دادِ بي آبي در چالدران 50 روستا خالي از سکنه شدند
دادِ بي آبي در چالدران 50 روستا خالي از سکنه شدند
علي بدري مصرکانلو
گروه گزارش: در کنار محروميت هاي گسترده شهرستان مرزي چالدران، کمبود آب هم به ديگر مشکلات اين شهرستان با ظرفيت بالاي گردشگري افزوده شده و نماينده اش در مجلس هشدار مي دهد در صورت تدوام مشکل آب، روستاها خالي از سکنه خواهد شد، کما اينکه اکنون از 220 روستاي چالدران 50 روستا خالي از سکنه شده است.
شهرستان مرزي چالدران در شمال آذربايجان غربي، عليرغم جاذبه هاي گردشگري جهاني، معادن غني، ظرفيت هاي دامداري و مناظر بکر طبيعي کوه هاي آرارات و امکان توسعه اقتصادي با وجود دارا بودن يک چهارم مرز ايران با ترکيه، در محروميت کامل است و هيچ بازارچه و معبر مرزي ندارد. اين شهرستان با نرخ منفي جمعيت روبه است و تعدادي از روستاهاي آن خالي از سکنه شده اند.نرخ رشد جمعيت در چالدران منفي است و اين شهرستان با بحران شديد مهاجرت روبرو است. از چند سال قبل به دليل نداشتن درآمد کافي، روستاهاي چالدران به ناچار و به تدريج خالي از سکنه شده و مهاجرت رواج پيدا کرده است به طوري تعداد روستاهاي داراي سکنه شهرستان به طرز محسوسي کاهش يافته است. بيکاري و کمبود رونق اقتصادي جوانان تحصيل کرده اين شهرستان را راهي ساير نقاط استان يا مرکز مي کند، آنهايي هم که ماندن را به ترک ديار ترجيح مي دهد عاقبت به کولبري در کوهستان هاي سرد و برفي و بي رحم روي مي آورند.چالدران عليرغم اهميت تاريخي آن و آثار تاريخي ثبت شده جهاني اش، با 45 هزار نفر جمعيت، شهرستاني محروم به شمار مي رود. شهرستاني که حتي هتل ندارد تا ميزبان گردشگران خارجي هر ساله اش باشد!سرما در اين شهرستان بيداد مي کند و زمستان هاي آن بسيار طولاني است، به همين دليل کشت و زراعت و دامداري در اين شهرستان بسيار محدود است و به چند ماه کوتاه تابستان محدود مي شود. تابستان هاي خنکي که از چالدران شهر بدون کولر ايران را ساخته است.ارتفاع زياد، آب و هواي کوهستاني و تميز چالداران، باعث شده تا در فصول گرم سال يکي از نقاط گردشگري آذربايجان غربي باشد، اما همه اين جاذبه ها مغفول مانده و از چالدران شهرستاني مرزي و محروم ساخته است.کمبود آب يکي ديگر از مشکلات شهرستان ديدني چالدران است. اخيرا نماينده اين شهرستان در مجلس با بيان اينکه بيش از ?? درصد درآمد روستاييان از کشاورزي و دامداري است، گفت: »اگر وضعيت آب بدين صورت پيش برود، روستاها خالي از سکنه خواهد شد، کما اينکه از 220 روستاي چالدران 50 روستا خالي از سکنه شده است«.به گفته محمد عليپور؛ »متاسفانه امسال به علت خشکسالي و نبود بارش پاييزه و زمستاني، آب شرب و کشاورزي ماکو، چالدران، پلدشت و شوط دچار چالش جدي شده و دو سال است که به کشاورزان حوزه انتخابيه بنده اجازه کشت پاييزه در پايين دست سد ماکو داده نشده است».اين نماينده مجلس بهمن ماه جاري، با اشاره به سيل سال گذشته و تخريب پل ارتباطي چالدران به چايپاره را در يکي از روستاها، از وزير راه و شهرسازي درخواست کرد و گفت: »جهت احداث پل مذکور بايد اقدام جدي صورت بگيرد، مگر ساخت يک پل چند سال زمان نياز دارد؟«سال گذشته استاندار آذربايجان غربي در سفر به چالدران با اشاره به قرارگرفتن اين شهرستان در يک بن بست ارتباطي گفته بود: »بايد چالدران را در مسير شمال غرب – جنوب شرق قرار دهيم و عقب افتادگي هاي اين منطقه را در حوزه راه جبران کنيم که اين امر با همراهي دولت و مجلس قابل انجام است«. معتمديان در خصوص اهميت سفر خود به چالدران تاکيد کرده بود: »حضور در اين سفر شهرستاني در چالدران پيام روشني دارد و نشان مي دهد که با همه توان براي محروميت زدايي از اين شهرستان تلاش خواهيم کرد«.با اين همه چالدران هنوز در بن بست توسعه گير کرده و اينبار کمبود آب هم بر مشکلات اين شهرستان مرزي و محروم افزوده است.
در حاليکه شهرستان چالدران ، با داشتن معادن غني، ظرفيت هاي دامداري و مناظر طبيعي گزينه اي مناسب براي سرمايه گذاري بخش خصوصي و گسترش صنعت گردشگري است، همچنين در صورت احداث شهرک صنعتي و فراهم نمودن زير ساخت ها شرايط لازم را براي ايجاد شغل هاي فراواني را دارد، اما به خاطر ضعف در برنامه ريزي، بي توجهي و کم توجهي مسئولين و محدود شدن امکانات، راه براي معيشت و گذران زندگي مردم چالدران بسته شده و فقر و تنگدستي در کوچه و خيابان هاي اين شهرستان مرزي جولان مي دهد.سالانه جوانان زيادي از چالدران و روستاهاي اطراف آن به اميد کسب لقمه ايي نان، راهي مرز هاي ايران و ترکيه مي شوند. بهمن، سرما، سقوط از کوه و ... هم که بگذارند، خان آخر مرزبانان و پليس مرزي ترکيه اند. همان هايي که سال گذشته دو نفر از اهالي چالدران را که به اميد کسب روزي راهي مرز شده بودند، تا سرحد مرگ شکنجه کرده و يکي از آن_ها را کشته بودند.در حال حاضر چالدران با 144 کيلومتر مرز مشترک با ترکيه حدود يک چهارم مرز ايران با ترکيه را داراست و ظرفيت خوبي براي توسعه اقتصادي به شمار مي رود. اما از سال ها پيش تا کنون ايجاد بازارچه هاي مرزي با وعده شکل گيري 2 تا 3 هزار شغل هر بار توسط مسئولان تکرار مي شود و سرانجامي ندارد.به گزارش آراز آذربايجان به نقل ازهاناخبر ، اين زخم ها همچنان باز است و چالدران عليرغم همه ظرفيت هاي گردشگري و تجاري محروم مانده و روستاهايش از بي آبي خالي از سکنه مي شوند. انگار مسئولان کليد توسعه در اين شهرستان را گم کرده اند!
تاریخ:
1401/11/26 08:24 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 48 |
چاپ