گروه خانواده و سلامت: تحقيقات جديد، برخلاف تصورات رايج، نشان مي دهد اين خوراکي فروتن، مي تواند در کاهش خطر مرگ زودرس نقش ايفا کند؛ اما نه به هر روش پختي! سيب زميني ممکن است به شما کمک کند زندگي طولاني تري داشته باشيد.
بنابر تحقيقات جديد منتشر شده در ژورنال تغذيه ، گنجاندن بيشتر سيب زميني در رژيم غذايي شما ممکن است با کاهش خطر مرگ زودهنگام مرتبط باشد؛ اما براي بهره مندي از بيشترين فوايد، بايد آنها را به روش خاصي آماده کنيد.
آيا سيب زميني مغذي است؟
سيب زميني چه به صورت سرخ شده، پخته، گراتن يا پوره شده، غذايي فوق العاده متنوع است، اما هميشه به عنوان مغذي ترين غذا شناخته نمي شود. با اين حال، سيب زميني مي تواند بخش مغذي اي از رژيم غذايي شما باشد. آنها منبع طبيعي بسياري از مواد مغذي مهم از جمله پتاسيم، فيبر غذايي، ويتامين ث و ديگر ترکيبات زيست فعال مانند فنوليک اسيدها هستند.
به گفته ليزا اندروز ، متخصص تغذيه، افزون بر اين، سيب زميني حاوي نشاسته مقاوم است که مانند فيبر در بدن عمل مي کند. نشاسته مقاوم زماني ايجاد مي شود که سيب زميني پخته، خنک و سپس دوباره گرم مي شود.
برخي ديگر از سبزيجات به خوبي به عنوان غذاهاي افزايش دهنده طول عمر شناخته شده اند، اما اينکه آيا سيب زميني بايد به افرادي که بر زندگي طولاني تمرکز دارند توصيه شود يا خير، مشخص نيست. بيشتر تحقيقات موجود از نظر طراحي يا نتيجه گيري به اندازه کافي قوي نيستند که به طور قطعي بگويند سيب زميني بايد چنين جايگاهي را کسب کند.
به عنوان نمونه، برخي تحقيقات در مورد نتايج سلامتي و مصرف سيب زميني متناقض هستند. برخي مطالعات کاهش خطر مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلبي عروقي را در ميان افرادي که سيب زميني بيشتري مي خورند نشان داده اند. با اين حال، داده هاي ديگر ارتباطي بين دفعات مصرف سيب زميني و مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلبي عروقي را نشان ندادند.
به گفته اريک کريستوفر آرنسن ، يکي از نويسندگان مطالعه اخير و دانشجوي دکتراي گروه تغذيه دانشگاه اسلو، سيب زميني به دليل شواهد ناکافي از اثرات سلامتي، بخشي از دستورالعمل هاي رسمي رژيم غذايي نبوده است.
در حالي که مطالعاتي در مورد مصرف سيب زميني وجود دارند، آرنسن گفت که آنها اغلب محصولات فرآوري شده سيب زميني (مانند سيب زميني سرخ شده) را بررسي مي کنند که ممکن است براي سيب زميني ساده بي ربط باشند.
سيب زميني براي زندگي طولاني تر؟
آرنسن و همکارانش داده هاي مربوط به 77297 بزرگسال را از سه شهرستان نروژ که به سه غربالگري سلامت دعوت شده بودند، جمع آوري کردند. در اين مدت، محققان اطلاعاتي در مورد ميزان مصرف غذايي شرکت کنندگان جمع آوري کردند تا مشخص کنند هر فرد هر هفته چه مقدار سيب زميني – بيشتر سيب زميني آب پز – مصرف مي کرده است. محققان همچنين خطر مرگ شرکت کنندگان ناشي از هر دليلي، بيماري قلبي عروقي، بيماري ايسکميک قلبي و حمله قلبي را بررسي کردند. مدت زمان پيگيري به طور متوسط 33.5 سال بود.
