گروه تحليل: دولت به تعهدات معيشتي خود در قبال مردم پايبند نيست.
افزايش حداقل حقوق مزدبگيران در سال جاري در بهترين حالت، 4 تا 5 ميليون تومان به درآمد ماهانه خانوارها افزوده آن هم در شرايطي که هزينههاي حداقلي زندگي منهاي مسکن، لااقل 10 ميليون تومان افزايش داشته است.
دولت به تعهدات معيشتي خود در قبال مردم پايبند نيست. افزايش حداقل حقوق مزدبگيران در سال جاري در بهترين حالت، 4 تا 5 ميليون تومان به درآمد ماهانه خانوارها افزوده آن هم در شرايطي که هزينههاي حداقلي زندگي منهاي مسکن، لااقل 10 ميليون تومان افزايش داشته است.
اين همه در شرايطيست که صندوقهاي بازنشستگي در آستانه ورشکستگي هستند و تاخير در پرداخت حقوق بازنشستگان به يک امر متداول تبديل شده و در نتيجه همه اين مصائب، »فقر غذايي« در حال گسترش است.
شب عيد يا زماني مثل انتخابات، از حربه معيشت و يارانه استفاده ميکنند؛ کالابرگ شارژ ميکنند، به بازنشستهها پول ميدهند يا سبد کالا عرضه ميکنند، اما بعد ناگهان بحث بودجه و تامين اعتبار و کمبودها پيش ميآيد
براساس آخرين محاسبات مستقل، قيمت سبد بسيار حداقلي خوراکيها و آشاميدنيهاي خانوارهاي کارگري تا پايان بهمن ماه سال گذشته براي يک خانواده متوسط 3.3 نفره به 13 ميليون و 900هزار تومان رسيده بود.
اگر يک نگاه بسيار حداقلي را مبنا قرار دهيم در اين سه ماه لااقل 4 تا 5 ميليون تومان به نرخ سبد خوراکيها افزوده شده و آن را به مرز 18 تا 20 ميليون تومان رسانده، يعني در حاليکه يک کارگر يا بازنشسته حداقلبگير حدود 15 ميليون تومان درآمد ماهانه دارد، در هر ماه بايد 18 تا 20 ميليون تومان فقط براي تامين هزينههاي خوراکيهاي خانواده بپردازد و براي متوسطبگيري که بين 18 تا 20 ميليون درآمد دارد، حقوق ماهانه تنها براي خريد سادهترين نيازهاي خوراکي خانواده کفايت ميکند.
در چنين شرايطيست که دولت شريان اعتباري کالابرگ الکترونيک را که حداکثر يک ميليون و 50هزار تا 2 ميليون تومان براي خانوادهها آورده دارد، قطع کرده؛ چون اعتبارات اين کار به اتمام رسيده است.
منتفي شدن کالابرگ تا اطلاع ثانوي
دولت پيش از اين، دو مرحله اعتبار کالابرگ به خانوادههاي مشمول (هفت دهک درآمدي) پرداخت کرده، اما بهرغم قول صريح رئيس جمهور و مقامات دولت که کالابرگ تداوم دارد و قرار نيست متوقف شود، در آستانه مرحله سوم پرداخت، اين طرح به بنبست خورده و تا اطلاع ثانوي منتفي شده است.
بر مبناي وعدههاي قبلي، قرار بود مرحله سوم کالابرگ الکترونيک 21 ارديبهشت شارژ شود. در روزهاي ابتداي ارديبهشت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي اعلام کرد که شارژ اعتبار جديد کالابرگ از روز يکشنبه 21 ارديبهشت 1404 آغاز خواهد شد، اما چند روز بعد از اين زمان مقرر، در 29 ارديبهشت »مرجان دبيري« سخنگوي طرح کالابرگ الکترونيکي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعي گفت: فعلاً هيچ واريز اعتباري براي اجراي مرحله سوم کالا برگ الکترونيکي انجام نشده است.
وي تاکيد کرد: اگر خبري از اجراي کالابرگ الکترونيکي باشد، از طريق رسانه ملي و روابطعمومي وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعي و خبرگزاريهاي رسمي به مردم اعلام ميکنيم.
طرح پرسروصدا به گل نشست
اينها يعني مردم براي دريافت 350 يا 500 هزار تومان اعتبار سرانه کالابرگ که به شدت ناچيز است، بايد فعلاً منتظر خبر دولت بمانند و دولت بدون پيشبيني اعتبار مورد نياز و در حاليکه بودجههاي اضافي و مازاد بسياري در اين مملکت صرف مفتخواران بودجهاي ميشود، اعلان طرحي به نام »کالابرگ الکترونيک« را در بوق و کرنا کرد و بعد از تبليغات بسيار بعد از دو مرحله آن را متوقف کرد!
يک کارگر يا بازنشسته حداقلبگير حدود 15 ميليون تومان درآمد ماهانه دارد ولي هر ماه بايد 18 تا 20 ميليون تومان فقط براي تامين هزينههاي خوراکيهاي خانواده بپردازد
فرض کنيم يک خانواده متوسط 3 نفره در دهکهاي فرودست درآمدي قرار دارد و نفري 500هزار تومان کالابرگ در هر مرحله نصيبش شده. دو مرحله اعتبار کالابرگي که از اسفند به حساب چنين خانوادهاي واريز شده، در مجموع فقط 3 ميليون تومان اعتبار براي خريد کالاهاي خوراکي اين خانواده در عرض دو ماه فراهم آورده، در حاليکه اين خانواده در هر ماه حداقل 15 تا 18 ميليون تومان براي خريد خوراکيهاي خانواده لازم دارد. در واقع، يک ميليون و 500هزار تومان اعتبار ماهانه خريد کالابرگي، در بهترين حالت يکدهم هزينههاي خوراکي خانوار را تامين ميکند ولي حالا همين يکدهم هزينهها هم از خانوادههاي فرودست ايراني دريغ شده است!
عوامفريبي در آستانه نوروز
تاثيرگذاري کالابرگ در معيشت خانوادهها البته بسيار ناچيز است و با بيتصميمي دولت، اين تاثير ناچيز ناگهان به صفر رسيده است. »عليرضا خرمي« فعال کارگري در اين رابطه ميگويد: کالابرگ و يارانه قاعدتاً متعلق به طبقات ضعيف جامعه است، اما متاسفانه ميبينيم در ايران طبقات متوسط هم روي کالابرگ حساب ميکنند و اين يعني آنچنان معيشت مردم تخريب شده و در تنگنا قرار گرفته که طبقات متوسط جامعه هم بايد دنبال کالابرگ و زمان واريز آن باشد.
وي با بيان اينکه تخريب معيشت مردم آنها را به شدت محتاج کرده، گفت: در کوچه و خيابان ميشنويم که مردم منتظرند و از يکديگر ميپرسند کالابرگ کي شارژ ميشود، اما متاسفانه يکباره همين کالابرگ ناچيز هم قطع ميشود.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از اقتصاد24،به گفته خرمي، دولت در زمينه سياستهاي حمايتي کاملاً پوپوليستي عمل ميکند: »شب عيد که ميشود يا احياناً اگر اتفاقي سياسي مثل انتخابات در راه است، از حربه معيشت و يارانه استفاده ميکنند؛ مثلاً کالابرگ را شارژ ميکنند، به بازنشستهها پول ميدهند يا سبد کالا عرضه ميکنند، اما بعد از گذر از آن بزنگاه حساس، ناگهان بحث بودجه و تامين اعتبار و لزوم تصويب در هيات دولت پيش ميآيد! ناگهان کاسه چه کنم چه کنم دست ميگيرند و مثلاً شرمنده مردم ميشوند! مرحله سوم کالابرگ هم مشمول همين رفتار شد.
آيا واقعاً نميدانند مردم روي همين کالابرگ حساب کردهاند«؟!