ARAZAZARBAIJAN

افسردگي؛ بيماري خاموشي که مغز، قلب و زندگي را نشانه مي‌گيرد


افسردگي؛ بيماري خاموشي که مغز، قلب و زندگي را نشانه مي‌گيرد

گروه خانواده و سلامت: با وجود آگاهي عمومي درباره افسردگي، بسياري هنوز اين اختلال پيچيده را جدي نمي‌گيرند. همين ناآگاهي، افسردگي را به يکي از شايع‌ترين و نگران‌کننده‌ترين بيماري‌هاي قرن تبديل کرده است؛ اختلالي که هم مغز را تحت تأثير قرار مي‌دهد، هم قلب را، و هم کيفيت زندگي را.


با اينکه در سال‌هاي اخير بارها درباره افسردگي شنيده‌ايم، هنوز بسياري از افراد تصور دقيقي از ماهيت اين بيماري ندارند. همين باعث مي‌شود شمار زيادي از مبتلايان به دنبال درمان نروند و به مرور، وضعيت‌شان وخيم‌تر شود.
بر اساس آمار سازمان جهاني بهداشت، بيش از 300 ميليون نفر در سراسر جهان با درجاتي از افسردگي زندگي مي‌کنند. بين سال‌هاي 2005 تا 2015 ميلادي، شمار مبتلايان به اين اختلال بيش از 18 درصد افزايش يافته است.
دکتر «وين دروتس»، متخصص بيماري‌هاي خلقي و معاون شرکت دارويي جانسون‌اندجانسون، افسردگي را مجموعه‌اي از علائم مي‌داند؛ از جمله بي‌حوصلگي، خستگي، احساس گناه يا بي‌ارزشي، اختلالات خواب، تغيير اشتها، از دست دادن علاقه به کارهاي لذت‌بخش، و گاه افکار مرگ يا خودکشي.
واقعيت‌هاي مهم درباره افسردگي
1. ژنتيک و سابقه خانوادگي، عوامل تعيين‌کننده‌اند
اگر يکي از اعضاي نزديک خانواده دچار افسردگي باشد، احتمال ابتلاي فرد نيز افزايش مي‌يابد. مثلا در مرداني که مادر يا پدرشان سابقه افسردگي دارند، احتمال ابتلا ممکن است به 30 درصد برسد. اين عدد در خانواده‌هاي داراي اختلال دوقطبي حتي به 50 تا 60 درصد مي‌رسد.
2. افسردگي در زنان بيشتر ديده مي‌شود
بعد از بلوغ، خطر ابتلاي دختران به افسردگي تقريبا دو برابر پسران مي‌شود. تغييرات هورموني و بيولوژيکي مانند قاعدگي، بارداري و يائسگي مي‌توانند زنان را بيشتر در معرض اين اختلال قرار دهند.
3. افسردگي مي‌تواند مغز را تغيير دهد
تحقيقات نشان داده‌اند که ماده سفيد مغز و حجم هيپوکامپوس در افراد مبتلا به افسردگي کاهش پيدا مي‌کند. اين تغييرات مي‌توانند روي حافظه، يادگيري و تمرکز اثر منفي بگذارند. خوشبختانه، درمان مناسب مي‌تواند اين اثرات را تا حد زيادي برطرف کند.
4. افسردگي خطر بيماري‌هاي ديگر را افزايش مي‌دهد
افراد مبتلا به افسردگي، دو تا سه برابر بيشتر از ديگران در معرض بيماري‌هاي قلبي قرار دارند. اختلال در عملکرد سيستم عصبي خودکار و التهاب مزمن از جمله دلايل اين ارتباط هستند.
5. افسردگي فقط يک نوع نيست
اصطلاح افسردگي، طيف گسترده‌اي از اختلالات را شامل مي‌شود؛ از افسردگي عمده گرفته تا اختلال دوقطبي، افسردگي فصلي، روان‌پريشانه، يا افسردگي دوران بارداري. هر يک از اين اختلالات، نشانه‌ها و درمان‌هاي خاص خود را دارند.
6. درمان‌هاي مؤثر وجود دارد
ورزش منظم، روان‌درماني و داروهاي ضدافسردگي از جمله روش‌هايي هستند که مي‌توانند به کنترل اين بيماري کمک کنند. به‌ويژه براي افسردگي شديد يا مقاوم، ترکيب اين درمان‌ها ضروري است.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايسنا،در پايان بايد گفت افسردگي فقط يک احساس زودگذر نيست؛ يک اختلال جدي رواني‌ست که بدون درمان مناسب، مي‌تواند پيامدهاي سنگيني به‌دنبال داشته باشد. شناخت بهتر آن، نخستين قدم براي مقابله مؤثر با اين بيماري خاموش است.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/02/14 09:03 ق.ظ | دفعات بازدید: 1579 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور