رقيه وکيلي
گروه اجتماعي: اين روزها صحيت از بازگشت دوباره کرونا نگرانيهاي زيادي ايجاد کرده است.
تازگيها، يعني از همين اواخر ارديبهشت 1404 مراجعه مردم به مراکز درماني بابت بيماريهاي ويروسي و عفوني زيادتر و معنادارتر شده است.از سويي وزارت بهداشت از افزايش شيوع کرونا خبر داد و متخصصان از آمار بالاي مراجعان؛ از سوي ديگر، بحث ويروس «مرس» در عربستان و در موعدي که زمان رفتوآمد حاجيان است هم نگرانيهايي را ايجاد کرده. ترکيب اين دو، البته ممکن است بعضيها را حسابي نگران کند. اما اصل ماجرا چيست؟ آيا بايد نگران باشيم؟ آيا کرونا در حال اوج گرفتن است؟ آيا بايد نگران شيوع مرس هم باشيم؟ اينها سؤالاتي است که طبيعتا نميتوانيم نسبت به آن بيتفاوت باشيم و بايد افکار عمومي را به خوبي دربارهاش توجيه کنيم. در اين باره، ميزگردي برگزار شد و جنبههاي مختلف موضوع را مورد واکاوي قرار گرفت. مهمانان حضوري و تلفني اين ميزگرد دکتر رويا محمدي، متخصص اطفال و عضو هيأت علمي بيمارستان مرکز طبي کودکان، دکتر طلعت مختاري آزاد، ويروسشناس و عضو هيأتعلمي دانشگاه علوم پزشکي تهران و دکتر محمدرضا ناظر، استادتمام بيماريهاي عفوني به اين دغدغهها پاسخدادهاند.
مثل دوران اوج کرونا نيست
مختاري: سارس کرونا ويروس2متأسفانه از آن دست ويروسهايي است که مانند آنفلوآنزا تغيير ميکند اما خوشبختانه تغييراتي که اخيرا اعلام شده تغييرات خيلي گستردهاي نيستند. تغييرات جزئي هستند؛ يعني مانند دوران اوج کرونا تغيير نکرده است.
مراجعات بيشتر شده
ناظر: در اين دوره بيشترين افزايش مراجعات را داريم. علائم متفاوت است. آن دسته از افرادي که واکسن زدهاند، فرم خفيف بيماري را دارند، يعني يک تب کوتاهمدت و بعد هم علائم سرفه دارند. کساني که سابقه واکسيناسيون ندارند بهاحتمال زياد فرم شديد بيماري را تجربه ميکنند.
کودکان هم درگيرند، اما نه بيشتر
محمدي: کودکان هم درگير هستند اما نه بيشتر از بزرگسالان. بهنظر ميرسد درگيري در کودکان و بزرگسالان به يک اندازه است. در اين مدت افزايش تعداد مراجعان را داشتيم که بيشتر با علائم تنفسي در کودکان مواجه هستيم و اکنون نيز تستهاي مثبت را مشاهده ميکنيم. علائم ويروس کرونا با خيلي از ويروسهاي ديگر تفاوت چنداني ندارد. فقط با علائم باليني نميتوان اين بيماري را تشخيص داد.
لزوم شناسايي ويروسها
ناظر: اول بايد ديد که اين ويروس کروناي در حال گردش چه نوع ويروسي است. امکان دارد ما براي ايمن شدن واکسن بزنيم اما روي اين ويروس جديد تأثيري نداشته باشد و نتواند سيستم ايمني را تحريک و نسبت به ويروس، ايمني ايجاد کند. امکان دارد اين ويروس آنقدر جهش کرده باشد که داراي چهره متفاوتي نسبت به ساير ويروسهاي کرونا باشد. امروزه همهچيز را دنيا بهصورت مولکولي سلولي مورد بررسي قرار ميدهد و معرفي ميکند.
شير شتر نخوريد تا مرس نگيريد
مختاري: 7مورد کرونا ويروس داريم. 4مورد از اينها مهم نيستند، اما 3 مورد ديگر خيلي اهميت دارند. مرس يکي از آنهاست که آمار مرگومير بالايي هم دارد. هميشه به اين مسئله اشاره ميشده که يکي از مهمترين عوامل ابتلا به اين بيماري شير شتر است و توصيه ميشود مسافران حج شير شتر نخورند. همچنين توصيه ميشود که مسافران از حج آمده اگر بيماري تنفسي دارند به ملاقات آنها نرويم؛ چرا که واقعا مرس بهمراتب از کوويد خطرناکتر است و مرگ ومير بالاتري دارد.
