ARAZAZARBAIJAN

کارگري؛ بازي با جان در آسمان و زمين


کارگري؛ بازي با جان در آسمان و زمين

گروه جامعه: رئيس شوراي حفاظت فني درباره حوادث ناشي از کار گفت: حدود 90 درصد حوادث کار مربوط به کارگاه‌هاي ساختماني است؛ ضمن اين که محيط معادن ذغال سنگ براي کارگران ايمن نيست.


5 ارديبهشت هفته کار و کارگر در کشور آغاز و تا 11 ارديبهشت ادامه دارد. امروز دوشنبه 8 ارديبهشت به عنوان »ايمني، سلامت و بهداشت کار« نامگذاري شده است.
ابراهيم اسلامي، رئيس شوراي حفاظت فني شوراي عالي کار درباره حوادث ناشي از کار براي کارگران در کشور گفت: حدود 90 درصد حوادث کار مربوط به کارگاه‌هاي ساختماني است و بيشتر موضوع سقوط از ارتفاع را در اين حرفه داريم. ضروري است که کارگران کمربند ايمني ببندند و کارفرمايان آن را براي کارگران خود تأمين کنند.
وي در خصوص اقدامات لازم براي ايمن سازي فضاي کار براي کارگران، اظهار کرد: هفته آينده قرار است براي بازنگري Lآئين نامه ايمني پيمان کارانK جلسه‌اي برگزار شود و در شوراي عالي حفاظت فني موضوع ايمني کار مورد بحث و بررسي قرار گيرد.
وي با بيان اينکه جلسات تخصصي آن برگزار شده است، افزود: يکي از وظايف پيمان کاران اين است که در بدو استخدام يا جذب نيروي کار بايد دوره‌هاي آموزشي و الزام ايمني را براي اين افراد برنامه‌ريزي کنند که البته خيلي از کارگاه‌ها و پيمان کاران اين امر را ناديده مي‌گيرند.
اين مسئول صنفي با تاکيد بر اين موضوع که برخي از شرکت‌هاي کوچک از اين امر سرباز مي‌زنند، ادامه داد: دومين موضوع در ايمن سازي محيط کار، مستقر کردن مسئول ايمني در کارگاه‌هاي کوچک است.
رئيس شوراي عالي حفاظت فني تاکيد کرد: تعداد بازديد بازرسان اداره کل کار از کارگاه‌هايي که حادثه آنها از ساير کارگاه‌ها بيشتر است بايد افزايش پيدا کند.
اسلامي با اشاره به اينکه برخي کارگاه‌هايي که زير 10 نفر نيرو دارند ممکن است مسئول ايمني نداشته باشند، يادآور شد: حتي لازم است يک مسئول ايمني شيفتي در اين کارگاه‌ها مستقر باشند. هر کارگاهي موظف است يک مسئول ايمني داشته باشد. مشکل ما در کارگاه‌ها و عدم ايمني آنها اين است که بازرس نداريم. در واقع وزارت کار بازرس ندارد که هر چند ماه يک بار از اين کارگاه‌ها بازديد داشته باشند.
کارگاه‌هايي که 2 سال يک بار هم بازرسي نمي‌شوند
وقتي آمار بازديد از کارگاه‌ها پايين است يعني نيرو به اندازه کافي براي بازرسي در کشور وجود ندارد. اين مسئول صنفي در ادامه سخنان خود گفت: ضروري است براي کارگاه‌هايي که بيشترين حوادث را در طول سال تجربه مي‌کنند، اين بازرسي در سال هر چند ماه يک بار يا حداقل 2 بار در سال انجام شود. در اين خصوص داريم کارگاه‌هايي که 2 سال يک بار هم بازرسان براي سرکشي به آنجا نمي‌روند.
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا با 2 بار بازرسي مشکل ايمني اين کارگاه‌ها رفع مي‌شود، گفت: به طور قطع اين آمار نمي‌تواند تضمين کننده ايمني براي نيروي انساني فعال آن محل باشد؛ اما مي‌توان يک سري شرايطي تعيين کرد که کارفرما ملزم شود مسائل ايمني را رعايت کند.
اسلامي در پاسخ به اين پرسش که آيا از سوي تشکل‌هاي کارگري براي افزايش ايمني پيشنهادي به وزارت کار شده است، گفت: در اين خصوص پيشنهادي از سوي تشکل‌ها ارائه نشده و فقط براي اعضاي که به عنوان نماينده کارگران در شوراي عالي حفاظت فني حضور دارند ديدگاه جامعه کارگري براي بازنگري آئين نامه‌ها و به مرحله اجرا رسيدن آنها بسيار مهم است.
وزارت کار و مسئوليتش در معادن ذغال سنگ
