غم نان در مهاباد
غم نان در مهاباد
گروه گزارش: مدتي است صف طولاني مردم براي خريد نان مقابل نانواييهاي مهاباد به يکي از دغدغههاي خانوارها تبديل بطوريکه آنها ناچارند براي تهيه چند قرص نان ساعتي را در انتظار باشند. اين روزها ديگر مانند گذشته در مغازهها و سوپرمارکتهاي مهاباد نان بسته بندي شده عرضه نميشود بلکه براي خريد نان بايد حتما به نانوايي مراجعه کنيد که آن هم معطل شدن چند ساعت در روز را براي شما به همراه دارد.
نان در بين مردم مهاباد علاوه بر اينکه از تقدس خاصي برخوردار است، روي سفره هر سه وعده غذايي صبحانه، نهار و شام به عنوان رکن اصلي حضور دارد و بسياري از مردم اين شهر غذا را به همراه نان مصرف ميکنند.
مشکل کمبود نان، تنها مشکل يک قشر خاص نيست و تمامي افراد جامعه به آن نياز دارند و البته براي خانوارهاي با جمعيت بيشتر، اين مشکل حادتر و تامين نان خانواده اولويت بيشتري دارد.
کمبود نان در اين شهر آن قدر شايع شده که ماموستا عبدالسلام امامي امام جمعه مهاباد در خطبههاي نماز جمعه اين هفته از مسوولان شهرستان خواست، بطور جدي پيگير وضعيت عرضه نان در واحدهاي نانوايي باشند.
براي پيگيري مشکل نان در بافت مرکزي شهر در سه راه سيد نظام حدود ساعت هفت صبح به يک واحد نانوايي سنتي مراجعه کردم، حدود 12 نفر در نوبت خريد نان بودند، چند نفر هم نوبت گرفته و قرار بود برگردند، يکي از حاضران توصيه کرد در صف نوبت پنج ناني زودتر به نتيجه ميرسم.صف نوبت پنج ناني يا 2 هزار توماني نيز دست کمي از صف ديگري نداشت و نفر چهارم اين صف بودم، بعد از هر يک نفر از صف اصلي، به يک نفر در صف 2 هزار توماني، پنج قرص نان داده ميشد و در واقع هشت نفر بايد نان ميگرفتند تا نوبتم شود.
حس کنجکاوي و خبرنگاريم گُل کرد و از مرد ميانسالي که در صف ايستاده و کمي هم عجله داشت در مورد زماني که براي تهيه نان صرف ميکند پرسيدم، آهي کشيد و گفت: يک ربع مانده به ساعت ? صبح مراجعه کرده ولي هنوز 2 نفر مانده تا نوبتش شود.
کاک رسول افزود: نان را بايد قبل از رفتن بچهها به مدرسه به خانه برسانم تا دختر و پسرم که در نوبت صبح به مدرسه ميروند با شکم گرسنه به مدرسه نروند.خانم ميانسالي هم که پشت سر کاک رسول بود، گفت: من هم معلم هستم و بايد قبل از ساعت هشت در مدرسه حاضر باشم.در لابلاي صحبتهاي ما هر ازگاهي تازه واردي به جمع اضافه ميشد و سراغ نفر آخر نوبت را ميگرفت.سرگرم گوش دادن به درد دلهاي مردم بودم که يکي از مشتريها که تازه نان گرفته به دايره صحبت ما وارد شد و گفت قبل از ساعت پنج صبح آمدم و نفر 12 بودم.کاک رشيد افزود: چند نفري قبل از باز شدن خبازي آمده و مدتي در اينجا نشستند تا نانوا و کارگران خبازي از راه برسند.
وي توصيه کرد اگر کسي عجله ندارد و ميتواند به نانوايي پايين خيابان مراجعه کند که در آنجا نوبتي نيست و هر کسي اسم خودش را ليست نانوا مينويسد و بعدا براي دريافت نان مراجعه ميکند.
سوار ماشين شده و به سمت نانوايي بدون صف راه افتادم، آنجا يک واحد نان ماشيني است ولي باز هم شلوغ، اما به تازه واردها ميگفتند که سريع اسم خودت را در ليست اضافه کنيد تا حق کسي ضايع نشود.دفترچه يادداشت کوچکي با يک خودکار که ته آن به نخي بسته شده بود روي صندلي قرار داده بودند، به سرعت به دنبال آخر ميگشتم، به عنوان نفر 69 اسمم را نوشتم و از مسوول خبازي پرسيدم که چه هنگامي براي دريافت نان مراجعه کنم؟مسول واحد خبازي هم نگاهي به ليست کرد و گفت: حدود ساعت 11 نوبت ميرسد البته اگر سهميه امروز تمام شود، ديگر نان پخت نميکنيم.
کمال احمدي در خصوص سهميه آرد و ساعت کاري واحد خبازي افزود: اين واحد در روز هفت گوني آرد سهميه دارد و ما کار خود را از ساعت هفت شروع ميکنيم و تا هر زماني که سهيمه آرد تمام شود، پخت داريم.
به يکي از مناطق حاشيه شهر مهاباد که محله کانيصوفي رشيد مشهور است، رفتم و به چند نانوايي ديگر هم سر زدم.آنجا بسيار شلوغتر و صفهاي خريد نان طولاني تر بود، به سختي توانستم از بين جمعيت راه را باز کنم و خود را به مسوول خبازي رسانده و در مورد نوبت سوال پرسيدم.مسوول واحد خبازي گفت: تا حالا 80 نفر براي دريافت نان مراجعه کردهاند و اين جمعيت هم که اينجا هستند هر کدام 20 تا 30 قرص نان ميخواهند، فکر نکنم نوبت به شما برسد، اگر ممکنه به واحد ديگري مراجعه کنيد.
در ميان جمعيت خانم جواني بود وقتي فهميد که قصد تهيه گزارش در مورد واحدهاي نانويي دارم، گفت: خانه ما در نزديکي واحد نانوايي قرار دارد و قبل از اذان صبح مردم در اينجا جمع ميشوند و سرو صدا اينقدر زياد است که ما هم به ناچار از خواب بيدار ميشويم.وي افزود: شوهرم هر صبح چند بار مراجعه ميکند و از حاضران ميخواهد که سکوت را رعايت کنند اما بعد از مدتي دوباره سر و صدا و بحث اينکه نفر آخر صف چه کسي است، آغاز ميشود.وي اضافه کرد: در گذشته نزديکي خانهها به نانوايي يک مزيت بود، اما اکنون اين گونه نيست و اگر اين وضعيت تداوم داشته باشد ما مجبور به جابجايي خانه به مکان ديگري خواهيم شد. در طول مسير به چند واحد نانوايي ديگر هم مراجعه کردم و حکايت باز هم همين بود، سرانجام چند قرص نان براي نوبت صبحانه خريده و به خانه بازگشتم.تلفني از چند نفر از آشنايان در مورد وضعيت نان سوال کردم همگي در اين خصوص مشکل داشتند و ميگفتند يک نفر از اعضاي خانواده آنان از صبح زود براي خريد نان از منزل خارج ميشود.يکي از اين افراد که در يک اداره دولتي فعاليت ميکرد، گفت: اداره ما با يک واحد خبازي قرارداد دارد و هر روز صبح نان همه همکاران را به اداره ميآورند و ظهر هنگام تعطيل شدن نان را با خود به خانه ميبريم.
وي افزود: البته اين مدت سهميه ما هم کم شده و به جاي 30 قرص نان تنها 15 تا 20 قرص نان به هر نفر داده ميشود.
موضوع کمبود نان در مهاباد بسيار پيچيده شده و در مناطق روستايي اين شهرستان که در اين فصل، زمان برداشت سيب و چغندرقند است، مردم را با مشکل مواجه کرده بطوريکه اهالي بسياري از روستاها براي تهيه نان به مناطق شهري مراجعه ميکنند.هم اکنون در مهاباد 326 واحد نانوايي و خبازي مشغول فعال هستند، که از اين تعداد 126 واحد نان لواش ماشيني سهميهدار، چهار واحد نان لواش سنتي سهميهدار، 10 واحد نان لواش ماشيني آزادپز، 9 واحد نان لواش سنتي آزادپز در داخل شهر و در بخش روستايي نيز 28 واحد نان لواش ماشيني سهميهدار و 35 واحد نان لواش سنتي سهميهدار، 10 واحد نان لواش ماشيني آزادپز و 2 واحد نان لواش سنتي آزادپز مشغول به فعاليت هستند.اين تعداد واحد خبازي که در کنار آنان تعدادي سنگکي، نان روغني و بربري، کلانه و کليره سنتي هم فعاليت دارند، به خوبي مي تونند نان شهرستان 260 هزار نفري مهاباد را تامين کنند اما مشکل آردمورد نياز است تا در اختيار اين واحدها قرار گيرد.توزيع ماهيانه 110 تُن آرد در مهاباد مدير شرکت غله مهاباد اظهار کرد: ماهيانه 110 تُن آرد در بين واحدهاي نانوايي اين شهرستان توزيع مي شود و اين ماه (مهر) علاوه بر اين، 50 تُن آرد سهميه ترميمي به اين شهرستان اختصاص پيدا کرده است خدر مازوجي با تاييد مشکل تهيه نان در مهاباد افزود: براي تامين نان مورد نياز در اين ايام 16 واحد نانوايي علاوه بر نوبت صبح، در نوبت عصر نيز فعاليت خواهند کرد و نان توليد شده خود را در چند فروشگاه در داخل شهر و به صورت بسته بندي عرضه مي کنند تا شهروندان به نان دسترسي داشته باشند.
وي با اشاره اينکه 95 درصد نانواييهاي اين شهرستان به کارتخوان هوشمند و دستگاههاي پُوز جديد مخصوص خريد نان مجهز شده است اضافه کرد: تاکنون نزديک 305 کارتخوان هوشمند براي اجراي شيوه جديد عرضه نان در نانواييهاي مهاباد نصب شده و اين فرآيند همچنان ادامه دارد تا همه 326 نانوايي شهرستان مجهز به اين کارتخوانها شوند. مازوجي افزود: در اين طرح ميزان فروش نانواييها از طريق اتصال به کارتخوانهاي هوشمند مشخص ميشود تا به ازاي تعداد نانهاي فروخته شده يارانه نان به نانوا تعلق گيرد.
وي با اشاره به يارانه و هزينه قابل توجه دولت در بخش آرد يادآور شد: از شهروندان انتظار داريم در نظارت و بازرسي از نانواييها همکاري لازم را داشته باشند و در صورت مشاهده هر گونه موارد تخلف مراتب را از طريق شماره تلفن 124 اطلاع دهند.
تحويل آرد به شهرستانها بايد بر اساس آمار جمعيتي جديد باشد فرماندار مهاباد هم گفت: براي حل مشکل کمبود نان بايد آرد کافي در اختيار واحدهاي نانوايي قرار گيرد و براي دستيابي به اين امر بايد آرد بر اساس آمار جمعيتي جديد به شهرستانها تحويل و نظارتها بر توزيع آرد بيشتر شود.
امير قادري افزود: لازم است نيروي انتظامي با جديت کامل با پديده قاچاق آرد و نان و حتي فروش خارج از شبکه توزيع برخورد قانوني انجام دهد تا سهميه آردي که دولت براي مردم تامين کرده، به دست مصرف کننده واقعي برسد.
وي اضافه کرد: بايد سهميه آرد واحدهاي خبازي اين شهرستان با هماهنگي اداره کل غله آذربايجان غربي، در راستاي رفع کامل نياز نان مردم افزايش يابد.
يکي از مشکلات ديگر کمبود نان يا به عبارتي ديگر افزايش تقاضاي نان اين است که هم اکنون قيمت ضايعات نان از قيمت نان تازه بيشتر است، هر چند اين مشکل در سطح کشور وجود دارد اما در صورت چاره انديشي شود آن بخشي از تقاضاي نان را کاهش داده و واحدهاي نانوايي را براي افزايش کيفيت نان ترغيب ميکند.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايرنا، با تمام اين احوال اکنون مردم مهاباد و برخي شهرستانهاي جنوب استان آذربايجان غربي نياز به سهميه آرد بيشتري دارند و شرکت غله و خدمات بازرگاني آذربايجان غربي که متولي تامين آرد در استان است بايد بازنگري دوبارهاي در تخصيص آرد به اين مناطق داشته باشد.
تاریخ:
1401/07/10 08:40 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 42 |
چاپ