علائم مرس
مختاري: مرس يک بيماري تنفسي است و علائم آن چندان فرقي نميکند. خيلي درمان و کنترل بيماريهاي تنفسي سخت است، اما راهکارهاي پيشگيري و درمان تقريبا يکي هستند. درصورت شيوع مرس نيز افراد بايد دستهاي خود را خوب بشويند و در مراکز تجمع انساني از ماسک استفاده کنند. در زمان شيوع مرس در عربستان افراد بايد از خوردن شير شتر خودداري کنند و تا جايي که امکانپذير است به مراکز تجمع گسترده انساني نروند و اگر بهدليل مناسک حج ميروند ماسک بزنند. رعايت نکات بهداشتي مرس بهعنوان يک بيماري تنفسي هيچ فرقي با کوويد ندارد.
مرس، موضوعي قديمي است
ناظر: مرس يک موضوع قديمي است و نخستينبار هم که حدود 10يا 15سال قبل مطرح شد گفتند که منشأ مرس از خفاشهاي آلوده نخلستانهاي عربستان است. اما بعد که اين ويروس در دانشگاه کلمبياي آمريکا مورد بررسي قرار گرفت متوجه شدند که درباره کرونا ويروسهاي متعددي ازجمله ويروس مرس وجود دارد.نميشود صرف آن را نوعي ويروس کرونا بدانيم و بايد ژنوتايپ آن را بسنجيم. بايد مشخصا بگوييم چه نوع کرونايي است. اگر بخواهيم درباره خطرناک بودن و ميزان ابتلا صحبت کنيم بايد قضيه را علمي ببينيم و مشخص کنيم که آيا همه موارد ابتلا ناشي از ويروس مرس است يا خير.
ابتلا به سرماخوردگي و ويروسها خوب است
محمدي: براي تقويت سيستم ايمني بدن توصيه داشتن يک زندگي سالم است. شايد امروزه در عموم مردم بيشتر باب شده بهدنبال شربتها يا مکملها يا داروهايي براي درمان ويروسها و بيماريها باشند. اما آن چيزي که سيستم ايمني را قوي ميکند تغذيه و فعاليت بدني مناسب است. ورزش و تحرک بهويژه بايد در کودکان مورد توجه قرار گيرد. اين دو عامل تغذيه و فعاليت بدني، 2 عامل مهم تقويتکننده سيستم ايمني بدن هستند. مواجهه با ويروسهاي کمتر خطرناک هم ميتواند موجب ارتقاي سيستم بدن شود. به شکل کلي درباره ويروسها و سرماخوردگي اين اعتقاد را داريم که سرماخوردن و ابتلا به ويروسهاي نه چندان خطرناک اتفاقات خوبي هستند. ابتلا به اين ويروسها باعث تحريک سيستم ايمني بدن و آماده شدن آن براي ورود ويروسها به بدن ميشود.
ريه کودکان بهتر بازسازي ميشود
رويا محمدي: تحقيقات محدودي که ما در زمان پاندمي کرونا و نتايجي که از افراد دچار درگيري شديد ريوي داشتيم، نشان ميداد که ريه کودکان بهدليل داشتن سيستم ايمني خوب و قوي و بدن در حال رشد سريعتر بازسازي ميشود. سيستم ايمني بدن آنها هنوز با خيلي از ويروسها و بيماريها مواجه نشده و از اين نظر ميتوانيم بگوييم آنقدر قوي نيست، منتها قدرت بازسازي سيستم بدني آنها خوب است و براساس تحقيقي که ما انجام داديم پس از مداوا کارکرد ريه کودکان مبتلا به کرونا به حالت عادي برگشته است.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از سلامت نيوز، اينگونه نيست که بگوييم کرونا هيچ خطري براي کودکان ندارد و مواردي هم هر چند خيلي کم، اما موارد مرگومير ناشي از ابتلا به کرونا در ميان کودکان داشتهايم. اين اتفاقات خيلي بودند و نميتوانيم بهطور قطعي به اين مورد اشاره کنيم که اين ويروس بهطور کلي براي کودکان بيخطر است. ما همچنان براي کودکان نگران هستيم و توصيه ميکنيم موارد بهداشتي براي پيشگيري از ابتلا به کرونا در ميان آنان نيز رعايت شود.
Arazazarbaijan.ejtemai@gmail.com