ARAZAZARBAIJAN

بوکان در بحران آب


بوکان در بحران آب

گروه گزارش: شهرستان بوکان، واقع در جنوب حوزه آبريز درياچه اروميه، به‌ دليل کاهش بارندگي‌ها و تغييرات اقليمي، با بحران شديد آبي مواجه است. اين تنش آبي نه‌ تنها مناطق شهري، بلکه بيش از 165 روستا را نيز درگير کرده و مشکلات گسترده‌اي در حوزه‌هاي اجتماعي، اقتصادي، کشاورزي و آموزشي ايجاد کرده است.


طي ساليان گذشته به واسطه کاهش نزولات آسماني و به‌ تبع آن استفاده نادرست از منابع آبي زيرزميني در مصارف مختلف بسياري از نقاط کشور با پديده تنش آبي روبه‌رو هستند.
بوکان در جنوب حوزه آبريز درياچه اروميه يکي از مناطقي است که طي ساليان گذشته به واسطه کاهش بارندگي‌ها و تغييرات اقليمي شاهد بيشترين تنش‌هاي آبي در سطح منطقه شمالغرب کشور بوده است.
امروز و بر اساس گفته مديران شهري در اين شهرستان جداي از مشکلات کم‌آبي در سطح شهر بيش از 165 روستاي آن نيز با مشکلات تنش‌هاي آبي روبه‌رو هستند که همين مهم سبب مشکلات عديده‌اي در حوزه‌هاي اجتماعي، اقتصادي، کشاورزي و حتي آموزشي شده است.
در همين رابطه مدير شرکت آب‌وفاضلاب بوکان در گفتگو با خبرنگار ما وضعيت منابع آبي شهرستان بوکان را براي مصرف خانگي و کشاورزي در حد هشدار دانست و گفت: در سال جاري اين شهرستان در حوزه شهر و روستا داراي شديدترين مشکلات تنش آبي طي چند سال گذشته بود.
سلمان خداياري افزود: بر اساس داده‌هاي موجود جمعيت شهرستان بوکان امروز 230 هزار نفر مي‌باشد که همين رشد جمعيتي و به دنبال آن تغيير شرايط اقليمي سبب کاهش شديد منابع آبي در بخش‌هاي مختلف مصرفي شده است.
وي با اشاره به منابع تأمين آبي بوکان در سال‌هاي گذشته گفت: استفاده از چند حلقه چاه فلمن در حوزه پائين دستي سد شهيد کاظمي در فاصله 37 کيلومتري بوکان، چشمه حوزه گوره و 13 حلقه چاه در نقاط مختلف شهري طي سال‌هاي گذشته منابع تأمين‌کننده آب شرب شهر بوکان بودند.
کاهش مستقيم بارش‌ها بر تنش آبي
اين مدير بوکاني تصريح کرد: همان‌طور که اعلام شد بيش از 95 درصد آب شرب بوکان از سفرهاي زيرزميني و با حفر چاه تأمين شده است و بي‌ترديد کاهش بارش‌ها و تغييرات اقليمي تأثير مستقيمي بر تنش آبي در اين شهر دارد.
خداياري ادامه داد: جداي از کاهش نزولات آسماني، استفاده غيراستاندارد آب براي مصارف کشاورزي در سطح حوزه استحفاظي شهرستان نيز يکي ديگر از دلايل خالي‌شدن سفره‌هاي زيرزميني منابع تأمين‌کننده آب شرب است.
وي از پروژه‌هاي مهم در حوزه تأمين‌کننده آب شرب براي شهر بوکان و روستاهاي آن طي چند سال گذشته خبر داد و گفت: هم اکنون ميزان مصرف آب شهرستان 650 ليتر بر ثانيه است که بر اساس داده‌هاي موجود اين مهم در اوج پيک مصرف با کمبود 200 ليتري بر ثانيه روبه‌رو مي‌باشد.
مدير آبفا بوکان در خصوص پروژه طرح خط دوم انتقال آب بوکان تصريح کرد: طرح خط دوم انتقال آب به بوکان از سال 92 در قالب قرارداد بيوتي شروع و تا سال 95 بيش از چهار و نيم کيلومتر آن از ساريقاميش به‌طرف روستاي تيکانتپه اجراي شد.
سلمان خداياري عنوان کرد: پروژه خط دوم انتقال آب بوکان از مخزن ? هزارمترمکعبي داخل شهر تا جاهاي فلمن روستاي ساريقاميش 27 کيلومتر و شامل دو بخش ثقلي و پمپ‌زني است.
اين مدير بوکاني ادامه داد: بخش ثقلي پروژه 5/12کيلومتر از مخزن روستاي يک‌شبه تا شهر است که خوشبختانه با تلاش مجموعه مديريت شهري و حضور پيمانکار پروژه با پيشرفت بسيار خوبي روبه‌رو بوده که اميد مي‌رود تا فصل پيک مصرف شاهد افتتاح و بهره‌برداري از آن باشيم.
خداياري گفت: با بهره‌برداري از بخش ثقلي پروژه شاهد افزايش 70 ليتر بر ثانيه آب ورودي به شهر بوکان خواهيم بود که اين مهم سبب کاهش قطعي‌هاي گسترده و طولاني‌مدت در اوج مصرف خواهد شد.
مدير آبفا شهر بوکان عنوان کرد: بخش پمپ‌زني پروژه نيز از مخزن روستاي يک‌شبه به چاه‌هاي فلمن در ساريقاميش به طول 5/14 کيلومتر است که هم اکنون 5/3 کيلومتر آن در حال اجرا مي‌باشد.
وي ادامه داد: 10 کيلومتر باقي‌مانده پروژه نيز به دو پيمانکار مجرب با اعتباري بيش از 90 ميليارد تومان واگذار شده که طي هفته آينده وارد فاز عملياتي خواهد شد.
خداياري بيان کرد: اعتباربخش پمپ‌زني اين پروژه 300 ميليارد تومان مي‌باشد که از اعتبارات ماده 56 بانک صادرات تأمين شده است.
وي تصريح کرد: اميد است طي دو سال آينده شاهد اتمام کل پروژه باشيم که با بهره‌برداري از آن بيش از 1 هزار ليتر بر ثانيه به 450 ليتر بر ثانيه فعلي آب ورودي به شهر بوکان اضافه خواهد شد و تا 30 سال آينده شاهد رفع تنش آبي در اين شهرستان خواهيم بود.
همچنان که گفته شد شهر و روستاهاي بوکان در فصل‌هاي گرم سال با بيشترين مشکل کم‌آبي روبه‌رو هستند و همين مهم سبب گلايه بسياري از مردم از مديران متولي شده است.
يکي از ساکنين منطقه کوي بهداري که در تابستان گذشته با بيشترين مشکلات کم‌آبي روبه‌رو بودند به خبرنگار اروم نيوز گفت: تابستان سال جاري بدترين سال براي ساکنين کوي بهداري و البته بخش اعظمي از مناطق مختلف شهر بوکان در حوزه آب و برق بود.
وي ادامه داد: در طول 24 ساعت از شبانه‌روز اين منطقه يک با دو ساعت از آب شرب بهرمند بوديم که واقعاً زندگي را براي ساکنين بسيار سخت و طاقت‌فرسا کرده بود.
اين همشهري بوکاني اضافه کرد: بارها به مديران و مسئولان متولي نامه نوشتيم و حضوري با آنان سخن گفتيم؛ ولي راه‌حلي براي اين مشکل پيدا نکردند.
محمد احمدي تصريح کرد: اميدواريم مسئولان از هم اکنون با برنامه‌ريزي دقيق جلو مشکلات کم‌آبي که واقعاً سرچشمه تمام ناهنجاري‌هاي اجتماعي مي‌تواند باشد را در تابستان آينده بگيرند.
وي همچنين از مردم خواست که از هم اکنون با رعايت الگوي مصرف و صرفه‌جويي از کاهش ذخاير تأمين‌کننده آب شرب شهر جلوگيري کنند.
در همين راستا و بنابه‌درخواست مديران ارشد شهرستاني معاون وزير و مديرعامل آب کشور در سفر به بوکان از پروژه‌هاي آبي اين شهر بازديد و دستورات لازمه را صادر کرد.
اعتبار 200 ميلياردي براي رفع بحران آب بوکان
در حاشيه اين سفر معاون وزير نيرو و مديرعامل شرکت مهندسي آب‌ و فاضلاب کشور از تلاش براي کاهش مشکلات تنش آبي در سطح شهرستان خبر داد و گفت: تصميمات بسيار خوبي بعد از بازديد از تأسيسات آب‌ و فاضلاب شهرستان در راستاي رفع کمبودها و چالش‌ها با همکاري مسئولان شهرستاني و استاني اتخاذ شد تا بتوانيم در راستاي رفع مشکلات در اين حوزه گام برداريم.
وي افزود: اميدواريم با اجراي شدن مصوبات که در حوزه‌هاي ملي، استاني و شهرستاني براي رفع کمبودها و چالش‌هاي شهر بوکان در حوزه آب‌ و فاضلاب گرفته شده است شاهد کاهش چالش‌ها در اين حوزه باشيم.
اين مسئول کشوري ادامه داد: يکي ديگر از چالش‌هاي فعلي بوکان که براي مردم و مسئولان شهرستاني ايجاد نگراني کرده است تأمين آب شرب شهري مي‌باشد که مقرر شد ظرف مدت معين 200 ميليارد تومان اعتبار براي تکميل و اتمام خط انتقال به اين پروژه تزريق شود.
معاون وزير نيرو بيان کرد: اميد مي‌رود مسئولان استاني و استانداري براي جذب اعتبار 200 ميليارد توماني اقدام کنند تا بخش نهايي پروژه آب‌رساني به شهر بوکان را در سه‌ماهه اول سال 1404 به بهره‌برداري برسانيم تا شاهد کاهش بخشي از تنش آبي در سطح شهر باشيم.
اين مسئول کشوري در حوزه آب‌ و فاضلاب افزود: برگزاري مناقصه قطعه سوم آب‌رساني و تکميل خط انتقال شهرستان مقرر شد تا پايان خرداد ماه برگزار شود.
اميني افزود: اين اقدام به‌ منظور تسريع در تأمين آب شرب و بهبود خدمات به شهروندان انجام گيرد و انتظار مي‌رود با اجراي اين پروژه، دسترسي به آب شرب سالم و بهداشتي براي تمامي ساکنان شهر فراهم شود.
وي تصريح کرد: در حوزه آب‌رساني به روستاها نيز شاهد تخصيص اعتبارات ملي به استان آذربايجان غربي هستيم که خوشبختانه بخش قابل‌توجهي از آن به پروژه 165 روستايي بوکان اختصاص خواهد يافت.
معاون وزير نيرو و مديرعامل شرکت مهندسي آب‌ و فاضلاب کشور بيان کرد: اميدواريم با تزريق اين اعتبارات به اتمام پروژه 165 روستايي بوکان سرعت دهيم تا شاهد بهره برادري آن در کوتاه‌ترين زمان ممکن باشيم.
هاشم اميني گفت: همچنين جداي از تزريق بودجه‌هاي ملي، از محل اعتبارات در اختيار نماينده شهرستان نيز مبلغ 20 ميليارد تومان در راستاي تسريع در احداث به اين پروژه اختصاص‌ داده‌ شده است.
وي عنوان کرد: همچنين جهت حل‌ و فصل مشکلات قراردادي اين پروژه که با همکاري قرارگاه امام حسن ( ع) در حال اجرا است، هفته آتي جلسه‌اي با حضور مسئولان شهرستاني، استاني و منابع آب کشور در راستاي تسريع و سرعت‌بخشيدن به عمليات اجرايي آن برگزار خواهد شد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از اروم نيوز، بي‌ترديد تنش‌هاي آبي سبب بروز مشکلات عديده در حوزه‌هاي مختلف همچون مهاجرت، حاشيه‌نشيني، کاهش توليدات در حوزه‌هاي کشاورزي و دامداري به‌عنوان مهم‌ترين پتانسيل‌هاي اقتصادي شهرستان، آموزش، سلامت و غيره مي‌شود که اميد مي‌رود با اتمام اين پروژه‌ها شاهد هيچ يک از اين مشکلات در سطح شهرستان نباشيم.


برچسب ها:

تاریخ: 1403/12/27 09:02 ق.ظ | دفعات بازدید: 1363 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور