گزارش//
گروه گزارش: گردشگري روستايي،ظرفيت پنهان و مغفول آذربايجان غربي است که در صورت توجه به مزيت هاي آن، نه تنها زمينه رونق صنعت گردشگري استان را فراهم مي کند بلکه مانع خالي شدن روستاها و کاهش مهاجرت جمعيت توليدکننده مي شود. آذربايجان غربي را بايد سرزمين روستاهاي تاريخي، کهن و زيبا ناميد که هرکدام از آنها با جاذبه هاي تاريخي و زيباي خود تاريخ اين سرزمين را روايت کرده و جلوه زيبايي از اين استان زرخيز را به نمايش مي گذارند.
قدمت بسياري از آنها به صدها سال و حتي هزاران سال مي رسد و زيبايي هاي موجود در آنها ساليان متمادي است که چشم هر گردشگر و مسافري را خيره مي کنند.
کافي است سري به اين روستاها بزني و لحظه اي و ساعتي توقف کني بدون ترديد نگاهت با تاريخ پرفراز و نشيب اين سرزمين و فراتر از آن تاريخ بشر گره خواهد خورد؛ زندگي 40 هزار ساله انسان نخستين و يا تمدن هاي بزرگي چون اوراتور و مادها و ماناها.
علاوه براين تک تک اين روستاها که به زيباترين روستاهاي استان مشهورند، با آداب و رسوم و سنت هاي زيباي خود و همچنين محصولات کشاورزي و دامي صحنه هاي زيباي ديگري خلق کرده و هرمسافري را محو تماشاي خود مي کنند.
روستاهاي زيبا و بي نظير همانند پردانان پيرانشهر، بند اروميه، گورچين قلعه، امامزاده، سوله دوکل، سهولان مهاباد، باغچه جوق ماکو، چورس چايپاره، احمد آباد تکاب و شلمکان اروميه هرکدام به تنهايي مي توانند صنعت گردشگري استان را رونق داده و راهي نو براي شکوفايي آن ترسيم کنند به شرطي که فراموش نشوند.توسعه گردشگري روستايي تحول بزرگي مي تواند در استان به وجود آورد و علاوه بر جذب گردشگر مانع کاهش جمعيت روستاها و مهاجرت آنها به حاشيه شهرها شود.
رونق گردشگري روستايي عاملي براي کاهش مهاجرت روستاييان
به گفته نماينده اسبق مردم ماکو، شوط، پلدشت و چالدران در مجلس شوراي اسلامي گردشگري روستايي آذربايجان غربي ظرفيت مغفول اقتصادي در اين استان مرزي است.
عين الله شريف پور معتقد است که احياي خانه هاي توريستي در روستاها، معرفي توانمندي هاي بخش صنايع دستي و فرآورده هاي دامي و کشاورزي روستاها مي تواند موجب جذب گردشگران داخلي و خارجي دراين استان مرزي شود.وي با تاکيد بر شناسايي و تهيه شناسنامه براي روستاهاي هدف گردشگري اظهار کرد: با معرفي روستاهايي که ظرفيت گردشگرپذيري دارند، بدون شک شاهد حضور گردشگران داخلي و خارجي در اين روستاها خواهيم بود و به اين طريق گامي بلند براي اشتغالزايي روستائيان برداشته مي شود.وي گفت: در روستاهاي هدف گردشگري بايد امکانات رفاهي و خدماتي لازم براي اقامت گردشگران و ارائه خدمات به آنان با نقش آفريني بخش خصوصي ايجاد شود.
نماينده اسبق مردم ماکو، شوط و پلدشت در مجلس افزود: توسعه گردشگري روستايي در اين استان مي تواند عاملي براي کاهش مهاجرت روستاييان باشد.شريف پور افزود: کمک به احداث زيرساخت هاي گردشگري در روستاهاي هدف گردشگري و دفع پسماند توسط دهياريها از اولويت هاي توسعه گردشگري روستايي است.به گفته نماينده اسبق ماکو، پلدشت، شوط و چالدران در مجلس شوراي اسلامي حضور هر گردشگر در مناطق روستايي، موجب ايجاد يک فرصت شغلي مي شود و اين وضعيت، بسياري از مشکلات استان را مرتفع مي کند.
70 درصد روستاهاي آذربايجان غربي جاذبه تاريخي دارد
کارشناس اکوتوريسم ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي آذربايجان غربي اظهارکرد: در 70 درصد روستاها جاذبههاي تاريخي و طبيعي وجود دارد جاذبه هايي که در جذب گردشگران داخلي و خارجي موثر هستند و مي توانند هرساله آنها را به سوي خود فراخوانند.
ودود فخاري ادامه داد: جاذبه هاي تاريخي همانند مساجد، کليساهاي کهن، تپه هاي تاريخي در روستاها هرساله نگاه گردشگران را به خود جلب مي کنند.
توليدات دامي و صنايع دستي،جاذبه روستاهاي آذربايجان غربي
کارشناس اکوتوريسم ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان غربي گفت: روستاهاي اين ديار کهن مامن توليدات دامي، صنايع دستي و هنرهاي فاخري است که هرکدام جذابيت خاصي دارد.فخاري افزود: گردشگران مجذوب توليدات دامي نظير شير و ماست،عسل خالص ونان محلي تازه شده و ماندن در روستا را براقامت در هتل ترجيح مي دهند و دوست دارند بهترين ساعات خود را در روستا بگذرانند.
وي ادامه داد: علاوه براين روستاها محل خلق فاخرترين هنرهاي دستي و صنايع دستي است از فرش و گليم گرفته تا هنرهاي دستي ديگر که هرکدام مي توانند نه تنها هنر ايراني را به دنيا معرفي کنند بلکه درآمدي هم براي روستاييان کسب کنند.
فخاري يادآورشد: توليدات دامي و صنايع دستي همانند فرش هاي دست بافت، گليم، منبت کاري، ريزه کاري و انواع ديگر هنرهاي دستي هرکدام به نوعي گردشگران و ميهمانان داخلي و خارجي را به بازديد و حتي خريد ترغيب مي کنند.روستاهاي آذربايجان غربي گنجينه اي از آداب و رسوم محقق و پژوهشگر اروميه اي، روستاهاي آذربايجان غربي را گنجينه اي از آداب و رسوم گوناگون و متنوع عنوان کرده و گفت: روستاهاي اين ديار کهن، آيين ها و آداب و رسوم متنوعي را در خود جاد داده اند که هرکدام از اين آيين ها مي تواند مسافران و گردشگران بي شماري را بسوي خود فراخواند.محمد عزيزي افزود: هرکدام از آيين ها به زيبايي فرهنگ کهن اين سرزمين را روايت کرده و در فصول مختلف سال مسافران و گردشگران را بسوي خود جذب مي کند؛ از آيين هاي نوروز و چهارشنبه سوري گرفته تا تکم گرداني، مولودي خواني، دف نوازي، جشن هايي چون آب پاشان و شانادار (جشن انگور) هرکدام جلوه خاص و تاريخ ارزشمندي دارد که گردشگران را مجذوب خود مي کند.وي ادامه داد: از نمونه هاي بارز آيين هاي روستاهاي آذربايجان غربي که شهرت جهاني دارد و هرساله هزاران ميهمان خارجي و داخلي براي حضور در اين آيين به ايران سفر مي کند، آيين باداراک (عشاي رباني) قره کليسا واقع در روستاي قره کليساي چالدران است که هرساله ميزبان پنج هزار ميهمان و پژوهشگر خارجي از اقصي نقاط جهان مي شود.محقق و پژوهشگر اروميه اي يادآور شد: برگزاري بهينه آيين ها و آداب و رسوم روستاها به شکل مطلوب زمينه اي فراهم مي کند تا اين آيين ها ميزبان گردشگران داخلي و خارجي شده و مهمتر از همه سبب توسعه و رونق روستاها شوند زيرا گردشگران سفيراني هستند که فرهنگ، آداب و رسوم و جاذبه هاي تاريخي هرکشور را به مردمان کشور خود و دنيا معرفي مي کنند.
روستاهاي آذربايجان غربي قطب توليد محصولات کشاورزي
عزيزي ادامه داد: همچنين روستاهاي آذربايجان غربي مامن توليد ميوه هاي ناب و درجه يک از جمله سيب و انگور بوده و سالانه نه تنها بازارهاي کشور را پر مي کنند بلکه به خارج از مرزها مي روند.وي افزود: چنانکه روستاي بالو آذربايجان غربي قطب صادرات محصولات کشاورزي محسوب ميشود.
اقامتگاه هاي بوم گردي، ظرفيت گردشگري ديگر روستاهاي آذربايجان غربي
کارشناس گردشگري ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي آذربايجان غربي هم گفت: روستاهاي بکر سردشت همراه با جاذبه هاي طبيعي و اقامتگاه هاي بوم گردي هرساله ميزبان ميهمانان داخلي و خارجي و گردشگران مي شود.
ريتا خضرزاده بيان کرد: پس از سردشت، روستاهاي تکاب با شش واحد اقامتگاه بوم گردي، اروميه با پنج واحد و همچنين منطقه آزاد ماکو با چهار واحد هرساله پذيراي گردشگران داخلي و خارجي مي شود.
اين کارشناس گردشگري ميراث فرهنگي و گردشگري تاکيد کرد: امروزه ديگر گردشگران علاقهاي به استفاده از هتلهاي چند ستاره ندارند روستاها و اقامتگاههاي بوم گردي واقع در دل طبيعت روستاها را براي اقامت انتخاب ميکنند.به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايرنا، توسعه گردشگري روستايي و ساماندهي زير ساخت هاي لازم در روستاهاي هدف گردشگري،افزايش اقامتگاههاي بوم گردي در روستاها و برنامه ريزي و سرمايه گذاري براي حفظ روستاها بويژه روستاهاي تاريخي و داراي جاذبه هاي تاريخي و طبيعيدر نخستين گام مانع خالي شدن روستاها و مهاجرت ساکنان آنها شده و در مرحله بعدي باعث پويايي صنعت گردشگري استان شده و افقي روشن در برابر گردشگري استان گشوده و اشتغال پايدار را موجب مي شود.
گردشگري روستايي ظرفيت پنهان آذربايجان غربي است که براي رونق آن بايد گامهاي اساسي برداشته شود زيرا در دنياي کنوني ديگر هتل هاي چند ستاره جذابيتي براي گردشگر ندارد بلکه آنها به دنبال زندگي هاي سنتي روستايي و ديدن آداب و رسوم و غذاهاي آنها دارند.توسعه گردشگري روستايي باعث ماندگاري روستاها بويژه روستاهاي تاريخي شده و انها را به مقصد مهم گردشگران تبديل مي کند.آذربايجان غربي داراي 49 روستاي هدف گردشگري است.