ARAZAZARBAIJAN

درياچه اروميه با تداوم وضعيت فعلي آرال بعدي خواهد شد


درياچه اروميه با تداوم وضعيت فعلي آرال بعدي خواهد شد

گروه خبر: رئيس مرکز ملي اقليم و مديريت بحران خشکسالي سازمان هواشناسي کشور گفت: اگر وضع به همين منوال ادامه پيدا کند، اميدي براي درياچه اروميه نيست و وضع بدتر هم خواهد شد.


به گزارش آراز آذربايجان،احد وظيفه به وضعيت درياچه اروميه پرداخت و گفت: متأسفانه تغيير اقليم شرايط ناگواري را بر کل کشورهاي خاورميانه تحميل کرده است و اکوسيستم‌هاي طبيعي مثل درياچه اروميه بيشترين تأثير را از اين موضوع مي‌گيرند. نمونه اين را مي‌توانيد در درياچه آرال ببينيد که به چه وضعي افتاد و خشک شد. درياچه اروميه هم رفته‌رفته در حال دچار شدن به همان وضعيت است و اگر وضع همين‌گونه ادامه پيدا کند، مطمئناً خشک خواهد شد. وي توضيح داد: اقليم به سمت گرم شدن حرکت مي‌کند و اقليم گرم‌تر به معناي تبخير بالاتر است. همچنين روند حرکت اقليم به سمت کاهش بارندگي است. بنابراين ممکن است براي يک يا دو سال، بارش اوج بگيرد يا سال نرمالي از منظر بارش داشته باشيم، ولي به طور کلي روند کاهشي است و اين روند کاهشي يعني آب کمتري در اختيار ما قرار خواهد گرفت.
وي افزود: از سوي ديگر روند جمعيت و به تبع آن، برداشت آب افزايشي است. اگر شما برداشت آب، تبخير و مصرف را در يک کفه ترازو و آب باران را در کفه ديگر بگذاريد، روند اولي افزايشي و روند دومي کاهشي است؛ در نتيجه نامعادله‌اي شکل مي‌گيرد که با گذشت هر سال تشديد مي‌شود. اين يعني اميدي نيست. وظيفه تذکر داد: بيشترين برداشت آب در حوضه اروميه مربوط به کشاورزي است. سه محصول چغندر قند، يونجه و سيب بيشترين مصرف آب را در حوضه درياچه اروميه دارند و بايد با محصولات کم‌آب‌برتر جايگزين شوند. مطمئناً به باغ‌هاي سيب دست نخواهند زد ولي اگر حداقل از افزايش بي‌رويه باغ‌هاي سيب يا باغ‌هايي که اخيراً در همه‌جاي مناطق شيب‌دار کوهستان ايجاد کرده‌اند دست بکشند و کنترل کنند مي‌توان به آينده اميدوار بود.
او ادامه داد: بايد مديريت مناسبي در کشاورزي آن حوضه صورت بگيرد و الگوي کشت منطقه تغيير کند. دست کم اگر محصولات پرآب بري مثل يونجه و چغندر قند با کشت‌هاي ديگري جايگزين شوند -که هم اقتصاد کشاورز را تأمين مي‌کند و هم نياز آبي کمتري دارند- تفاوت بزرگي ايجاد خواهد شد.
وي گفت: درياچه اروميه بسيار کم‌عمق است ولي مساحت گسترده‌اي دارد؛ در نتيجه تبخير بسيار زيادي در اين حوضه صورت مي‌گيرد. سالانه نزديک به چهار ميليارد متر مکعب توان تبخير درياچه است. يعني چهار ميليارد متر مکعب آب بايد به درياچه وارد شود تا سطح آن ثابت بماند.


برچسب ها:

تاریخ: 1403/12/25 11:22 ق.ظ | دفعات بازدید: 1501 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور