ARAZAZARBAIJAN

کيفيت صنعت خودروسازي ايران زير نرمال


کيفيت صنعت خودروسازي ايران زير نرمال

گروه اقتصادي: يک کارشناس اقتصادي صنايع بزرگ گفت: خودروسازهاي داخلي به جاي اينکه کيفيت محصولات خود را به استانداردهاي تعيين شده نزديک کنند استانداردها را به کيفيت محصولات خود نزديک کرده‌اند.
جمال عليزاده قمشه‌اي ، با اشاره به انتقاداتي که از شرکت ايرانخودرو در پرونده سورن‌پلاس مطرح شده بود؛ گفت: ايرانخودرو در واکنش به اين انتقادات يک جوابيه داد که قبلاً به ايرادات آن درباره تعهدات شرکت در نوبت‌دهي و آمار کدال و آمار درج شده در جوابيه پرداختيم.


عليزاده افزود: ايرانخودرو در اين جوابيه به موضوع کيفيت و ايمني خودروهاي توليدي هم اشاره و درباره کيفيت پايين موتور XU7P اعلام کرد که»تمامي مراحل استانداردي و محيط زيستي اين محصول از سوي نهادهاي مرتبط و ذي‌ربط پايش شده و مجوزهاي لازم براي توليد آن مانند ساير محصولات اين شرکت دريافت شده است.«
وي تصريح کرد: با وجود اين ادعاي ايرانخودور، اما کيفيت موتورهايي که اين شرکت در حال نصب بر روي محصولات توليدي است و همچنين استانداردهاي اين خودروها از نظر ايمني به شدت قابل انتقاد است و مقايسه عملکرد اين شرکت با وضعيت روز جهاني، عمق فاجعه را بيشتر نشان مي‌دهد.
موتور XU10 هم سال‌هاست منسوخ شده؛ ايرانخودرو به XU7 افتخار مي‌کند!
اين کارشناس اقتصادي ادامه داد: مثلاً در مورد همين خودروي سورن مورد بحث مي‌توان گفت که اين خودرو از زمان معرفي در دهه 80 قرار بود با موتور EF7 و توربو فن آلماني توليد شود اما از زمان رونمايي به بعد، هر چه گذشت وضعيت اين خودرو نه تنها بهتر نشد بلکه عقبگرد داشت. تا جايي که در سال 1401 شرکت ايرانخودرو موتور اين خودرو را از EF7 به يک موتور منسوخ شده يعني XU7 تغيير داد. اين در حالي است که در دنيا موتور XU10 هم منسوخ شده است.
عليزاده افزود: ايرانخودور در محصول سورن با نصب موتور XU7 که توليد آن در سال‌هاي پيش از 2000 ميلادي در اروپا ممنوع شده و با يک بدنه مربوط به دهه قبل از 1990 ميلادي، يک فاجعه به نام سورن پلاس خلق کرده است و البته اسم آن را هم ارتقا يافته گذاشته است. اين موتور در هيچ کشور اروپاي غربي اجازه تردد ندارد مگر آنکه کسي قصد انتقال آن به موزه خودرو را داشته باشد؛ که آن را هم بايد با خودروبر منتقل کند!
در دنيا TU9 توليد مي‌شود؛ ايرانخودرو از TU5 به TU3 عقبگرد کرده است!
وي اضافه کرد: البته اين عقبگردهاي ايرانخودرو فقط مربوط به موتور EF7 نبوده و با تغيير موتور TU5 به TU3 در پژو 207، اين محصول را هم دستخوش تغييرات وحشتناک قرار داده است. اين در حالي است که در دنيا موتور TU9 هم معرفي شده است. موتور TU3 به علت آلايندگي بالا و کيفيت پايين، حوالي سال 1995 در اروپا منسوخ و توليد آن متوقف شده است.
اين کارشناس اقتصادي گفت: همين دو عقبگرد از EF7 به XU7 و از TU5 به TU3 کافي است تا شاهد دهن‌کجي ايرانخودرو به افق‌هاي ترسيم شده اقتصادي و صنعتي کشور در آستانه سال 1404 باشيم. البته مشخص نيست که اين رفتار ايرانخودرو تا کجا ادامه خواهد داشت. رفتار ايرانخودرو تا کجا ادامه خواهد داشت. با اين رويه، اگر اين روزها در اخبار تخصصي خودرو بخوانيم که موتور ارتقا يافته پيکان روي ري‌را نصب و به مشتريان تحويل شد نبايد تعجب کنيم!وي افزود: نکته غم‌انگيز و جالب ماجرا اينجاست که ايرانخودرو با وجود اين عقبگردها و کاهش کيفيت توليدات و نصب موتورهاي مربوط به قرن قبل، اين محصولات را با قيمت‌هايي عرضه مي‌کند که با اين پول مي‌توان در دنيا محصولاتي با موتورهاي يور و5 و يور و6 خريد.
قالپاق دهه 80 به جاي رينگ آلومينيومي و داشبورد 206 به جاي داشبورد 207
عليزاده گفت: اين عقبگردها فقط به موتور محصولات ختم نشده و به ظاهر خودروها هم رسيده است. به عنوان نمونه رينگ آلومينيومي سورن پلاس و دنا پلاس با قالپاق سال‌هاي اوليه سمند جايگزين شده است. داشبورد 207 هم با داشبورد 206 جايگزين شده است. همه اينها نشان مي‌دهد ايرانخودرو براي افزايش سود خود دست به هر کاري مي‌زند و گويا در اين مسير براي خود حد توقفي قائل نيست.وي در ادامه با بيان اينکه ساير محصولات ايرانخودرو هم چندان قابل دفاع نيست؛ خاطرنشان کرد: در حال حاضر ري‌را تاپ‌ترين محصول ايرانخودرو محسوب مي‌شود. اين محصول داخلي‌سازي شده پژو 2008 است. ايرانخودرو براي اين محصول از موتور EF7P استفاده کرده است. اين موتور هيچ سنخيتي از نظر استانداردهاي آلايندگي و استحکام با موتوري که در پژو 2008 استفاده شده بود ندارد. البته توليد اين تيپ پژو 2008 هم از سال 2017 متوقف شده است.عليزاده افزود: تارا هم يکي ديگر از محصولات تاپ ايرانخودرو است که در آن از موتور TU5 استفاده شده است. اين خودرو هم به نوعي داخلي سازي‌شده پژو 301 است. شرکت پژو اين محصول را مختص بازار کشورهاي ضعيف غرب آسيا، آفريقا، آمريکاي لاتين و برخي کشورهاي اروپاي شرقي توليد و البته از سال 2017 هم ساخت آن را متوقف کرد. حال ايرانخودرو خودرويي که بر پايه پژو 301 ساخته را به عنوان يک خودروي لوکس به مردم عرضه مي‌کند. چيزي که با واقعيت‌هاي روز صنعت خودروسازي فاصله زيادي دارد.
وي اضافه کرد: دنا و سورن هم فيس ليفتي سطح پايين از سمندي هستند که خود فيس ليفت پژو 405 است.
کيفيت صنعت خودروسازي ايران زير نرمال است
وي در ادامه گفت: ايرانخودرو در جوابيه خود اعلام کرده بود که محصولاتش از استانداردهاي لازم برخوردار است اما بر خلاف اين ادعاي ايرانخودور، رئيس سازمان ملي استاندارد مهرماه پارسال در همايش روز جهاني استاندارد گفت که «نرخ کيفيت صنعت خودروسازي زير نرمال است و خودروسازان حتي نتوانسته‌اند حداقل رضايت مردم را تأمين کنند.«اين کارشناس اقتصادي تصريح کرد: با وجود اين اذعان به کيفيت پايين خودروهاي داخلي، اما اين شرکت‌ها طي سال‌هاي اخير به جاي اينکه کيفيت محصولات خود را به استانداردهاي تعيين شده نزديک کنند؛ استانداردها را به کيفيت محصولات خود نزديک کرده‌اند و همين باعث پسرفت سال به سال محصولات داخلي شده است.
عليزاده اضافه کرد: مي‌توان به کيفيت زيرنرمال صنعت خودروسازي نگاه جزئي‌تري هم داشت. به طوري که از نظر آلايندگي و مصرف سوخت، هيچ کدام از موتورهايي که ايرانخودرو استفاده مي‌کند؛ يور و6 و حتي يور و5 نيست. اتحاديه اروپا از نظر ايمني هم خودروهاي ايراني را تأييد نمي‌کند و اجازه تردد به محصولات ايرانخودرو را نمي‌دهد. چون اين محصولات را آلاينده و غيرايمن مي‌داند. با توجه به جوابيه ايرانخودرو، اگر اين شرکت مدعي استاندارد بودن محصولات خود است؛ بخشي از محصولات خود را به کشورهاي اروپايي صادر و مستندات آن را منتشر کند تا مردم با اطمينان بيشتري پول خود را صرف خريد اين خودروها کنند در حالي که با همان پول در بازار جهاني مي‌توان خودروهايي با استانداردهاي يور و5 و يور و6 خريد.
خودروهاي داخلي يا ارابه‌هاي مرگ
وي افزود: مقايسه نرخ مرگ و مير در تصادفات هم عيار محصولات ايرانخودرو را به خوبي مشخص مي‌کند. فرمانده فراجا امسال اين خودروها را «ارابه‌هاي مرگ» توصيف کرد. سردار رادان در اين خصوص گفته بود که «بحث استاندارد و ايمني خودروهاي داخلي همواره مورد توجه پليس بوده که بايد در سطح بسيار زيادي بالا برود. چند درصد مديران خودروساز و خانواده آنها از خودروهاي توليد خود استفاده مي‌کنند؟ پيشنهاد من اين است که مديران شرکت‌هاي خودروساز و خانواده آنها هم براي مدتي از پايين‌ترين خودروهاي توليد شرکت خود استفاده کنند.« وي همچنين گفته بود که »وسيله نقليه در 50 تا 50 درصد در افزايش آمار فوتي‌ها مؤثر است.«عليزاده درباره نقش کيفيت پايين خودروها در فوت سالانه حدود 20 هزار نفر در تصادفات جاده‌اي گفت: بياييد اين موضوع را در مقايسه با چند کشور خارجي بررسي کنيم. به عنوان مثال در سال 2020 يک تصادف شديد زنجيره‌اي در کشور بلژيک به دليل مه غليظ رخ داد که طي آن بيش از 200 خودرو با هم برخورد کردند اما در نهايت فقط يک نفر در اين حادثه کشته شد. تصادف زنجيره‌اي ديگري در سال 2021 در آمريکا رخ داد که در آن 190 خودرو دچار حادثه شد اما فقط 6 نفر کشته شدند. ژاپن هم در سال 2012 به دليل يخبندان شاهد يک تصادف زنجيره‌اي و برخورد 100 خودرو بود که در اين حادثه هيچ کسي کشته نشد.
کشته‌هاي جاده‌اي ايران 8 برابر آلمان است
وي افزود: علاوه بر اين حوادثي که به آن اشاره شد؛ آمار کلي تلفات جاده‌اي در کشورهاي مختلف هم از تعداد بسيار پايين‌تر نسبت به ايران حکايت دارد. طبق داده‌هاي Statista کشور آلمان در سال 2022 تعداد 2562 تلفات در تصادفات داشته است. اين رقم در فرانسه طبق داده‌هاي کميسيون اروپا 2947 نفر بوده است. بريتانيا هم طبق آمار وزارت حمل و نقل، در سال 2022 تعداد 1711 نفر در تصادفات جاده‌اي کشته داشته است. تعداد تلفات جاده‌اي سال 2022 ايتاليا هم به 2875 نفر رسيده بود. تلفات جاده‌اي در ژاپن هم در سال 2022 تعداد 2636 نفر بود. اين آمار در کشورهاي سوئد، سوئيس و هلند هم سه رقمي و به ترتيب 220، 227 و 582 نفر بود.
عليزاده گفت: چرا تعداد کشته‌هاي جاده‌اي در ايران با جمعيتي تقريباً برابر با آلمان بايد 8 برابر اين کشور باشد. فرانسه هم 70 ميليون نفر جمعيت دارد اما تعداد تلفات جاده‌اي اين کشور تقريباً يک هفتم ايران است. اين اختلاف وحشتناک، دليلي جز کيفيت و ايمني بسيار پايين خودروهاي داخلي ندارد. خودروهايي که استانداردهاي آن مربوط به 40 سال پيش باشد؛ به هيچ وجه نمي‌تواند از جان سرنشينان محافظت کند.
خودروهاي داخلي مسئول مرگ سالانه 10 هزار نفر
وي افزود: ايرانخودور مدعي است که محصولاتش تأييديه‌هاي ايمني را دارد اما حداقل 10 هزار نفر در سال به طور مستقيم به دليل کيفيت خودروهاي داخلي جان خود را از دست مي‌دهند. اين شرکت‌ها سالانه 10 هزار نفر از جمعيت عمدتاً جوان کشور را به کام مرگ مي‌کشانند.عليزاده گفت: در حالي که طي سال‌هاي اخير، بسياري از بخش‌هاي کشور براي طرح جواني جمعيت بسيج شده‌اند و براي حتي يک مورد افزايش تولد هم اقدامات زيادي صورت گرفته است؛ اما اين دو شرکت هر سال 10 هزار نفر از جمعيت عمدتاً مولد کشور را با محصولات بي کيفيت خود از بين مي‌برند.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از مهر،وي در پايان گفت: نوروز امسال با کمپين نه به تصادف عجين شده است. مردم به دستورالعمل‌هاي اين کمپين توجه کنند و به جاي اعتماد به خودروهاي داخلي، خودشان با رعايت ضوابط ايمني و سرعت مطمئنه، از تصادف پيشگيري کنند. چون در صورت تصادف، خودروهاي داخلي به هيچ وجه محافظ جان سرنشينان نيست.


برچسب ها:

تاریخ: 1403/12/25 11:41 ق.ظ | دفعات بازدید: 1456 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور