ARAZAZARBAIJAN

بانوان خانه دار؛ ناجيان آب در خانه


بانوان خانه دار؛ ناجيان آب در خانه

وحيد حاج سعيدي

گروه اجتماعي:نقش و جايگاه فرازمند زنان در مديريت خانوار نقشي بي بديل و چند وجهي است و اگر نگاه منطقي و غير جنسيتي به اين مقوله داشته باشيم به واقعيت اين ادعا پي مي بريم.


به گزارش آراز آذربايجان،ماحصل و نتيجه مطلوب اين دست مديريت نيز در جامعه نمود پيدا خواهد کرد و هر چه اين مديريت علمي تر و اصولي تر باشد، پرورش فرزندان منطبق بر اصولي اخلاقي و فرهنگي صورت مي گيرد و افرادي شايسته و هنجار تحويل جامعه خواهند شد.
فرزندان چنين خانواده هايي سريع تر، آسان تر و بدون هزينه با فرهنگ جامعه انطباق پيدا مي کنند و در زمان بحران نيز به مدد جامعه خواهند آمد. در حال حاضر يکي از بحران هاي زيست محيطي که همه جوامع با آن دست به گريبان هستند، بحران آب است.
در کشور ما نيز اين بحران وجود دارد و سرانه? مصرف آب هر فرد در ايران 80% بيشتر از مقداري است که توسط بانک جهاني اعلام شده است.
استحصال يا فراهم سازي آب شرب به مراتب دشوارتر و هزينه بر از تهيه آب صنعتي و کشاورزي است و بايد در مصرف آن دقت عمل بيشتري به خرج داد.
اما با يادگيري و رعايت برخي نکات ساده در خانه، ميتوان تا حدود زيادي در مصرف آب صرفهجويي کرد و در اين بين نقش زنان در ايجاد فرهنگ صحيح مصرف آب و مديريت آن نقشي بسيار مهم است.بي ترديد زنان خانه دار به عنوان مديران خانه و قلب تپنده خانواده، نقش محوري و غيرقابلانکاري در مديريت مصرف آب در خانه دارند. اين نقش از آموزش و فرهنگسازي در بين اعضاي خانواده آغاز شده و تا نظارت مستقيم بر نحوه مصرف آب در فعاليتهاي روزمره مانند آشپزي، نظافت، آبياري گياهان و بهداشت فردي گسترش مييابد.
زنان مي توانند با طراحي برنامه هاي صرفه جو محور و روشهاي ساده و کمهزينه، تاثير چشمگيري بر کاهش مصرف آب در خانواده داشته باشند.
آموزش به کودکان در خصوص کمبود آب و اهميت صرفهجويي، پرهيز از شستشوي حياط يا خودرو با آب شرب، عدم به تاخير انداختن شستن ظروف غذا به دليل استحکام چسبندگي، کاشت گياهان مقاوم به خشکي در خانه، آبياري باغچه در صبح به دليل پيشگيري از تبخير شديد، روشن کردن ماشين ظرفشويي و لباسشويي با حداکثر ظرفيت، استفاده از وسايل کاهنده مصرف آب، جمعآوري و استفاده مجدد از آبهاي خاکستري (آب حاصل از شستشوي دست و صورت) براي آبياري باغچه و گلدانها و همچنين مديريت صحيح وسايلي نظير کولر و استفاده از کارواش خانگي و ... از جمله اقداماتي است که زنان ميتوانند در اين راستا انجام دهند.
بنابراين، تقويت نقش بانوان در مديريت مصرف آب و فراهم کردن بسترهاي آموزشي و حمايتي براي آنها، يکي از موثرترين راهکارها براي تحقق توسعه پايدار و حفظ منابع طبيعي در سطح کلان است.
اما اين تقويت نياز به برنامه ريزي و مديريت دارد و با وجود اهميت جايگاه بانوان در مديريت مصرف آب، نقش آموزش بانوان در اين مقوله نبايد ناديده انگاشته شود.
به کارگيري رسانه ملي، نشريات و پايگاه هاي خبري، فضاي مجازي، برگزاري کلاس هاي آموزش خانواده راهکارهايي هستند که مي توانند در آگاهي بخشي به زنان در پيدا کردن درک صحيحي از فرهنگ بهينه مصرف آب و انتقال آن به تک تک اعضاي خانواده موثر باشد.
رسانهها هم نقش بسيار مهم و تاثيرگذاري در آموزش و فرهنگسازي مصرف بهينه آب ميان زنان خانهدار ايفا ميکنند.
از طريق برنامههاي تلويزيوني، راديويي، شبکه هاي اجتماعي و کمپينهاي آموزشي، رسانهها ميتوانند با ارائه راهکارهاي ساده و موثر، آگاهي زنان را نسبت به اهميت صرفهجويي در مصرف آب افزايش دهند و با تغيير سبک زندگي پايدار آنها را به تغيير رفتارهاي روزمره در جهت حفظ منابع آبي ترغيب کنند.
علاوه بر اين، رسانهها به عنوان پل ارتباطي بين نهادهاي دولتي، سازمانهاي مردمنهاد و خانوادهها، ميتوانند به گسترش سياستها و برنامههاي حمايتي کمک کنند و نقش کليدي در تحقق اهداف توسعه پايدار در حوزه مديريت منابع آب داشته باشند. به اين ترتيب، سرمايهگذاري در آموزش رسانهاي زنان خانهدار نه تنها به حفظ منابع آبي کمک ميکند، بلکه موجب ارتقاء کيفيت زندگي خانوارها و توسعه فرهنگي جامعه ميشود.
در مجموع بايد اذعان داشت مثلث »نهاد هاي دولتي«، »بانوان خانه دار به عنوان سکانداران مديريت مصرف آب در خانه« و »رسانه هاي جمعي« نقشي بي بديل در ايجاد فرهنگ صحيح مصرف آب و حفظ منابع آبي ايفا خواهد کرد و اگر هر کدام از اضلاع اين مثلث در ايفاي نقش محوله کوتاهي کند، بي ترديد ما شاهد تشديد بحران آب با شدت بيشتري خواهيم بود.
اميد که برنامه ريزي اصولي و استفاده از ظرفيت مديران در سايه و سکانداران مصرف بهينه آب در خانه ، علاوه بر توسعه فرهنگ صرفه جويي در خانه ها، شاهد پرورش فرزنداني مسئوليت پذير و آگاه باشيم که قدر آب و آباداني را بيشتر بدانند و فرهنگ مصرف بهينه آب در جامعه نهادينه شود.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/03/04 07:11 ق.ظ | دفعات بازدید: 1814 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور