گروه تحليل: تحليلگر مسائل اقتصادي به بايدها و نبايدهاي سرمايه گذاري در بازار طلا اشاره کرد و گفت: بازارهاي مالي ايران به ويژه بازار سکه و طلا در سالهاي اخير با چالشها و نوسانات مختلفي روبهرو بودهاند که اين موضوع باعث افزايش ريسک سرمايهگذاري در اين بازارها شده است که شايد يک سر آن به سياست دولتها در جمعآوري سرمايه و نقدينگي مردم بازميگردد.
وضعيت فعلي بازار طلا در ايران، شامل قيمتها، روند تغييرات و عوامل موثر بر قيمت طلا مانند نرخ ارز، تورم و سياستهاي اقتصادي است. در اين بين ميتوان به تحليل ريسکهاي سرمايهگذاري در طلا پرداخت به گونهاي که به ريسکهاي ناشي از نوسانات قيمت، تغييرات سياستهاي مالي و اقتصادي و ريسکهاي مربوط به نگهداري فيزيکي طلا (مانند سرقت) اشاره داشت. در اين بين بررسي فرصتهاي سرمايهگذاري جايگزين مانند سپردههاي بانکي، بورس، مسکن و ارز، و مقايسه مزايا و معايب هر کدام از نظر کارشناسان متفاوت است.
قيمت طلا در ايران به شدت تحت تاثير قيمت جهاني طلا و نرخ ارز است. نوسانات ارزي در ايران تاثير زيادي بر قيمت طلا دارد. البته تقاضا براي طلا در ايران معمولاً در زمانهاي بحران اقتصادي و افزايش تورم بيشتر ميشود، زيرا مردم به دنبال حفظ ارزش داراييهاي خود هستند. قيمت طلا ميتواند به شدت نوسان داشته باشد، به خصوص در شرايط بيثباتي اقتصادي که با توجه به تغييرات ناگهاني در نرخ ارز ميتواند تاثير زيادي بر ارزش سرمايهگذاري در طلا داشته باشد و نگهداري فيزيکي طلا خطراتي مانند سرقت را به همراه دارد. بعضي وقتها ممکن است قيمت طلا به صورت غير واقعي افزايش پيدا کند که به آن حباب ميگويند. با اين حال خريد طلا در اين شرايط ريسک زيادي دارد، اما همچنان سرمايه گذار خرد و درشت را به سمت خود ميکشاند.
مقايسه بازار طلا با ساير فرصتهاي سرمايهگذاري
نبايد فراموش کرد سپردههاي بانکي معمولاً ريسک کمتري دارند، اما بازدهي آنها نيز معمولاً کمتر از طلا است. البته بورس ميتواند بازدهي بالاتري داشته باشد، اما ريسک آن نيز بيشتر است. ناگفته نماند مسکن معمولاً سرمايهگذاري امنتري محسوب ميشود، اما نياز به سرمايه اوليه بيشتري دارد.
قبل از سرمايهگذاري در طلا، بايد حتماً تحليل دقيقي از وضعيت بازار و شرايط اقتصادي داشته باشيد و سرمايهگذاري در طلا را به عنوان بخشي از يک سبد سرمايهگذاري متنوع در نظر بگيريد تا ريسک خود را کاهش دهيد. از سوي ديگر تنوع در سرمايه گذاري در طلا نيز از ديگر مولفه هاي جذاب در اين بازار است چراکه ميتوانيد به صورت فيزيکي يا از طريق صندوقهاي سرمايهگذاري طلا در اين بازار سرمايهگذاري کنيد.
سهراب هاشمي، کارشناس و تحليلگر مسائل اقتصادي در همين رابطه گفت: متأسفانه اقتصاد ايران همواره در حال تلاطم است و اين آسيب زيادي به بازارهاي مالي کشور به دليل انتخاب غيرشفاف و نادرست سرمايه گذار وارد کرده است. سرمايه گذاران براي سرمايه گذاري در بازارهاي هدف هيچ گاه نميتوانند انتخاب درستي داشته باشند چراکه هر زمان و با هر تصميمي وضعيت بازارها متلاطم ميشود و ريسک در اين شرايط بسيار بالاست.
هاشمي در ادامه گفت: بازارهاي مالي ايران به ويژه بازار سکه و طلا در سالهاي اخير با چالشها و نوسانات مختلفي روبهرو بودهاند که اين موضوع باعث افزايش ريسک سرمايهگذاري در اين بازارها شده است. نوسانات اقتصادي، سياستهاي دولتي، تحريمهاي بينالمللي و عدم ثبات اجتماعي از جمله عوامل مؤثر در اين افزايش ريسک به شمار ميروند.
