ARAZAZARBAIJAN

جاي خالي آيين‌هاي ايراني در چهارشنبه آخر سال


جاي خالي آيين‌هاي ايراني  در چهارشنبه آخر سال

گروه گزارش: چهارشنبه آخر سال، زمان برگزاري آيين‌هاي زيباي ايراني است، اما متأسفانه ساليان سال هست عده‌اي با حرکات زشت و ناپسند شيريني اين شب زيبا و جشن اصيل ايراني را به تلخي تبديل مي‌کنند.


 چهارشنبه‌سوري يکي از آيين‌ها و جشن‌هاي ايراني است که از غروب آخرين سه‌شنبه ماه اسفند، تا پس از نيمه‌شب تا آخرين چهارشنبه سال، برگزار مي‌شود و برافروختن و پريدن از روي آتش مشخصه اصلي آن است. اين جشن، نخستين جشن از مجموعه جشن‌ها و مناسبت‌هاي نوروزي است که با برافروختن آتش و برخي رفتار‌هاي نمادين ديگر، به‌صورت جمعي در فضاي باز برگزار مي‌شود.
اين جشن در فرهنگ ايرانيان به عنوان مقدمه عيد نوروز است که همواره در طول تاريخ قبل از فرا رسيدن سال نو برپا مي‌شود.
شهروندان ايراني به ويژه جوانان از دم دمه‌هاي غروب آخرين چهارشنبه سال در کوچه‌ها و خيابان‌ها آتش روشن مي‌کنند و با گفتن شعر معروف و مخصوص چهارشنبه سوري از روي آتش مي‌پرند.
چهارشنبه سوري را مي‌توان يک جشن پيشواز براي عيد نوروز و شادي براي به پايان رسيدن روز‌هاي سرد دانست. در اين جشن با پريدن از روي آتش، بدي‌ها و بيماري‌ها را به آتش مي‌سپارند تا در آن بسوزند و به‌جاي آن، گرما و انرژي آتش را براي شروع سال جديد دريافت کنند.
حفظ آيين ها، آداب و رسوم گذشته مهمترين و بهترين راه حفظ فرهنگ اقوام مي‌باشد/ نقش خانواده ها در حفظ و انتقال آداب و رسوم بسيار مؤثر است. رئيس بنياد ايران شناسي آذربايجان غربي ، اظهار داشت: با وجود مدرنيته هنوز هم اين جشن به عنوان يک نماد از فرهنگ و هويت ايراني باقي مانده است حفظ اين سنت‌ها براي نسل‌هاي آينده بسيار مهم است و خواستار توجه بيشتر مردم و مسؤلين به کيفيت اين جشن و آداب و رسوم مرتبط با آن شد.
سعيد عضدالديني ملکي گفت: رسانه‌ها و نهاد‌هاي فرهنگي بايد به ترويج و حفظ اين فرهنگ غني بپردازند تا نوروز به عنوان يک ميراث فرهنگي تا هميشه زنده و پويا باقي بماند.
وي افزود: بانوان آذربايجان‌غربي با خانه تکاني (هيس آلماق) ذوق و شوق خود را براي رسيدن فصل بهار نشان مي‌دهند و جوان‌ها در چهارشنبه سوري با پريدن از روي آتيش مي‌خوانند:
»آتيل باتيل چهارشنبه بپر و بياف چهارشنبه /بختيم آچيل چهارشنبه بختم را بگشاچهارشنبه «.
و بعداز خاموش شدن آتش مراسم‌هايي مانند شال انداختن از پشت بام و هديه دادن صاحب خانه‌ها به کسي که شال را انداخته ادامه پيدا مي‌کند هر چند امروزه دچار تغييراتي شده است. ملکي خاطر نشان کرد: براي برگزاري هر چه سالم‌تر و بي خطرتر مراسم چهارشنبه سوري ،خانواده‌ها که هسته‌ي کوچکي ازاجتماع هستند رسالت تربيت اجتماعي، عقلايي، جسماني و عاطفي را برعهده دارند نقش مهمي ايفا مي کنند.
رئيس بنياد ايران شناسي آذربايجان غربي تصريح کرد: زنده کردن آداب و رسوم گذشتگان از جمله تکم گرداني، که در گذشته در مناطق مختلف آذربايجان و در روز‌هاي پاياني فصل زمستان و آستانه فرا رسيدن فصل بهار اجرا مي‌شد به طوري که مردم تکم چي را سمبل رسيدن بهار مي‌دانستند بسيار ارزشمند مي‌باشد که بايد بدان پرداخت شود و دوباره احيا گردد.
اما متأسفانه ساليان سال هست عده‌اي با حرکات زشت و ناپسند شيريني اين شب زيبا و جشن اصيل ايراني را به تلخي تبديل مي‌کنند.بله استفاده از مواد محترقه در جشن چهارشنبه سوري يکي از اين حرکات ناپسند مي‌باشد که وقتي شخصي دست به آن عمل نادرست مي‌زند هم جان خود هم جان اطرافيان خود را به خطر مي‌اندازد، قطع عضو سوختگي و در نهايت مرگ سزاي شخصي هست که براي ايجاد شادي از راه نادرستي وارد شده و دست به حرکات و انتخاب‌هاي غير منطقي مي‌زند و اين داغ ساليان سال بر سينه خانواده‌ها ميماند؛ و جاي بسي تأسف دارد که سالانه تعداد مجروحين ناشي از جشن ترقه بازي نه چهارشنبه سوري رو به افزايش است و چهارشنبه سوري را با اعمال ناشايست به چهارشنبه سوزي تبديل مي‌کنند. دستگاه‌هاي مرتبط بايد فکري اساسي در خصوص برخورد با اشخاصي بيانديشند که نه تنها جان خود، بلکه جان و مال مردم را به خطر مي‌اندازد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از تابناک،اطلاع رساني و آگاهي بخشي به جامعه علي الخصوص نوجوانان و جوانان در مورد تبعات استفاده از مواد محترقه در جشن چهارشنبه سوري، تهيه فيلم و گزارشات مورد نياز از صدمات وارد شده در سال‌هاي گذشته و پخش آن، برخورد جدي و قانوني با وارد کنندگان توليد توزيع کنندگان فروشندگان مواد محترقه خطرناک از جمله اقدامات اساسي مي‌باشد که با هر اقدام نسنجيده خود کام مردمي را تلخ و عيدشان به عزا تبديل مي‌کند.


برچسب ها:

تاریخ: 1403/12/22 08:49 ق.ظ | دفعات بازدید: 1524 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور