آغاز سال تحصيلي با برنامههاي جديد
آغاز سال تحصيلي با برنامههاي جديد
گروه اجتماعي: سال تحصيلي جديد در حالي از امروز آغاز شد که به نسبت سال گذشته کلاسهاي کمتري بدون معلم ماندند و اميدواري بيشتري براي داشتن يک سال تحصيلي موفق پيش روي کودکان، نوجوانان و خانوادههاست.
سال تحصيلي 1404-1403 آغاز شد و بيش از 17 ميليون دانش آموز به کلاسهاي درس رفتند. از اين تعداد بيش از 9 ميليون دانش آموز در مقطع ابتدايي تحصيل خواهند کرد.
مسئولان وزارت آموزش و پرورش براي سال تحصيلي امسال دو ادعا را مطرح کردند که براي نظام تعليم و تربيت خبرهاي خوشي محسوب ميشود.
اول اينکه قرار است با 90 هزار معلمي که امسال به تازگي مشغول تدريس ميشوند ديگر کلاس درسي خالي از معلم نباشد.
دوم اينکه ميزان بازماندگان از تحصيل خصوصاً در مقطع ابتدايي بسيار پايين آمده است و در مقطع ابتدايي بيش از ?? درصد دانش آموزان در مدرسه ثبت نام کردند.
اگر چه هنوز آمار دقيقي از ميزان بازماندگان از تحصيل معلوم نيست و بايد منتظر ماند تا هفتههاي ابتدايي سال تحصيلي به پايان برسد اما ميزان ثبت نام دانش آموزان در مقطع ابتدايي عدد بالايي است.
ميزان ثبت نام در مقطع متوسطه اگرچه بنا بر صحبت مسئولان باز هم بالاي 95 درصد بوده و عدد بالايي است اما دانش آموزاني که ثبت نام نکردهاند هنوز کم نيست.مسئولان نظام تعليم و تربيت بيشترين تأخير در ثبت نام دانش آموزان را متعلق به دانش آموزان پايه دهمي ميدانند که هنوز انتخاب رشته نکردهاند و نميدانند در کدام دبيرستان يا هنرستان ميخواهند ثبت نام کنند.
دليل عمده ترک تحصيل در مقطع متوسطه چيست
با اين حال يک دليل مشخص براي ترک تحصيل پسران و يک دليل مشخص براي ترک تحصيل دختران در مقطع متوسطه سال هاست عدهاي از دانش آموزان را از مدرسه جدا ميکند.
بيشتر پسراني که براي مقطع متوسطه ديگر در مدرسه ثبت نام نميکنند؛ ميخواهند وارد بازار کار شوند اما براي دختران دور بودن محل تحصيل و يا ازدواج عاملي براي ترک تحصيل آنان در مقطع متوسطه است.
محمد مهدي کاظمي معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش ارديبهشت امسال خبر داد که تعداد دانش آموزان هنرستاني 213 هزار نفر نسبت به سال گذشته افزايش يافته است.
همين عدد موجب شد تا ميزان دانش آموزان فني و حرفهاي و کار دانش پس از سالها تلاش بالاخره به 40 درصد کل دانش آموزان مقطع متوسطه برسد.به رغم درک اهميت رشتههاي فني در مدارس و علاقه دانش آموزان پسر به مهارت آموزي وضع هنرستانها در کشور به هيچ عنوان مطلوب نيست. ابزارهاي ضروري براي مهارت آموزي در بيشتر هنرستانها وجود ندارد؛ ابزارهاي قديمي هم چندان نميتواند هنرآموزان را براي ورود به بازار کار به تنهايي ماهر کند.تعداد هنرستانها در کشور همچنان عدد مطلوبي نيست؛ وزارت آموزش و پرورش با سه شيوه ترغيب خيران مدرسه ساز براي ساخت هنرستان، ساخت هنرستان در جوار شهرکهاي صنعتي و ترغيب دولت براي اختصاص بودجه از درآمدهاي ماليات بر ارزش افزوده به نتيجه مطلوب نرسيد و نظام تعليم و تربيت همچنان براي ساخت و تجهيز هنرستانها با مشکل جدي مواجه است.براي رفع ترک تحصيل زودهنگام دختران در مقطع متوسطه وزارت آموزش و پرورش از يک طرف ساخت مدارس چند کلاسه در مناطق کمتر برخوردار را از اهداف خود قرار داده است.
همچنين معاونت آموزش متوسطه طرح آموزش از راه دور را از سال گذشته به صورت جدي تري آغاز کرد تا دختراني که در سنين نوجواني ازدواج ميکنند؛ به دليل ازدواج از مدرسه بازنمانند.
آموزش از راه دور و مجازي از دوران منحوس کرونا اجرايي شد و با وجود مشکلاتي از قبيل نبود آنتن يا نداشتن گوشي تلفن همراه مناسب، اين اميد ميرود با سياستهاي دولت جديد بتوان از امسال شکل بهتري پيدا کرده و در کنار آموزش حضوري نظام آموزشي کشور را تقويت کند.
تلاش براي ساخت 8300 مدرسه با 32 هزار کلاس
در اين زمينه سازمان نوسازي مدارس از ابتداي امسال خبر داد ميخواهد 8300 مدرسه را با 32 هزار کلاس براي دانش آموزان بسازد.از ابتدا مشخص بود توان سازمان نوسازي مدارس و کمک خيران به ساخت اين تعداد از طرحهاي آموزشي نخواهد رسيد.به همين خاطر حميدرضا خان محمدي رئيس سازمان نوسازي مدارس که در دولت شهيد رئيسي ابتدا مسئوليت قرارگاه عدالت تربيتي و نصيب آموزشي برابر را داشت؛ وعده داد از ميان 8300 مدرسه حتماً کار ساخت 2200 مدرسه تا پايان سال به بهره برداري خواهد رسيد.يکي از مهمترين مشوقها براي خيران مدرسه ساز در دولت سيزدهم و در سال گذشته ارائه شد. در اين راستا دولت با حمايت از خيران، سياستهاي مالياتي و معافيت مالياتي را براي خيران در نظر گرفت.بر اساس برنامه هفتم توسعه مقرر شد هزينه اشخاص حقيقي و حقوقي غيردولتي در احداث، توسعه، تکميل و تجهيز فضاهاي آموزشي و پرورشي به عنوان هزينه قابل قبول مالياتي محسوب شود.
اگر چه اين خبر نور اميدي براي دغدغه مندان عدالت آموزشي بود با اين حال به نظر ميرسد براي ترغيب بيشتر فعالان اقتصادي به امر مدرسه سازي راه زيادي در پيش است.
در اين زمينه در دولت جديد هنوز سياست جديدي پيگيري نشده است و حميدرضا خان محمدي هم کماکان سکاندار سازمان نوسازي مدارس است؛ با اين حال سياست جديدي که چند بار توسط مسعود پزشکيان رئيس جمهور منتخب به آن اشاره شده است؛ همکاري و کمک بسيج و سپاه در امر مدرسه سازي است.
پزشکيان صبح 17 شهريور در بازديد از قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا در جمع فرماندهان سپاه با اشاره به اينکه زماني به کمک نيروهاي بسيجي و سپاهي خانههاي بهداشت استان آذربايجان شرقي را بنا کرده بود گفت: تصور ميکنم به صورت يک ساله ميتوانيم تمام مشکلات کمبود مدارس را با کمک بسيجيان برطرف کنيم.
رئيس جمهور با بيان اينکه احداث مدارس چند کلاسه در مناطق محروم حتي ظرف سه چهار ماه ممکن است؛ گفت: حرف من اين است که بدون پيمانکاري ميتوان مشکلات مدارس در مناطق محروم را حل کرد و ميتوان از همه ظرفيتها کمک گرفت.پزشکيان در جاي ديگري وعده داد تا پايان امسال ديگر خبري از مدارس کانکسي نباشد و مشکل کمبود مدارس به کمک نيروهاي بسيجي حل شود.به گزارش آراز آذربايجان به نقل از مهر،پزشکيان که در روز نخست بازگشايي مدارس هم سخن گفته بود بر اين مساله تاکيد کرد که نبايد اجازه داد کسي در اين کشور رنج بکشد. نداشتن مدرسه و ترک تحصيل يکي از رنجهايي بود که پزشکيان بر رفع آنان تاکيد کرده است.
با وجود تلاشها و فشارهاي زيادي که از سوي برخي افراد و گروهها و حتي برخي داوطلبان کنکور و خانوادههايشان به نظام آموزشي تحميل شد سوابق تحصيلي همچنان در ورود داوطلبان به دانشگاهها مهم و حياتي ماند.
در سه سال گذشته و به دنبال نظر شوراي عالي انقلاب فرهنگي مبني بر بازنگري در نحوه پذيرش داوطلبان کنکور و تأثير امتحانات نهايي در کنکور، قرار بر اين شده بود تا در سالهاي تحصيلي 1403-1402، 1404-1403 و 1405-1404 تاثير معدل يا تأثير سوابق تحصيلي در کنکور در نظام جديد براي تمامي داوطلبان گروههاي رياضي، تجربي و انساني به ميزان 60 درصد قطعي باشد.
با اين حال امتحانات نهايي به شيوهاي برگزار شد که دو سال اخير واکنشها و انتقادات زيادي را به همراه داشت.همچنين شيوه دستي تصحيح پاسخ برگهاي امتحانات نهايي هم اين شائبه را به همراه داشت که ممکن است بر اثر خستگي يا يکسان نبودن حال مصححين در طول زمان تصحيح، پاسخنامه برخي از دانش آموزان با دقت تصحيح نشود.
البته بي توجهي به کتاب درسي و تحصيل دانش آموزان در پايههاي دهم و يازدهم موجب شده بود تا برخي از دغدغه مندان نسبت به بازگشت به شرايط سالهاي قبل، ذبح عدالت آموزشي و رونق گرفتن دوباره کلاسهاي کنکور با مبالغ هنگفت هشدار داده بودند.
تاریخ:
1403/07/02 10:52 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 36 |
چاپ