دود اختفاء آتش آسیب‌های اجتماعی در چشم جامعه

دود اختفاء آتش آسیب‌های اجتماعی در چشم جامعه

گروه اجتماعی: تغییر الگوی مصرف موادمخدر در سال‌های اخیر مشکلاتی را به وجود آورده است. آن‌طور که بررسی‌ها نشان می‌دهد علاوه بر اینکه تعداد معتادان در ایران به بیش از دو‌میلیون و ۸۰۰‌هزار نفر رسیده است، میزان اعتیاد زنان، کاهش سن اعتیاد و گرایش به مصرف مخدر‌ها و محرک‌های صنعتی افزایش یافته است. کارشناسان هشدار می‌دهند برای مقابله با اعتیاد باید اقدامات همه‌جانبه‌ای انجام داد.
آمار اعتیاد زنان دورقمی شده است؛گسترش اعتیاد در جامعه با اثرات سوئی همراه است و خانواده‌های بسیاری با آن دست به گریبان هستند حال اگر مادر یا دختر خانواده معتاد باشند وضعیت اسفناک‌تر است و بدتر آنکه کودک معصومی هم به این ورطه گرفتار شده باشد و عمق این ماجرا زمانی احساس می‌شود که شیرازه زندگی از هم بپاشد، یعنی اعتیاد از پدر خانواده به مادر و از مادر به فرزند سرایت کند. آنگاه است که باید فاتحه آن خانواده را خواند، چراکه اعتیاد از در و دیوار آن بالا می‌رود.
»اعتیاد زنان در جامعه شتاب گرفته است طوری‌که در گروه سنی ۱۵ تا ۲۹سال به ازای هر ۶/۶مرد، یک زن معتاد و در گروه سنی ۳۰ تا ۴۴سال به ازای هر ۱۵٫۷مرد، یک زن وجود دارد.« این اظهارنظرات روز گذشته توسط رئیس سازمان بهزیستی کشور در این نشست انجام شد. انوشیروان محسنی‌بندپی در ادامه با بیان آنکه همچنین همزمان شاهد گرفتار شدن کودکان در دام اعتیاد هستیم، ادامه داد: امروز با توجه به سبک زندگی و تحولات فناوری، شاهد رشد آسیب‌های اجتماعی هستیم، اما افزایش قابل توجه تعداد کودکان کار و خیابان، کودکان بدسرپرست و بی‌سرپرست، مفاسد اخلاقی، طلاق، حاشیه‌نشینی و… همه محصول معضل اعتیاد هستند و درواقع می‌توان گفت که وقوع کلیه جرایم بزرگ و کوچک و گرایش افراد به بزهکاری در نتیجه گسترش معضل اعتیاد اتفاق می‌افتد.
بنابراین باید چاره‌اندیشی کرد و با برنامه‌های راهبردی و موثر مانع افزایش این آمار شد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در یازدهمین کنگره بین‌المللی دانش اعتیاد عنوان کرد که در دولت دوازدهم پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در دو گروه زنان و کودکان را به‌طور ویژه در دستور کار خود قرار داده‌ایم، زیرا گرایش این دو گروه به آسیب‌های اجتماعی به‌مراتب مخرب‌تر از سایر گروه‌های اجتماعی است. علی ربیعی در ادامه شرایط اقتصادی، اجتماعی، دوران کودکی، طرد خانوادگی و… از مولفه‌های موثر در گرایش افراد به اعتیاد عنوان کرد و افزود: باید پیشگیری از سوءمصرف مواد را در دو گروه اجتماعی »زنان« و »کودکان« در دستور کار خود قرار دهیم. او تاکید کرد: باید اقدامات خود را در گروه‌های کودکان و زنان متمرکز کنیم، همچنین آنکه دانش بیشتری نیز باید برای این گروه اجتماعی تولید شود، زیرا سوءمصرف در گروه‌ها آثار مخرب‌تری را به دنبال دارد. ربیعی با بیان اینکه دیگر نمی‌توان آسیب‌ها را به کنجی برده و از چشم‌ها مخفی کنیم، گفت: دیگر نمی‌توانیم بگوییم زشت است که اعلام کنیم چند نفر معتاد در کشور داریم، زیرا هرجا گفت‌وگو نکردیم بیشترین آسیب‌ها را متحمل شدیم و باید برای حل آسیب‌های اجتماعی ازجمله اعتیاد، گفت‌وگو درباره آنها را به سطح مدارس، خانواده‌ها، جامعه و حتی مهدهای کودک ببریم و بدانیم امروز دیگر وقت در کنج بردن و به حاشیه راندن آسیب‌های اجتماعی نیست.
رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام، درباره اعتیاد زنان می‌گوید: تقریبا ۱۰‌درصد معتادان کل کشور زنان هستند. در سال۹۰ جمعیت زنان معتاد پنج‌درصد از معتادان کشور بود، اما اکنون این رقم دو برابر شده است. سعید صفاتیان ادامه می‌دهد: البته این بدان معنا نیست که تعداد زنان معتاد دو برابر شده است بلکه مراکز درمان بیشتری طراحی شده و زنان بیشتری به آن مراکز مراجعه می‌کنند. بنابراین قابلیت دسترسی به آنها افزایش یافته است. او می‌افزاید: زنگ خطر برای اعتیاد زنان به صدا درآمده است، چراکه رشد اعتیاد در زنان زیر ۲۶سال بیشتر است و این گروه از زنان بیشتر به سمت اعتیاد کشیده می‌شوند.
صفاتیان بیان می‌کند: نیاز است برنامه‌های پیشگیری در سطح کشور قوی‌تر باشند، یعنی دستگاه‌های متولی که در حوزه پیشگیری کار می‌کنند باید به حوزه زنان نگاه خاص و ویژه‌ای داشته باشند، حتی باید فراتر از اعتیاد به آنها نگاه کنند. او خاطرنشان می‌کند: آسیب‌های اجتماعی مانند طلاق، بی‌سرپرستی و… مجموعه‌ای هستند که نهادهای مختلف مانند معاونت امور زنان دفتر ریاست‌جمهوری، بهزیستی و… در مورد آنها فعالیت می‌کنند. همه آنها باید به اعتیاد به عنوان مادر آسیب‌های اجتماعی دیگر نگاه کنند.رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌گوید: هرقدر تعداد معتادان زن بالا برود آسیب‌های اجتماعی بیشتر می‌شود، چراکه عموما زنان در معرض آسیب‌های دیگری قرار دارند. او ادامه می‌دهد: وقتی زنان معتاد باردار هستند فرزندانشان هم معتاد می‌شوند و ما با چالش دیگری یعنی نوزادان معتاد روبه‌رو می‌شویم. صفاتیان عنوان می‌کند: حتی در حوزه معتادان خیابانی نیز با معضل اعتیاد زنان مواجه هستیم. در خیابان هم زنان معتاد وضعیت مناسبی ندارند. بنابراین باید برنامه‌ریزی خاصی برای این گروه انجام شود. صفاتیان می‌افزاید: شاید تاکنون برنامه‌ریزی‌ها تاثیرگذار نبوده و ما احتیاج داریم متخصصان بیشتری با توجه به نیاز زنان معتاد برنامه‌ریزی کنند.
او یادآور می‌شود: باید به زنانی که هنوز به سمت اعتیاد نرفته‌اند، ولی در شرایط پرخطر قرار دارند، توجه کنیم؛ مانند زنی که همسر معتاد دارد. صفاتیان تاکید می‌کند: وقتی اعلام می‌کنیم ۵۰‌درصد معتادان متاهل هستند، یعنی ۵۰‌درصد زنان هم در خطر اعتیاد قرار دارند. همچنین از دو‌میلیون و ۸۰۰‌هزار معتاد، یک‌میلیون و ۴۰۰‌هزار نفر متاهل هستند، یعنی یک‌میلیون و ۴۰۰‌هزار زن در معرض اعتیاد قرار دارند. او ادامه می‌دهد: باید برای سه گروه از زنان برنامه‌ریزی داشته باشیم. زنانی که در حالت عادی هستند آنهایی که در معرض خطرند و آنهایی که معتادند. صفاتیان در مورد اعتیاد کودکان اضافه می‌کند: برای کودکان هم باید به همین صورت برنامه پیشگیری و مداخله‌ای تاثیرگذار داشت. به گزارش آرازآذربایجان به نقل ازسلامت نیوز، باید آنها هم به گروه‌های کم‌خطر، پرخطر و عام تقسیم‌بندی شوند. همچنین باید برای هر گروه مطالب آموزشی بگذاریم. رئیس کارگروه کاهش تقاضای اعتیاد کمیته مستقل مبارزه با موادمخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه می‌کند: آموزش‌وپرورش متولی اصلی اعتیاد در حوزه کودکان است. این نهاد باید به سازمان‌های مردم‌نهاد اجازه ورود بدهد. شاید دولت نتواند به این حوزه ورود کند، اما باید از سازمان‌های مردم‌نهاد حمایت کند تا این سازمان‌ها قوی‌تر شوند و بتوانند بار آموزش زنان و کودکان را به دوش بکشند.این در حالیست که رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: اعتیاد در کشور ما از سن ۱۵ تا ۶۴ سال حدود ۴٫۵ درصد است.
انوشیروان محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی کشور در یازدهمین کنگره بین المللی دانش اعتیاد اظهار کرد: تغییر در سبک زندگی استفاده زیاد از فضای مجازی باعث شده که شاهد رشد آسیب های اجتماعی باشیم که این موضوع مختص کشور ما نیست. اعتیاد، طلاق، کودکان کار از جمله این آسیب های اجتماعی هستند.
وی گفت: در یک نظرسنجی بزرگترین معضل آسیب های اجتماعی را اعتیاد دانستند، اعتیاد هویت فرد را از بین برده و آسیب های اجتماعی دیگری مانند طلاق و کودکان بدسرپرست را به دنبال دارد.رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در کشور ما از سن ۱۵ تا ۶۴ سال حدود ۴٫۵ درصد دچار مصرف مواد مخدر هستند. رشد مصرف مواد صنعتی و مواد روان گردان را شاهد هستیم. اگرچه هنوز مصرف قالب تریاک است. رشد استفاده چند مواد را شاهد بودیم. نکته خیلی مهم اعتیاد زنان است که با سرعت زیادی رو به رشد است. در جامعه در سن ۱۵ تا ۲۹ سال به ازای هر ۶٫۶ مرد یک زن در سن ۳۰ تا ۴۴ سال به ازای هر ۱۵٫۷ مرد یک زن و در سن ۴۵ تا ۶۶ سال به ازای هر ۱۶٫۶ مرد یک زن درگیر اعتیاد هستند و البته شاهد اعتیاد کودکان نیز هستیم.
معاون وزیر کار افزود: در سازمان بهزیستی حدود ۲۲ هزار نفر مددکار همکاری می کنند و شعار کنگره امسال گفتمان اجتماعی، ترجمان جهت گیری های آینده است.محسنی بندپی گفت: باید بپذیریم اعتیاد یک بیماری است و رویکرد اجتماعی دارد یافته های علمی ما هنوز به سراغ مسائل اجتماعی اعتیاد نرفته اند. موضوع بعدی جهت گیری آینده است که محور کار خود را پیشگیری قرار دادیم. الگوهای ارتقا یافته را برای پیشگیری در محله های پرخطر مستقر کردیم. استقرار ۵ هزار تیم اشتغال محور از جمله کارهایی است که سازمان بهزیستی برای پیشگیری انجام داده است. حدود ۱۰ درصد از جامعه معتادان را زنان تشکیل می دهند و ما نتوانسته این نسبت به این تعداد خدمات خودمان را در استان ها ارائه کنیم که تدابیری را برای این موضوع اندیشیده ایم.وی تصریح کرد: ضعف در اجرا، ضعف در انتخاب روش درست و ضعف در تامین منابع از مشکلات ما بود و هر کدام به صورت جزیره ای کار می_کردیم که در قانون برنامه ششم شرایطی فراهم شد تا بتوانیم به صورت صحیح در کنار یکدیگر کار کنیم.

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۲۵ شهریور ۱۳۹۶ ساعت ۹:۳۸ ق.ظ

دیدگاه


نُه − 1 =