گردشگري سلامت ايران در بحران و رکود
گردشگري سلامت ايران در بحران و رکود
گروه فرهنگي:کارشناسان معتقدند گردشگري سلامت در ايران با وجود خدمات با کيفيت و هزينههاي بسيار پايين، هنوز کارنامه قابل قبولي ندارد و از قافله رقباي جهاني عقب افتاده است. شايد مهمترين گرههاي موجود در مسير گردشگري سلامت کشور نبود آموزش، نداشتن برندينگ، بازاريابي و تبليغات است. نداشتن برنامه و بودجه مشخص در حوزه آموزش، برندينگ، بازاريابي و تبليغات سبب شده عملا گردشگري سلامت با وجود خدمات مطلوب و هزينه پايين در ايران دچار بحران جدي شود. اين درحالي است که در سند برنامه هفتم توسعه آورده شده که ايران در حوزه گردشگري سلامت بايد به درآمد 7 ميليارد يورويي دست پيدا کند. اما به چگونه و با کدام زيرساخت و سرمايهگذاري براي اجرا کردن برنامه اشارهاي نشده است.
»دياکو عباسي« دبير شوراي راهبري گردشگري سلامت در دبيرخانه شوراي راهبري گردشگري سلامت در ايران است به گردشگري سلامت بهعنوان اولويت تاکيد کرد و گفت: گردشگري سلامت در ايران از پتانسيلهاي بالايي برخوردار است و به نظر ميرسد در دو سال اخير وضعيت آن نسب به قبل تاحدودي بهتر شده است. به عنوان مثال بسياري از گردشگران سلامت که پيشتر به کشورهايي مثل هند سفر ميکردند الان بهدليل ارتباطات فرهنگي و اشتراکات قوميتي تمايل پيدا کردند که به ايران سفر کنند. از طرفي هم خدمات پزشکي که کشورهاي رقيب به اين گردشگران ميدادند در سطح مورد انتظار اين گردشگران نبود.عباسي معتقد است، با اينکه ايران در حوزه گردشگري سلامت داراي خدمات مطلوب و هزينههاي پايين است اما نبايد فراموش کرد که ما در سطح بينالمللي با چالشهاي جدي مواجه هستيم که نهتنها گردشگري سلامت که مابقي بخشها را تحتتاثير قرار ميدهد. از يک سو، مراکز درماني، بيمارستانها و شرکتهاي گردشگري سلامت در حوزه بيمههاي بينالمللي، پرداختهاي بينالمللي و استفاده از گرينکارتها، تحتتاثير تحريمهاي ظالمانه با مشکلات جدي مواجه است و از سوي ديگر چالشهاي موجود در حوزه زيرساختهاي حمل و نقل هوايي، تاثير منفي در بازارهاي هدف ما گذاشته است. اين درحالي است که ايران موقعيت بسيار خوبي به لحاظ موقعيت استراتژيک جغرافيايي دارد اما ضعفهاي بينالمللي سبب شده آسيبهاي جدي به گردشگري سلامت وارد کند.
تمرکز همهجانبه دولت در گردشگري سلامت ميتواند مانع از مهاجرت پزشکان و کادر درمان شود
گردشگري سلامت ارتباط تنگاتنگي با جامعه پزشکي و کادر درمان دارد و به همين دليل هم تحث تاثير موج مسايل همين حوزه ازجمله مهاجرت پزشکان بوده است، عباسي معتقد است: مهاجرت پزشکان و کادر درمان يک موضوع کلان کشوري است که به مباحث اقتصادي و پرداختهاي پزشکان برميگردد که بهنظرم اين موضوع کاملا تخصصي است و وزارت بهداشت بايد به اين مبحث ورود پيدا کند اما قطعا تمرکز همهجانبه دولت در گردشگري سلامت در توسعه سيستم بينالمللي درمان ميتواند بسيار تاثيرگذار باشد و مانع از مهاجرت پزشکان شود و ميتواند ابزاري راهبردي براي جلوگيري از مهاجرت پزشکان و کادر درمان باشد.او ميگويد: اگر ما بتوانيم سياستهاي خود را در اين بخش متمرکز کنيم و چالشهايي که اين حوزه با آن دست به گريبان است را برطرف کنيم و با اولويت قرار دادن گردشگري سلامت و اجراي سياستها و برنامههاي تضميني، نه تنها ميتوان به اقتصاد بهتر و ديپلماسي سلامت دست پيدا کرد که از گسترش مهاجرت کادر درمان جلوگيري کرد.
علاقه گردشگران بينالمللي به گردشگري سلامت و تندرستي است
با اينکه گردشگري سلامت با مباحث درمان و پزشکي بسيار عجين است اما دياکو عباسي معقتد است، بخشهاي گردشگري سلامت بسيار متنوع هستند و اين حوزه صرفا شامل درمان و پزشکي نميشود. ما شاخه گردشگري و تندرستي را داريم که بسيار مورد علاقه گردشگران بينالمللي است.
به گفته او، آب گرم درماني، دهکده سلامت بخش بزرگي از خدمات و محصولات متنوع گردشگري سلامت که ميتوانيم روي آنها متمرکز شويم. مطالعاتي که روي علايق گردشگران اين حوزه صورت گرفته نشان ميدهد که بخش اعظمي از اين گردشگران به تمهاي سلامت، تندرستي در ابعاد فيزيکال، روحي و رواني و فکري علاقمند شدهاند و اتفاقا ايران سرشار از اين ظرفيتهاست.او تاکيد کرد: موفقيت در اين حوزه نيز نيازمند پذيرش يک کار تيمي و بينبخشي است. در اين خصوص دستگاههاي مختلفي از جمله وزارت ميراثفرهنگي و گردشگري، وزارت بهداشت، وزارت امور خارجه، سازمان هواپيمايي کشور دخيل هستند که درصورت هماهنگي و اجراي سياستهاي گردشگري سلامت ميتواند به نتيجه برسد.دبير شوراي راهبري گردشگري سلامت با اشاره به اينکه تا زمانيکه مسائل کلان و راهبردي مرتفع نشود نميتوان از ظرفيتهاي گردشگري سلامت بهرهبرداري بهينه داشت، ادامه داد: مهمترين موضوعي که هماکنون وجود دارد اين است که دستگاهها به برنامهها و سياستهاي گردشگري سلامت اولويت بدهند و اگر ما بتوانيم رقابت داشته باشيم کشورهايي چون هند، ترکيه، اردن که در اين زمينه خيلي خوب دارند فعاليت مي کنند را پشت سر ميگذاريم.او تاکيد کرد: ايران داراي قابليتهاي زيادي در حوزه گردشگري سلامت است، مزيتهايي دارد که بسياري از اين کشورهايي که بازارهاي هدف را قبضه کردهاند، ندارند. اگر ما در اين خصوص با برنامه عمل کنيم بدون شک کشورهاي حوزه خليجفارس، کشورهاي عربي، افغانستان، ارمنستان، آذربايجان، عراق تمايل بيشتري دارند که به ايران سفر کنند.
او در پاسخ به اين پرسش که هماکنون مهمترين توريستهاي حوزه گردشگري سلامت شامل چه کشورهايي مي شود پاسخ داد: گردشگري سلامت دامنه متنوعي از گردشگر را شامل ميشود. اخيرا از کشورهاي اروپايي هم گردشگر داشته ايم يم و حتي از آمريکا هم گردشگر براي درمان به ايران آمده است. گردشگران اروپايي از کشورهاي انگليس، اوکراين، آلمان براي درمانهاي زيبايي به ايران سفر کردهاند و از عمان، قطر، بحرين، افغانستان و حتي امارات که سعي کرده گردشگري سلامت کشورش را توسعه دهد، گردشگر داشتهايم. البته که حضور اين گردشگران به اعتماد بالاي گردشگران کشورهاي مختلف به پزشکان ايراني و خدمات با کيفيت و هزينههاي نسبتا پاييني که ارائه ميدهند، برميگردد.
دبيرخانه شوراي راهبري گردشگري تقويب شود
عباسي بر نقش آموزش، تقويب ارتباطهاي بينبخشي دستگاهها، بازاريابي و تبليغات گردشگري سلامت تاکيد کرد و گفت: آموزش موضوع بسيار مهمي است که بايد در دولت جديد ادامه پيدا کند بهخصوص بخشخصوصي و شرکتهاي گردشگري سلامت در اين زمينه بايد توانمند شوند. بخشخصوصي درصورتي ميتواند در معرفي و فروش بستههاي خدمات گردشگري سلامت در بازارهاي هدف عملکرد بهتري داشته باشد که از آموزش کافي برخوردار باشد.به گفته او، در کنار آموزش، ارتباطات بين بخشي بسيار اهميت دارد گردشگري سلامت، يک زنجيره اي از خدمات است که تنها وزارت ميراثفرهنگي و گردشگري در آن نقش ندارد. به گزارش آرازآذربايجان به نقل از ايلنا،دبيرخانه شوراي راهبري گردشگري سلامت که اعضاي آن شامل وزارت بهداشت، وزارت ميراثفرهنگي و گردشگري و صنايعدستي، وزارت امورخارجه و واجا ميشود، بايد تقويت شود و اختيارات بيشتري داشته باشد بهگونهاي که مصوبات و سياستهاي آن قابليت اجرايي داشته باشند.
Azarbaiijan.farhangi@gmail.com
تاریخ:
1403/06/05 10:57 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 36 |
چاپ