يکي از محيط‌هاي ناايمن براي کارگران، کارگاه‌هاي ذغال سنگ است که مسئوليت آن با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي است. اسلامي در ادامه سخنان خود با بيان اينکه متأسفانه فعاليت معادن ذغال سنگ بر اساس همان رويه 4 تا 5 دهه گذشته است، گفت: خاکبرداري اين معادن سنتي انجام مي‌شود که احتمال بروز حادثه را افزايش مي‌دهد.
رئيس شوراي عالي حفاظت فني اضافه کرد: تا زماني که معادن ما مکانيزه نشود و بر اساس استانداردهاي روز فعاليت نداشته باشد اين حوادث هميشه بوده و دوباره شاهد تکرارش خواهيم بود.
اگر بر اساس استانداردهاي جهاني موضوع ايمني قرار باشد پيگيري شود بيشتر معادن بايد تعطيل شوند. شنيده‌ها حاکي از اين است که مسئولان و مديران بومي و محلي اجازه تعطيلي را نمي‌دهند زيرا منجر به بيکاري نيرو کار شاغل اين مناطق مي‌شود.
اسلامي گفت: ضرورت لحاظ کردن نکات ايمني باعث مي‌شود تا حدود 95 درصد کارگاه‌هاي معدني ذغال سنگ تعطيل شوند. به طور قطع ايمن سازي آنها در مدت يک يا دو سال و لحاظ کردن فناوري و استانداردهاي روز ممکن نيست.
وي اعلام کرد: پس از حادثه معدن طبس در 31 شهريور 1403 که منجر به جان باختن 52 کارگر و زخمي شدن 20 نفر شد وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي دستور داد تا معادن ذغال سنگ براي 3 ماه تعطيل و بيمه بيکاري به کارگران پرداخت شود. اما اين امر شدني نيست چون نمي‌توان در مدت 3 ماه تجهيزات ايمني را کامل کرد يا استانداردهاي لازم را لحاظ کرد.
وي با تاکيد بر اينکه خاکبرداري از معادن ذغال سنگ همچنان به شکل سنتي ادامه دارد، يادآور شد: تعطيلي اين معادن هم منجر به بيکاري چند هزار نفر به اضافه خانواده‌هاي آنها مي‌شود.
تجهيزاتي که دست و پاگير هستند
کارگران عنوان مي‌کنند، تجهيزات و لباس‌هاي ايمني که کارفرمايان براي کارگران تهيه مي‌کنند بسيار سنگين بوده و فعاليت و تحرک آنها را مختل مي‌کند.
رئيس شوراي عالي حفاظت فني بيان کرد: برخي کارفرمايان تصور مي‌کنند با دادن يک ماسک به کارگران خود، سلامتي آنها را تضمين مي‌کنند و گلايه مند هستند با وجود هزينه کرد براي ايمني نيروي کار، کارگران استفاده نمي‌کند در حالي که اين کارفرمايان توجهي به تجهيزات سخت افزاري براي تأمين ايمني محيط کار ندارند.
اين مسئول صنفي در جامعه کارگري با بيان اينکه امروز تجهيزات ايمني به روز نبوده و مربوط به يک دهه قبل است، اظهار کرد: يکي از محل‌هايي که مي‌توان از هوش مصنوعي بهترين بهره را برد در معادن ذغال سنگ است.
وي در خصوص چرايي عدم استفاده آن در اين معادن اظهار کرد: شرايط و امکاناتش فراهم نيست. در تأمين منابع کمبود داريم و اينکه تحريم هستيم و به اين راحتي نمي‌توان تجهيزات مورد نياز را خريداري و وارد کرد.
آموزش، محيط ناايمن را ايمن نمي‌کند
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از مهر،رئيس شوراي عالي حفاظت فني در پاسخ به پرسشي ديگر مبني بر اينکه چرا هيچ قانوني وجود ندارد افرادي که تازه وارد کار معدن مي‌شوند براي فعاليت داخل معدن به کار گرفته نشوند، گفت: کارفرما عنوان مي‌کند يک دوره آموزش 15 روز براي اين کارگران دارند در حالي که اين زمان براي محيط‌هاي ناايمني مثل معادن ذغال سنگ نمي‌تواند کارآمد باشد.
اسلامي تاکيد کرد: البته مشکل اساسي ما در آموزش نيست بلکه عدم تأمين امکانات و شرايط ايمن است. وقتي شرايط استاندارد براي حرفه‌اي فراهم نباشد هر چند ساعت هم آموزش داده شود تأثير زيادي نخواهد داشت.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/02/09 09:55 ق.ظ | دفعات بازدید: 1560 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور