ميباشد. اعتقادات ديني، فرهنگي، اجتماعي، خانوادگي و اقتصادي متفاوت ممکن است در زمان باعث ايجاد مشکلات جدي شود. زمان و همچنين بيان اين موارد ميتواند شما را در اين زمينه آماده ازدواج نمايد.
تعهد و وفاداري:يکي از نشانههاي مهم آمادگي براي ازدواج داشتن تعهد به يک فرد است. تحسين ارزشهاي افراد موفق امري ست طبيعي، ولي اگر ديدن اين افراد باعث بشود شما به انتخاب خود شک کنيد؛ شما هنوز آماده تعهد نيستيد. اين احساس بعد از ازدواج نه تنها کمتر نخواهد شد بلکه تبديل به حسرت خواهد شد.
اميد به تغيير در آينده:گاهي فردي برخي از ويژگيها و معيارهاي مورد نظر ما را دارد، اما در يکي دو مورد، بر عکس کاملاً متضاد با معيارهاي ماست. درست است که انسان در معاشرت و پيوند طولاني مدت با يکديگر ممکن است تغيير کنند، اما برخي از ويژگيهاي شخصيتي انسان ممکن هست هرگز تغيير نکند. يادتان باشد تا زماني که فردي نخواهد و خود انگيزه به تغيير نداشته باشد، شما نميتوانيد او را مجبور به تغيير کنيد. در چنين حالتي نه تنها زندگي شما جذاب نخواهد شد بلکه بدتر از حد تصور هم ميشود. پس در صورت برخورد با تفاوتهاي اساسي، هرگز بي گدار به آب نزنيد و قبل از هر تصميمي خوب شرايط را بسنجيد.
مراحل انتخاب درست به شرح زير ميباشد:
شخصيت شناسي براي ازدواج
1- خودشناسي
خودشناسي براي انتخاب درست و بررسي هدف شما بسيار حائز اهميت ميباشد. شما با استفاده از خود شناسي ميتوانيد شناخت درستي از خواستههاي خود در زندگي مشترک پيدا کرده، و تصميم درست تري را اتخاذ نماييد.
2-موقعيت شناسي
افراد در موقعيتهاي مختلف اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و مواردي از اين دست هستند و اين موقعيت ها، از فرد به فردي ديگر متفاوت است. تشابه موقعيت افراد موجب درک بهتر آنها ميشود، همچنين دو فرد با موقعيت مشابه در زندگي ميتوانند الهام بخش يکديگر باشند.
3-تعيين معيارها:
يکي از مهمترين کارها براي انتخاب درست بررسي معيارهاي اوليه است. البته اين معيارها به طور کامل ممکن است در هيچ فردي يافت نشود ولي منعطف بودن و داشتن بيشترين نزديکي به اين معيارها ميتواند شما را با ريسک کمتري وارد زندگي مشترک کند. در انتخاب همسر دو دسته معيار را بايد مد نظر قرار گيرد:
معيارهاي اصلي و کليدي
معيارهاي اصلي، آن دسته از ملاکهايي هستند که وجودشان براي يک زندگي موفق و رسيدن به کمال حتما لازم است:
اعتقادي:مهمترين معيار انتخاب همسر تناسب اعتقادي ميباشد و يا حداقل احترام به عقايد يکديگر ضروري است. کسي که خدا را قبول ندارد نميتواند با فردي خدا شناس ازدواج کند، زيرا در زندگي مشترک دچار مشکلات بسياري در روابط شخصي و تربيتي فرزند پيدا خواهند کرد. راه تشخيص دينداري افراد، معاشرت و معامله با آنهاست. انسان با نزديک شدن به افراد و معاشرت با آنها احيانا پايبند بودن در معاملاتي که صورت ميگيرد و تقيد افراد را به مسائل ديني متوجه خواهد شد.
اخلاق
ويژگيهاي اخلاقي از مهمترين معيارها براي انتخاب همسر مناسب است. ريشه بسياري از اختلافات در ازدواج عدم تفاهم در خلق وخو زوجين ميباشد. ويژگيهاي اخلاق نيکو مانند صداقت، لجباز نبودن و حق پذيري، خوش خلقي و پرخاشگر نبودن، تواضع، وقار و متانت، مهرباني و گذشت، وفاداري، ادب، سخاوت و … ميباشد.
قبل از ازدواج رفتارهاي شخص مورد نظر را به دقت مورد بررسي و ارزيابي قرار دهيد. فردي که داراي صفات خوب اخلاقي است در خود شما اثر ميگذارد؛ صبور است و با مشکلات زندگي کنار ميآيد و در آينده فرزندان خوبي تربيت ميکند.
شرافت خانوادگي
خانواده را اگر به درختي تشبيه کنيم، فرزندان آن خانواده هر کدام شاخ و برگهاي آن درخت را تشکيل ميدهند. از ريشهها، ساقه و تنه همان درخت تغذيه و رشد و نمو کردهاند، شکي نيست که بسياري از ويژگيهاي اجداد و پدر و مادر از طريق وراثت به فرد منتقل ميشود. محيط تربيتي و رشد هر فرد نيز از مهمترين عوامل تاثير گذار در شکلگيري شخصيت هر فرد است. ملاک انتخاب همسر اصالت خانوادگي است، منظورشهرت و ثروت و موقعيت اجتماعي نيست.
سلامتي جسماني و رواني:قبل از ازدواج بايد از ميزان سلامتي طرف مقابل خود اطمينان حاصل کنيد. اگر او داراي مشکل جسماني يا رواني خاصي هست، در مورد آن بيماري و مشکلاتي که ايجاد ميکنيد، تحقيق کنيد. تا با آگاهي کامل دست به انتخاب بزنيد. بعضي از مشکلات جسمي و رواني اهميت چنداني ندارند و لطمهاي به زندگي نميزنند و شديد نيستند.
اما بعضي از بيماريها، نقصها و معلوليتهاي جسمي و رواني، عميق و غيرقابل درمان هستند که در طول عمر همراه انسان است. همچنين مانع انجام وظايف همسري شده و به زندگي لطمه ميزنند، لذا از ازدواج با اين گونه افراد خودداري شود.سلامتي جسماني براي افراد قابل تشخيص هستند. ولي براي تشخيص سلامت رواني نيازمند گذر زمان و بودن در موقعيتهاي مختلف هستيد. به همين خاطر، روانشناسان باليني با دانشي خود به شما براي داشتن يک انتخاب درست کمک خواهند کرد.
تناسب سني:تفاوت سن بلوغ جنسي دختر و پسر حدود 4 سال است. بهتر است که تفاوت سن آنها در ازدواج نيز در اين محدوده يعني 6-2سال باشد. اما تفاوت سني نکتهاي حائز اهميت نيست، ميتوان با تاييد همه معيارهاي ديگر اين مورد را رعايت نکرد. ممکن است زوجها هم سن و يا خارج از اين بازه سني باهم ازدواج کنند، و زندگي ايده آلي را تجربه کنند.
تناسب اقتصادي
پول و وضعيت مالي افراد در ازدواج حائز اهميت است و بسياري از افراد به اشتباه در آرزوي ازدواج با پول دارترين افراد هستند. اما اختلاف زياد در سطح اقتصادي ميتواند مشکل آفرين باشد و در نهايت منجر به ايجاد حس حقارت در فرد با وضعيت اقتصادي پايينتر شود. بهتر است شرايط اقتصادي هر دو طرف در حد نزديک به هم باشد.
تناسب تحصيلي:اگر چه اين جمله کليشهاي و صحيح است، هيچ تحصيلاتي شعور نميآورد. از ديد روانشناسان اگر طرفين داراي تحصيلات يکساني باشند، موجب ازدواج ايمن تري خواهدشد. تحصيلات در بسياري موارد شغل افراد را تعيين ميکند. در امر ازدواج توجه بر شغل يکي از مهمترين ملاکهاي انتخاب همسر به حساب ميآيد. بينش و منش افراد با تحصيلات برابر در تفاهم و درک متقابل، همچنين تربيت فرزندان بسيار موثر خواهدبود.
تناسب فرهنگي – اجتماعي:به گزارش آراز آذربايجان به نقل از باشگاه خبرنگاران،توجه به جايگاه اجتماعي و فرهنگي طرف مقابل، يک ويژگي قابل اهميت براي يک ازدواج موفق است. تفاوت بيش از اندازه بين طبقات اجتماعي خانوادهها منجر به بروز مشکلات زيادي ميشود. از طرفي فرهنگ به صورت تعيين بايدها و نبايدها در رفتار ما نقش بسيار زيادي دارد، و موجب بروز شکافهاي عظيمي در رابطه دو فرد ميشود.
تاریخ:
1403/07/03 08:00 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 104 |
چاپ