ARAZAZARBAIJAN

شوک تازه به سفر‌هاي مردم با تبديل نان سنتي به کالاي لوکس


شوک تازه به سفر‌هاي مردم با تبديل نان سنتي به کالاي لوکس

گروه اقتصادي: مقامات صنفي و نانوايان سنتي معتقدند که با وجود اين رشد قابل توجه، هزينه‌هاي توليد، انرژي، اجاره، بيمه و دستمزد کارگران به مراتب بالاتر رفته و حتي افزايش نرخ اخير نيز پاسخگوي فشار‌هاي اقتصادي روزمره اين صنف نيست.


افزايش 52 درصدي قيمت نان در مراکز استان‌ها طي هفته‌هاي اخير به يکي از مهم‌ترين چالش‌هاي اقتصادي و اجتماعي کشور تبديل شده است.اين جهش قيمتي، به دنبال صدور مجوز افزايش نرخ از سوي کارگروه آرد و نان و استانداري‌ها صورت گرفت و در عمده شهرستان‌ها نيز افزايش 42 درصدي اعمال شده است.
مقامات صنفي و نانوايان سنتي معتقدند که با وجود اين رشد قابل توجه، هزينه‌هاي توليد، انرژي، اجاره، بيمه و دستمزد کارگران به مراتب بالاتر رفته و حتي افزايش نرخ اخير نيز پاسخگوي فشار‌هاي اقتصادي روزمره اين صنف نيست.از سوي ديگر افزايش قيمت نان به‌عنوان يک کالاي اساسي، بيشترين فشار را بر اقشار کم‌درآمد به‌خصوص کارگران وارد کرده است.بر اساس برآورد فعالان کارگري، بخش عمده‌اي از درآمد ماهانه کارگران صرف خريد نان و ديگر اقلام ضروري مي‌شود و اين افزايش حتي تهيه اين کالاي حياتي را براي بسياري دشوارتر کرده است.
با توجه به محدود بودن درآمد کارگران روزمزد، وضعيت معيشتي اين گروه بيش از پيش بحراني شده و سفره خانوار‌هاي کارگري بيش از گذشته کوچک‌تر شده است.مطابق اظهارنظر فعالان کارگري، افزايش حقوق ساليانه آنها به هيچ وجه متناسب با تورم و جهش مکرر قيمت کالا‌هاي اساسي از جمله نان و برنج نيست.نائب رئيس اتحاديه صنف نانوايان ، گفت: بر اساس تصميمات اتخاذ شده، قيمت نان در کل کشور و در مراکز استان‌ها 52 درصد و در شهرستان‌ها 42 درصد نسبت به نرخ‌هاي قبلي افزايش يافته است.
هادي شبانکارافزود: با توجه به اينکه نان‌هاي سنتي مانند سنگک و بربري به تعداد کارگر بيشتري نياز دارند، اين افزايش 52 درصدي پاسخگوي هزينه‌هاي نانوايان نيست.شبانکار تأکيد کرد: امسال شاهد افزايش بي‌سابقه بيش از 300 درصدي هزينه‌هاي بيمه نانوايان بوده‌ايم که در کنار تورم موجود، فشار مضاعفي بر اين صنف وارد کرده است.
وي ادامه داد: هزينه‌هاي توليد نان از جمله آرد، آب، برق، گاز، خميرمايه و ساير اقلام مورد نياز به شدت افزايش يافته و به‌ويژه هزينه بيمه که از ابتداي سال جاري بيش از 300 درصد رشد داشته، نانوايان را در تنگنا قرار داده است.
شبانکار با اشاره به اينکه دستمزد کارگران نانوايي‌ها نيز افزايش چشمگيري داشته، عنوان کرد: براي مثال، دستمزدي که قبلاً يک ميليون و 200 هزار تا يک ميليون و 500 هزار تومان بود، اکنون با افزايش هزينه‌هاي بيمه، آب، برق و گاز، براي نانوايان قابل تأمين نيست.وي خواستار معافيت نانوايان از برخي تعرفه‌ها مانند آب و بازنگري در سياست‌هاي بيمه‌اي شد تا فشار اقتصادي بر اين صنف کاهش يابد.
چالش نانوايي ها؛ از افزايش هزينه‌هاي توليد تا اعتراض مشتريان
نائب رئيس اتحاديه نانوايان با بيان اينکه نانوايان از سه جهت با چالش مواجه هستند، گفت: از يک سو، افزايش هزينه‌هاي توليد و از سوي ديگر، فشار رواني ناشي از اعتراضات مشتريان به افزايش قيمت نان به‌عنوان قوت غالب مردم، نانوايان را تحت فشار قرار داده است.وي افزود: مشابه تجربه افزايش 45 درصدي قيمت بنزين در سال گذشته، افزايش 25 تا 30 درصدي قيمت نان نيز به نانوايان اختصاص نيافته و اين موضوع باعث شده دخل و خرج نانوايي‌ها همخواني نداشته باشد.
شبانکار خاطرنشان کرد: اگر نرخ‌گذاري نان به‌صورت سالانه و بر اساس نظرات کارشناسي انجام شود، مشکلات کمتري ايجاد خواهد شد، اما نرخ‌هاي غيرواقعي و دستوري باعث انباشت مشکلات و نارضايتي مي‌شود.
وي با اشاره به کاهش تعداد مشتريان به دليل فشار اقتصادي بر قشر ضعيف، اظهار داشت: به‌عنوان مثال، نان سنگک که قبلاً 3 هزار تومان بود، اکنون به 5 هزار تومان رسيده و براي برخي خانوارها، به‌ويژه در مقايسه با قيمت‌هاي جهاني مانند ترکيه، به کالايي لوکس تبديل شده است.شبانکار افزود: هزينه‌هاي نانوايي‌ها، از جمله اجاره مغازه که سالانه حداقل 25 تا 30 درصد افزايش مي‌يابد و هزينه بيمه که بيش از 300 درصد رشد داشته، باعث شده نانوايان به‌عنوان يک بنگاه اقتصادي با زيان مواجه شوند.
افزايش 100 درصدي قيمت آرد نان ساندويچي در سه ماه گذشته
نائب رئيس اتحاديه نانوايان همچنين به افزايش 100 درصدي قيمت آرد نان ساندويچي در سه ماه گذشته اشاره کرد که از 5 هزار تومان به 10 هزار تومان رسيده است.شبانکار خواستار تجديدنظر فوري در سياست‌هاي حمايتي از نانوايان سنتي شد و تأکيد کرد: نانوايان انتظار دارند مسئولان با بازنگري در نرخ‌گذاري و ارائه معافيت‌هاي لازم، به‌ويژه در حوزه بيمه و هزينه‌هاي انرژي، به کاهش فشار اقتصادي بر اين صنف کمک کنند تا بتوانند به فعاليت خود ادامه دهند.
درخواست بازنگري حقوق کارگران در پي افزايش تورم و هزينه‌هاي زندگي
دبير اجرايي خانه کارگر نيز گفت: حقوق و دستمزد کارگران سالانه تنها يک بار افزايش مي‌يابد، اما در چند سال اخير شاهد افزايش چندين‌باره قيمت محصولات و مواد غذايي بوده‌ايم.علي راستگو افزود: شوراي عالي کار در ايام نوروز تصميم نسبتاً خوبي در اين زمينه گرفت و بنده با مديرعامل سازمان و وزير مربوطه مشورت‌هايي انجام داده‌ام، اما با توجه به وضعيت تورم و گراني روزافزون اجناس، به‌ويژه نان که غذاي اوليه جامعه کارگري است، اين افزايش حقوق با گراني‌هاي ساير اقلام همخواني ندارد و زندگي را براي کارگران دشوار کرده است.
راستگو تأکيد کرد: انتظار داريم با توجه به شرايط کنوني جامعه، برنامه‌هايي در راستاي انسجام، وحدت و حمايت از کارگران و نيرو‌هاي زحمتکشي که از امنيت و ثبات جامعه دفاع مي‌کنند، اجرا شود.وي با اشاره به اينکه افزايش حقوق ساليانه نمي‌تواند پاسخگوي تورم و گراني‌هاي مکرر باشد، گفت: از ابتداي سال تاکنون حداقل 5 تا 10 مورد افزايش قيمت اجناس را شاهد بوده‌ايم که با يک بار افزايش حقوق قابل جبران نيست. بايد فکري اساسي براي اين موضوع شود تا اگر قيمت نان افزايش مي‌يابد، قشر ضعيف جامعه همچنان بتواند حداقل نياز‌هاي اوليه خود را تأمين کند.
وي در ادامه به گراني اقلام اساسي اشاره کرد و افزود: به‌عنوان مثال، قيمت برنج که پيش از عيد 70 تا 80 هزار تومان بود، اکنون به 200 تا 350 هزار تومان رسيده و براي کارگران عملاً غيرقابل خريد است. اين وضعيت براي ساير مواد غذايي اوليه نيز صدق مي‌کند و تأمين نان به‌تنهايي براي زندگي کارگران کافي نيست.به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايلنا،.راستگو تأکيد کرد: بايد تصميماتي اتخاذ شود که با واقعيت‌هاي اقتصادي جامعه همخواني داشته باشد تا فشار مضاعف بر قشر کارگر کاهش يابد.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/04/31 08:03 ق.ظ | دفعات بازدید: 2034 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور