گروه فرهنگي:احترام برومند، مجري پيشکسوت تلويزيون معتقد است، کتابهاي صوتي کمک شاياني به خانوادهها کردهاند؛ گويندگان حرفهاي با تلفظ صحيح و اجراي تأثيرگذار، اين داستانها را روايت ميکنند و موسيقي همراه آنها نيز باعث ميشود که کودکان علاوه بر آشنايي با داستان، با موسيقي نيز ارتباط بگيرند.
احترام برومند، مجري پيشکسوت تلويزيون و بازيگر، که تجربه صوتي کردن کتابهاي حوزه کودک و نوجوان را با نشر مهرسا دارد، درباره مقايسه نسل گذشته با نسل جديد در موضوع کتابخواني گفت: تجربهاي که شخصاً دارم، اين است که فرزند پسرم متولد دهه 40 و دخترم متولد دهه 50 است.
طبيعتاً در آن دوران، برنامههاي کودک در تلويزيون بسيار محدود بود و هنوز شبکههاي ماهوارهاي متنوع امروزي که هرکدام برنامههاي ويژه کودک دارند، وجود نداشت.
بنابراين، کتابخواني به يک رسم و مراسم روزانه تبديل شده بود. حتي نوهام که در اواخر دهه 70 متولد شد نيز عادت داشت که هر شب براي او قصه بگوييم يا کتاب بخوانيم.
مدتي نيز علاقهمند به شاهنامه شده بود و با وجود دشواري درک آن برايش، ما با توضيح و بازگو کردن داستانها، سعي در آشنايي او با اين اثر داشتيم.
وي افزود: به نظر من ايجاد نظم در خانوادهها در ميزان علاقهمندي کودکان به کتاب خواندن موثر است؛ محدود کردن استفاده از فضاي مجازي و فرستادن کودکان به رختخواب در ساعتهاي معقول يکي از کارهايي است که ميتوان انجام داد.
زماني که کودک زودتر به رختخواب برود، طبيعتاً سرحالتر است و ميتوان حدود نيم ساعت تا سهربع براي او کتاب خواند.
اين مجري پيشکسوت با اشاره به تنوع انتشارات کودکان گفت: نکته جالبي که امروزه شاهد آن هستم، اين است که ناشران کودکان مانند »نشر مهرسا« تعداد قابل توجهي کتاب کودک منتشر ميکنند که بهمراتب بيشتر از دوران گذشته است. در آن زمان، تا آنجا که به خاطر دارم، ناشران کودک عمدتاً محدود به کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان بودند.
اما امروزه شاهد فعاليت گسترده ناشران متعددي در اين حوزه هستيم.
وي ادامه داد: از ديگر ابزارهاي مؤثر، کتابها و قصههاي صوتي هستند که با دقت، وسواس و هنرمندي بسيار توليد ميشوند.
به عنوان مثال، همکاري من با نشر مهرسا باعث شد از نزديک شاهد تلاش آنها در زمينه توليد کتابها و داستانهاي صوتي باشم.
کتابهاي صوتي کمک شاياني به خانوادهها کردهاند.
گويندگان حرفهاي با تلفظ صحيح و اجراي تأثيرگذار، اين داستانها را روايت ميکنند و موسيقي همراه آنها نيز باعث ميشود که کودکان علاوه بر آشنايي با داستان، با موسيقي نيز ارتباط بگيرند و اين ترکيب، تأثير مثبتي بر روحيه آنها ميگذارد.
برومند با بيان اينکه در گذشته، قصهگويي اغلب بر عهده پدر، مادر يا پدربزرگ و مادربزرگ بود، گفت: گاهي پيش ميآمد که هنگام قصهگويي، خودمان خوابمان ميبرد يا خسته ميشديم و قصه را نيمهکاره رها ميکرديم.
اما کتابهاي صوتي ميتوانند اين خلأ را تا حد زيادي جبران کنند.
البته، اگر امکان داشته باشد که اعضاي خانواده مانند پدر، مادر، مادربزرگ، پدربزرگ يا خواهر و برادر بزرگتر براي کودک داستان بگويند، اين کار علاوه بر غناي محتوايي، موجب نزديکي بيشتر اعضاي خانواده ميشود و از نظر تربيتي نيز مزاياي قابلتوجهي دارد.
اين بازيگر با اشاره به دوران اجراي خود در تلويزيون، افزود: در برنامههايي که در تلويزيون داشتم، گاهي بخشهايي به قصهگويي اختصاص پيدا ميکرد، اما بهطور خاص بيشتر در نقش مجري برنامه کودک فعاليت داشتم.
بعد از سال 1357نيز همکاريهايي با مراکزي داشتم که براي کودکان نوار قصه، سيدي، ديويدي و ساير فرمتهاي صوتي تهيه ميکردند.
هر زمان که از من دعوت ميشد، با علاقه به دليل پيوند عاطفي و علاقهام به اين حوزه، در اين پروژهها مشارکت ميکردم.
وي با تاکيد بر اهميت هنرهاي نمايشي در علاقهمند کردن کودکان به ادبيات کهن ايراني گفت: امروز گروههايي وجود دارند که در زمينه تئاتر کودک فعاليت ميکنند؛ بهتر است اين گروهها بيشتر معرفي شوند.
بهويژه آموزش و پرورش ميتواند نقش مؤثري در اين زمينه ايفا کند. به عنوان مثال با بردن دانشآموزان به تماشاي نمايشها يا برگزاري کارگاههاي آموزشي. برخي هنرمندان، مانند خانم کاظمي، متون کهن را براي کودکان و نوجوانان اجرا ميکنند، در عين حال که تئاترهاي مدرن نيز در کارنامهشان ديده ميشود.
برومند يادآور شد: در کنار آن کودکان ميتوانند به تئاتر و هنرهاي نمايشي علاقهمند شوند.
لزومي ندارد همه کودکان بازيگر شوند، اما آموزش تئاتر ميتواند تأثير چشمگيري بر افزايش اعتماد به نفس، توانايي صحيح صحبت کردن، ابراز وجود در جمع و غلبه بر خجالت اجتماعي آنان داشته باشد.
متوليان اين حوزه بايد اهميت اين آموزشها را درک کرده و مسير توسعه آن را آسان کنند.
وي درباره حضور خود در سيوششمين نمايشگاه کتاب تهران گفت: در خصوص نمايشگاه کتاب بايد بگويم که اين احتمالاً دومين باري است که در آن حضور مييابم.
پيشتر به دلايلي ارتباط خاصي با نمايشگاه نداشتم، اما اکنون که شاهد بخش کتابهاي کودک هستم و ميبينم که کودکان با چه شور و شوقي کتابها را برميدارند، حتي اگر نتوانند بخوانند و فقط به تصاوير نگاه ميکنند و بر اساس آنها براي خود روايتسازي ميکنند، بسيار هيجانزده و خوشحال ميشوم.
اين بازيگر ادامه داد: اي کاش مسئولان و برگزارکنندگان نمايشگاه کتاب، مراسم را به گونهاي برنامهريزي کنند که جذابتر، سادهتر و دسترسپذيرتر باشد تا مردم بيش از پيش به آن جذب شوند.
به گزارش آرازآذربايجان به نقل از ايبنا،اين مسائل را نميتوان صرفاً به دلايل مالي نسبت داد و نياز به آسيبشناسي و بررسي دقيقتري دارد تا دلايل واقعي آن مشخص گردد.
.Arazazarbaiijan.farhangi@gmail.com