از نوسانات شديد نرخ ارز تا ترديد سرمايه گذاري در بازار طلا به گفته اين تحليلگر اقتصادي، نوسانات شديد در نرخ ارز و تغييرات ناگهاني قيمتها ميتواند منجر به ايجاد عدم اطمينان در سرمايهگذاران شود. براي مثال، نوسانات نرخ ارز به طور مستقيم بر بازار سکه و طلا اثر ميگذارند موضوعي که همچنان براي کارشناسان پيچيده است، اما واقعيت اين موضوع به تشديد بازارها به وابستگي قيمت دلار بازميگردد، بحثي که شايد يک سر آن به سياست دولتها در جمع آوري سرمايه و نقدينگي مردم مربوط است. از اين رو مردم براي حفظ سرمايههاي خود بازار طلا را از هر بازار ديگري بيشتر قبول دارند چرا که پذيرفتهاند به غير از قيمت گذاري، حداقل سرمايه هايشان نزد خودشان محفوظ ميماند.
وي تاکيد کرد: تحريمهاي اقتصادي به ويژه در صنعت نفت و پتروشيمي، تأثير زيادي بر اقتصاد ايران گذاشته است. اين تحريمها دسترسي به بازارهاي جهاني و منابع مالي بينالمللي را محدود کرده و باعث ترس سرمايهگذاران از سرمايهگذاري در بازارهاي داخلي شده است. کاهش صادرات و وابستگي به درآمدهاي نفتي، ريسکهاي مالي و اقتصادي را تشديد کرده است. از سوي ديگر عدم تصميمگيريهاي منطقي و پايدار اقتصادي از سوي دولت ميتواند بيثباتي بيشتري را در بازارهاي مالي ايجاد کند. به عنوان مثال، سياستهاي پولي و مالي ميتواند به جاي ايجاد ثبات، نوسانات بيشتري را ايجاد کند که منجر به افزايش ريسک سرمايهگذاري ميشود. همچنين، عدم شفافيت در قوانين و مقررات اقتصادي موجب ايجاد سردرگمي در سرمايهگذاران ميشود.
به گفته اين تحليلگر مسائل اقتصادي، وضعيت اجتماعي و سياسي در ايران نيز به عنوان يکي از عوامل موثر در افزايش ريسک سرمايهگذاري شناخته ميشود. ناآراميها، اعتراضات اجتماعي و بيثباتي سياسي ميتواند بر اعتماد سرمايهگذاران تأثير بگذارد و آنها را وادار کند تا از سرمايهگذاري در بازارهاي داخلي دوري کنند. اين مشکلات باعث وفور ريسک در بازار ميشود و سرمايهگذاران را مجبور ميکند که با احتياط بيشتري عمل کنند.
به دليل نبود دادههاي کافي و قابل اعتماد، تحليلهاي اقتصادي درباره بازارهاي مالي ايران گاهي متناقض و نامعتبر به نظر ميرسند. اين عدم وجود شفافيت در اطلاعات ميتواند به افزايش شک و ترديد در ميان سرمايهگذاران منجر شود و ريسکهاي سرمايهگذاري را بيشتر کند.
راهکار افزايش ضريب اطمينان سرمايه گذاري در بازار طلا چيست؟
هاشمي در پاسخ به اين سوال که براي ثبات يا کاهش اين مشکلات، چه بستري بايد براي سرمايه گذاري فراهم شود؟ گفت: براي کاهش ريسک سرمايهگذاري در بازار طلاي ايران، نياز به تحليل دقيقتري از عوامل اقتصادي، سياسي و اجتماعي وجود دارد. علاوه بر اين، پيشنهاد ميشود که دولت سياستهاي اقتصادي پايدار و شفافتري را پيادهسازي کند تا بتواند اعتماد سرمايهگذاران را جلب کند. برنامههاي آموزشي براي سرمايهگذاران و مشاورههاي مالي نيز ميتوانند به آنها در تصميمگيري بهتر کمک کنند. افزايش ريسک سرمايهگذاري در بازارهاي مالي ايران بهويژه بازار طلا، چالشي بزرگ براي سرمايهگذاران محسوب ميشود. توجه به عوامل موثر بر ايجاد اين ريسک و تلاش براي بهبود شرايط اقتصادي و ايجاد ثبات ميتواند به کاهش اين ريسکها و جذابتر شدن بازارهاي مالي ايران منجر شود. در نهايت، سرمايهگذاران بايد با آگاهي و دقت بيشتري وارد بازار شوند و ارزيابي دقيقي از وضعيت اقتصادي و سياسي کشور داشته باشند تا بتوانند ريسکهاي موجود را به حداقل برسانند.
به گزارش آرازآذربايجان به نقل از اقتصاد 24، با توجه به شرايط اقتصادي کنوني ايران و نوسانات زياد در بازارها، سرمايهگذاري در طلا ميتواند هم فرصت و هم ريسک باشد. اگر ديدگاه بلندمدت داريد و ميتوانيد نوسانات بازار را تحمل کنيد، طلا ميتواند بخشي از سبد سرمايهگذاري شما باشد اما بايد به بسترهاي فراهم شده جهت سرمايه گذاري، بيشتر توجه شود.