گزارش//
سکينه اسمي
گروه گزارش: سرماي بهاره فروردين ماه سال جاري نزديک به هزار و 500 ميليارد تومان به بخش کشاورزي به خصوص در بخش باغي و زراعي خسارت وارد کرد.
آذربايجان غربي از قديم يک استان کشاورزي است که معيشت اکثريت مردم منطقه نيز به آن گره خورده است اما سرمازدگي فروردين ماه سال جاري در منطقه در کنار الگوي کشت سنتي، اين استان را که يکي از قطبهاي کشاورزي به شمار ميرود، با چالشهاي اساسي رو به رو کرده است.
آذربايجان غربي جزو استانهايي است که داراي بيش از يک ميليون هکتاراراضي قابل کشت و 800 هزار هکتار اراضي زير کشت است 235 هزار بهره بردار در اين اراضي مشغول به کشاورزي هستند که فعاليت آنان منجر به توليد بيش از 6 ميليون تن محصول ميشود.
وجود مناطق کوهستاني و بارشهاي شديد باران و تگرگ در برخي فصول سال از آذربايجان غربي به خصوص در فصل بهار استاني سيل خيز ساخته که همه ساله خسارات مادي و معنوي زيادي را اهالي آن متحمل ميشوند.
آذربايجان غربي از لحاظ مخاطرات طبيعي جزو مناطق پرمخاطره و بحراني است و در اکثر فصول سال، سيلهاي مهيب به دنبال بارش باران و نزولات آسماني در اين منطقه کوهستاني جاري ميشود و سرما زدگيهاي زودرس بهاره نيز به جان بخش کشاورزي استان ميافتد.
تغييرات شرايط محيطي، متنوعتر شدن عوامل خطر و ترکيب با ساير عوامل خطرساز از جمله تهديدها و مخاطرات جدي بخش کشاورزي هستند، بروز سالانه خسارات مادي فراوان در اين منطقه لزوم توجه به زيرساختها، ابزارهاي لازم براي پيشگيري و تسريع در روند بازسازي بعد از وقوع اين حوادث در استان را دو چندان ميکند.
طبيعت به عنوان بستر حيات بشر و فعاليتهاي اقتصادي مخصوصاً امور کشاورزي از ديرباز مورد بهرهبرداري انسان قرار داشته است. اين سفره گسترده نعمتهاي الهي گاهي عرصه برخي بلايا و اتفاقات طبيعي ميشود که همواره به عنوان تهديدي جدي براي توليد و اقتصاد جوامع بشري مطرح بوده است.
سيل، زلزله، صاعقه، تگرگ، سرما و يخبندان، گرما و خشکسالي از جمله بلاياي طبيعي هستند که هر کدام به نحوي فعاليتهاي کشاورزي را تحت تأثير قرار ميدهند.
مخاطرات طبيعي نزديک 1.5 همت به بخش کشاورزي آذربايجان غربي خسارت وارد کرده است
رئيس اداره مديريت بحران سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي در خصوص آخرين وضعيت خسارات به بخش کشاورزي استان در فصل بهار گفت: در فروردين ماه سال جاري در اثر بروز مخاطرات طبيعي، سرما، سيل و تگرگ نزديک به يک هزار و 500 ميليارد تومان به محصولات کشاورزي باغي و زراعي استان خسارت وارد شده است.
اميرصدرالفضلا با بيان اينکه در اثر بروز مخاطرات طبيعي 23 هزار هکتار از اراضي باغي و زراعي استان دچار خسارت شدهاند، اظهار کرد: در طول فروردين ماه سال جاري با بروز سيل، تگرگ و سرما بخشي از محصولات زراعي و باغي استان دچار خسارت شدهاند.
وي با بيان اينکه از اين ميزان 12 هزار هکتار اراضي باغي و 11 هزار هکتار اراضي زراعي دچار خسارت شدهاند، گفت: بيشترين خسارات به محصولات هسته دار باغي و در بخش زراعي نيز چغندرقند، گندم، کلزا و آفتابگردان وارد شده است.
رئيس اداره مديريت بحران سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي گفت: اروميه، سلماس و پيرانشهر در بخش باغي 50 درصد هسته دار، چالدران 90 درصد محصولات هسته دار، خوي 60 درصد، اشنويه و مهاباد 40 درصد و سردشت 25 درصد دچار خسارت شدهاند.
صدرالفضلا با اشاره به اينکه در بخش زراعي گندم 30 درصد در چالدران، 25 درصد گندم در مهاباد و در بخش چغندرقند نيز 750 هکتار دچار خسارت شدهاند، گفت: تکاب 50 درصد، شوط 40 درصد هسته دار، شاهين دژ 30 درصد، مياندوآب 30 درصد، نقده 30 درصد هسته دار و بوکان نيز 40 درصد هسته دار دچار خسارت شدهاند.وي با اشاره به لزوم تأمين امنيت غذايي و حفظ پايداري منابع پايه توليد به عنوان مهمترين وظيفه فعالان بخش کشاورزي، ادامه داد: تغييرات شرايط محيطي، متنوعتر شدن عوامل خطر و ترکيب با ساير عوامل خطرساز از جمله تهديدها و مخاطرات جدي بخش کشاورزي هستند.
ريسک خطر بخش کشاورزي با اعمال بيمه محصولات به حداقل ميرسد
معاون برنامه ريزي و امور اقتصادي سازمان جهاد کشاورزي آذربايجانغربي گفت: ريسک خطر بخش کشاورزي با اعمال بيمه محصولات کاهش و به حداقل ميرسد.
عبدالله فتح الله زاده در اين زمينه اظهار کرد: به دليل آسيبپذيري مزارع و گندم ديم در برابر حوادث قهري و طبيعي مانند خشکسالي، سرمازدگي و سيل و همچنين خرده پا بودن اکثر کشاورزان، بسيار ضروري است که دولت يک بيمه ارزان و فراگير براي محصولات استراتژيک ايجاد کند.
وي تاکيد کرد: بر اساس قوانين بالادستي تنها مرجعي که ميتواند از کشاورزان خسارت ديده حمايت کند، صندوق بيمه کشاورزي است که به دليل محدوديت اعتباري ممکن است نتوانيم 100 درصد خواسته کشاورزان را پاسخ دهيم، اما با پرداخت غرامت بر پايه هزينه توليد، امکان بازگشت توليدکنندگان به چرخه توليد وجود دارد.
فتح الله زاده اضافه کرد: از 44 نوع حوادث غير مترقبه موجود در دنيا، سالانه 33 مورد از اين حوادث در ايران به وقوع ميپيوند که 26 مورد آن فقط در استان حادث ميشود.
وي ادامه داد: بيمه محصولات کشاورزي در ارتقاي امنيت غذايي و به حداقل رساندن ريسک در بخش کشاورزي نقش بسزايي دارد، چراکه بخش کشاورزي قابل پيش بيني نيست و عدم حمايتهاي لازم ميتواند توليد محصولات را در سالهاي آتي دچار مخاطره کند که اين امر تهديد جدي براي امنيت غذايي کشور محسوب ميشود.به گزارش آراز آذربايجان به نقل از مهر،به هر روي بخش کشاورزي آذربايجان غربي که 35 درصد از معيشت مردم اين منطقه از طريق آن تأمين ميشود همه ساله متحمل هزاران ميليارد تومان خسارت ناشي از بلاياي طبيعي ميشود که آموزش به همراه ترويج فرهنگ بيمه ميتواند کمي از اين خسارات را جبران پذير کند.