بيتا اختياري
گروه گزارش: در حالي که روند درمان بيماران خاص و سرطاني نيازمند مراقبتهاي مستمر و تخصصي است، افزايش بيسابقه قيمت دارو و خدمات درماني و کمبود دارو به يکي از چالشهاي بزرگ خانوادههاي اين بيماران تبديل شده است. کمبود داروهاي ضروري، گراني شديد اقلام درماني و نبود حمايتهاي کافي، جان بسياري از بيماران را در معرض خطر قرار داده است.
براساس اعلام رسمي مسئولان، دارو و خدماتي مانند شيميدرماني تحت پوشش بيمه تأمين اجتماعي قرار دارند، اما در عمل، بسياري از بيماران به دلايلي نظير نداشتن بيمه درماني، مشکلات اقتصادي و ناآشنايي با روندهاي اداري، امکان بهرهمندي از اين خدمات را ندارند. در برخي موارد نيز هزينههاي بالاي درمان و کمبود دارو بيماران را از ادامه مراحل درماني بازميدارد.
درمان گران، بيماران ناتوان
يکي از نمونههاي دردناک اين وضعيت، مربوط به مادري است که فرزند خردسالش به سرطان خون مبتلا شده است. او با نگراني از روند درمان کودک خود ميگويد: فرزندم به پيوند مغز و استخوان نياز دارد، اما هزينههاي درمان آنقدر بالا رفته که ديگر توان پرداخت ندارم. نه بيمهاي دارم، نه درآمدي. مستمري ناچيز کميته امداد، حتي براي زندگي روزمره هم کافي نيست.
اين مادر که همسرش را از دست داده و سرپرستي چهار فرزند را بهتنهايي برعهده دارد، تأکيد ميکند که در ماههاي اخير ناچار بوده شبانهروز در بيمارستان کنار فرزند بيمارش باشد و از حال فرزندان ديگر خود بيخبر مانده است.
لزوم حمايت فوري از بيماران
درمانهاي پيشرفته سرطان، مانند پيوند مغز و استخوان، نيازمند امکانات پيشرفته و هزينههاي بسيار بالاست. نبود درآمد پايدار، ضعف بيمهاي و گراني شديد دارو باعث شده دسترسي به اين نوع درمان براي بسياري از بيماران غيرممکن شود.
کارشناسان حوزه سلامت تأکيد ميکنند که براي جلوگيري از افزايش آمار مرگومير ناشي از سرطان، بايد سياستهاي حمايتي، بهويژه در حوزه تأمين دارو و پوشش بيمهاي تقويت شود. همچنين اطلاعرساني درباره حقوق بيماران و روندهاي حمايتي ميتواند نقش مؤثري در کاهش فشار بر خانوادهها ايفا کند.
پوشش بيمهاي 70 هزار بيمار خاص و صعبالعلاج در آذربايجان غربي
فريده جعفري، مديرکل بيمه سلامت آذربايجان غربي از تحت پوشش قرار گرفتن 70 هزار نفر از بيماران خاص و صعبالعلاج استان خبر داد و گفت: اين اقدام در راستاي حمايت از بيماران و کاهش فشارهاي مالي ناشي از هزينههاي درماني صورت گرفته است. وي افزود: با راهاندازي صندوق بيماريهاي خاص و صعبالعلاج از سال 1401 تاکنون 130 گروه بيماري تحت پوشش اين صندوق قرار گرفتهاند.
جعفري تصريح کرد: از اين تعداد، ?? 50 بيماري بدون نياز به ارزيابي وسع مالي و تنها با ارائه مدارک پزشکي، به صورت رايگان تحت پوشش بيمه سلامت قرار ميگيرند.وي تأکيد کرد اين اقدام، نقش مؤثري در کاهش هزينههاي درماني بيماران و خانوادههاي آنان ايفا کرده است.
مديرکل بيمه سلامت استان ادامه داد: به طور ميانگين، ماهانه 30 ميليارد تومان براي تأمين هزينههاي درمان بيماران خاص و صعبالعلاج در استان پرداخت ميشود. اين آمار، نشاندهنده حجم بالاي نيازها و همچنين سطح حمايت ارائهشده به بيماران در اين زمينه است.
سرطان دومين عامل مرگ و مير در آذربايجان غربي
مديرعامل انجمن خيريه حمايت از بيماران مبتلا به سرطان آذربايجانغربي با اشاره به اينکه سرطان دومين عامل مرگومير در آذربايجانغربي است، افزود: «در همين راستا، سراي اقامتي اميد با ظرفيت 120 نفر و چهار سوئيت 32 تختي براي اسکان بيماران و ارائه سه وعده غذاي کامل در اختيار بيماران سرطاني کمبضاعت قرار گرفته است.
سيروس صادقي اظهار داشت: بيماراني که توان مالي کافي براي تأمين هزينههاي درمان ندارند، با تشکيل پرونده مددکاري از خدمات رايگان در بخشهاي شيميدرماني، راديوتراپي و اقامتي استفاده ميکنند.
وي افزود: روزانه بيش از 200 بيمار سرطاني کمبضاعت در استان به صورت رايگان از خدمات درماني و رفاهي اين انجمن بهرهمند ميشوند.
مديرعامل اين انجمن ادامه داد: »مرکز درماني وابسته به انجمن نيز با ظرفيت 100 تختخواب و امکانات تخصصي و فوقتخصصي، به بيماران سرطاني و صعبالعلاج خدمات رايگان ارائه ميدهد.
داروهاي بيماران خاص با ارز ترجيحي وارد شده و کمبودي در تامين وجود ندارد
نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي نيز با تأکيد بر تداوم تأمين داروي بيماران خاص اعلام کرد که داروهاي اين بيماران با ارز ترجيحي و حقوق گمرکي صفر درصد وارد کشور ميشوند و در فهرست کالاهاي اساسي قرار دارند.
حجتالاسلام سيد سلمان ذاکر، با بيان اينکه بيماران خاص نبايد با کمبود دارويي مواجه شوند، افزود: اگرچه براي بيماران خاص رديف بودجهاي جداگانهاي تعريف نشده، اما بودجه دارويي کشور در قالب بودجه عمومي بخش سلامت است و مبلغ 11 ميليارد يورو براي واردات کالاهاي اساسي در سال 1404 اختصاص يافته که دارو نيز زيرمجموعه همين بودجه قرار دارد.
ذاکر ادامه داد: تذکرات لازم درباره کمبود دارو به وزير بهداشت داده شده و بازار دارو تحت نظارت کامل قرار دارد تا هيچ کمبودي براي بيماران خاص ايجاد نشود.
نماينده اروميه همچنين از تسهيل واردات دارو خبر داد و گفت:تمهيداتي در گمرکها اتخاذ شده و واردات دارو براي شرکتهاي واردکننده آزاد شده تا بتوانند بدون مانع، داروي مورد نياز کشور را تأمين کنند.
وي در پايان تصريح کرد:سلامتي مردم و تأمين داروي بيماران خاص جزو اولويتهاي اصلي کشور است و دولت و حاکميت مسئول تأمين اين نياز حياتي هستند.
کمبود داروجان بيماران را تهديد مي کند
علي مرادي، متخصص داروسازي باليني با اشاره به تشديد کمبود داروهاي بيماران خاص و سرطاني در ماههاي اخير گفت: متأسفانه اين کمبودها به مرحلهاي رسيده که در برخي موارد، بيماران امکان ادامه درمان را ندارند و جان آنها به طور جدي تهديد ميشود.
وي افزود: داروهايي مانند داروهاي شيميدرماني، داروهاي مربوط به بيماران اماس، هموفيلي، تالاسمي و برخي بيماريهاي نادر، يا در بازار موجود نيستند يا با قيمتهاي بسيار بالا در بازار آزاد عرضه ميشوند که خارج از توان مالي بسياري از بيماران است.
مرادي با اشاره به دلايل بروز اين کمبودها اظهار داشت: بخشي از مشکل به مسائل کلان اقتصادي، از جمله محدوديتهاي ارزي و تحريمها بازميگردد، اما بخش عمدهاي از آن ناشي از ضعف در مديريت زنجيره تأمين، تأخير در تخصيص ارز دارويي، و نبود برنامهريزي شفاف در حوزه واردات و توزيع دارو است. همچنين در زمينه توليد داخلي نيز با کمبود مواد اوليه مواجه هستيم.
وي ادامه داد: بسياري از بيماران مجبورند دارو را از بازار آزاد يا کشورهاي همسايه تهيه کنند. اين مسئله نهتنها هزينههاي درمان را چند برابر کرده، بلکه باعث گسترش بازار سياه و ورود داروهاي غيرمجاز شده است.
اين متخصص داروسازي باليني خاطرنشان کرد: در بيماراني که تحت درمانهاي حساس مثل شيميدرماني هستند، حتي چند روز تأخير در مصرف دارو ميتواند منجر به پيشرفت بيماري شود. همچنين در بيماريهايي مثل اماس، قطع دارو ميتواند باعث ناتواني دائمي شود.
مرادي در پاسخ به اين سئوال که آيا مي توان داروي ايراني را جايگزين داروي خارجي کرد يا مشابه آن را مصرف کرد گفت: در برخي بيماري ها داروهاي مشابه جوابگو نيستند همچنين جايگزيني داروي ايراني به جاي نمونه وارداتي در روند درمان بيماران خلل وارد مي کند.
وي تأکيد کرد: تأمين دارو نبايد به چالش يا بحران تبديل شود. دارو، يک کالاي لوکس نيست؛ بخشي از حقوق اساسي مردم است و سلامت جامعه مستقيماً به آن وابسته است.
به رغم تماس هاي مکرر با روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي آذربايجان غربي، معاونت دارو و درمان و انجمن بيماران خاص و سرطاني از پاسخ دادن و ارائه آمار امتناع و اعلام کردند هيچ کمبودي در زمينه تهيه داروي اين بيماران گزارش نشده است.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايلنا، در پايان بايد گفت؛ گرچه درمان سرطان هماکنون در برخي ابعاد تحت پوشش بيمه است، اما واقعيت ميداني نشان ميدهد که فقر، ناآگاهي و کمبود منابع، بسياري از بيماران را از دريافت درمانهاي حياتي محروم کرده است. در اين ميان، نقش نهادهاي حمايتي، خيرين، و مسئولان حوزه سلامت بيش از هر زمان ديگري اهميت دارد.
[email protected]