محققان مي خواستند بدانند که آيا ارتباطي بين خوردن سيب زميني بيشتر و خطر مرگ و مير وجود دارد يا خير. نتايج مطالعه نشان داد شرکت کنندگاني که حداقل 14 عدد سيب زميني در هفته مصرف مي کردند، 12 درصد کمتر خطر مرگ از هر دليل را در مقايسه با افرادي که شش يا تعداد کمتري سيب زميني در هفته مصرف مي کردند، داشتند. افرادي که حداقل 14 عدد سيب زميني در هفته مصرف مي کردند، همچنين خطر کمتري براي مرگ زودهنگام ناشي از بيماري قلبي عروقي، بيماري ايسکميک قلبي و حمله قلبي داشتند.
اين مطالعه نشان داد که هر 100 گرم سيب زميني اضافي که روزانه مصرف مي شود، با 4 درصد کاهش خطر مرگ مرتبط است. براي مرجع، يک سيب زميني متوسط حدود 175 گرم است.
آرنسن گفت که اين مطالعه نشان نمي دهد که سيب زميني يک ابرماده غذايي است، بلکه فقط نشان مي دهد که سيب زميني ممکن است آن قدر که شهرت بدي دارد، «بد» نباشد.
به گفته آرنسن، اشارات قبلي مبني بر اينکه سيب زميني با اثرات نامطلوب (مانند افزايش وزن در برخي مطالعات آمريکا) مرتبط است، به دليل مصرف محصولات سيب زميني با چربي و نمک بالا بوده است، نه خود سيب زميني.
آرنسن گفت: "در اين مطالعه، ما فقط داده هايي در مورد سيب زميني آب پز داشتيم. اين به آن دليل است که مطالعه در دهه هاي 1970 و 80 انجام شد، زماني که استفاده از سيب زميني سرخ شده رايج نبود، به ويژه در مناطق روستايي."
مهم است که اين محدوديت مطالعه در نظر گرفته شود، زيرا مشخص نيست که آيا همين اثرات مثبت سلامتي براي ديگر روش هاي محبوب تهيه سيب زميني نيز مشاهده مي شود يا خير.
چگونه سيب زميني بيشتري را در رژيم غذايي خود بگنجانيم
سيب زميني مي تواند بخش خوشمزه، مغذي و متنوعي از يک رژيم غذايي متعادل باشد. با اين حال، هنگام انتخاب غذاها، دستورالعمل هايي را انتخاب کنيد که نياز به سرخ کردن ندارند. چرا؟ براي نمونه، آماده کردن سيب زميني به اين روش شما را در معرض ماده آکريل آميد قرار مي دهد.
به گفته آرنسن، آکريل آميد در سيب زميني هنگام سرخ کردن در دماي بالا، به دليل واکنش مايارد ايجاد مي شود. اين ماده به عنوان يک سرطان زا احتمالي شناخته شده است.
نقش آکريل آميد در بيماري هاي قلبي عروقي کمتر مشخص است. آرنسن گفت: "با اين حال، هنگامي که سيب زميني آب پز مي شود، دماي پخت زير آستانه تشکيل آکريل آميد است."
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از عصرايران،خوشبختانه، روش هاي زيادي براي لذت بردن از سيب زميني وجود دارند، مانند پختن، کباب کردن، آب پز کردن و بخارپز کردن. به جاي سرخ کردن، سيب زميني را با سبزيجات معطر و کمي روغن زيتون در فر کباب کنيد، يا سيب زميني پخته را با سبزيجات بخارپز و يک قاشق ماست يوناني آماده کنيد. اندروز پيشنهاد مي کند از سيب زميني به جاي نان تست در صبحانه استفاده کنيد يا سيب زميني هاي سرد شده را در سالاد مورد علاقه خود با تن ماهي، گوجه فرنگي و نخود بريزيد.
به هر شکلي که از اين ماده غذايي خوشمزه لذت مي بريد، تا زماني که رژيم غذايي شما کم شکر و نمک اضافي باشد و سرشار از محصولات تازه، غلات کامل و پروتئين بدون چربي باشد، گنجاندن سيب زميني در ترکيب مي تواند يک انتخاب مغذي باشد.