ARAZAZARBAIJAN

کاهش 40 درصدي مصرف آب با کشاورزي هوشمند در آذربايجان غربي


کاهش 40 درصدي مصرف آب با کشاورزي هوشمند در آذربايجان غربي

گروه گفت و گو: رئيس پژوهشکده درياچه اروميه گفت: با اجراي روش‌هاي نوين کشاورزي هوشمند در آذربايجان غربي، ميزان مصرف آب در باغ‌هاي استان تا 40 درصد کاهش يافته است.


 به گزارش آراز آذربايجان،کامران زينال‌زاده، با اشاره به اهميت باغداري هوشمند در افزايش بهره‌وري و کيفيت محصولات کشاورزي، از برگزاري کارگاه آموزشي مديريت باغ‌هاي ميوه با بهره‌گيري از پيشرفته‌ترين فناوري‌هاي روز دنيا در دانشگاه اروميه خبر داد و اظهار داشت: در دنياي امروز، ديگر نمي‌توان با روش‌هاي سنتي در کشاورزي موفق بود.
وي تصريح کرد: ما بايد از فناوري‌هاي نوين بهره بگيريم تا علاوه بر افزايش کمي محصولات، کيفيت آنها را نيز در سطح استانداردهاي جهاني نگه داريم.
رئيس پژوهشکده درياچه اروميه بيان کرد: اين کارگاه آموزشي که با حضور اساتيد و متخصصان حوزه کشاورزي هوشمند برگزار شد، بر روش‌هاي نوين کاهش مصرف آب، کود و سموم شيميايي متمرکز بوده و کشاورزان منطقه را با راهکارهاي علمي و عملي مديريت هوشمند باغ‌ها آشنا ساخته است.زينال‌زاده با اشاره به چالش‌هاي کم‌آبي در منطقه، بر ضرورت مديريت بهينه منابع آب در بخش کشاورزي تأکيد کرد و افزود: يکي از مهم‌ترين جنبه‌هاي اين طرح، آموزش روش‌هاي بهينه مصرف آب در باغ‌هاست و با اجراي سيستم‌هاي هوشمند آبياري، توانسته‌ايم تا 40 درصد در مصرف آب صرفه‌جويي کنيم، به طوري که روزانه حدود يک ساعت آب کمتري براي آبياري مصرف مي‌شود که اين ميزان صرفه‌جويي، در درازمدت تأثير بسزايي در احياي منابع آبي منطقه خواهد داشت.
وي افزود: در اين کارگاه، کشاورزان ياد گرفتند که چگونه مي‌توانند با استفاده از فناوري‌هاي جديد، ميزان تبخير آب را کاهش داده و مصرف آن را بهينه‌سازي کنند علاوه بر اين، روش‌هاي هوشمند مديريت خاک و تغذيه گياهان نيز مورد بررسي قرار گرفت تا ميزان بهره‌وري در باغ‌ها افزايش يابد.
نقش فناوري‌هاي هوشمند در کاهش هزينه‌هاي کشاورزي
زينال‌زاده افزود: يکي ديگر از بخش‌هاي کليدي اين طرح، بهره‌گيري از سامانه‌هاي هوشمند کشاورزي است که توسط محققان دانشگاه اروميه طراحي شده و با اتصال به زمين‌هاي کشاورزي، اطلاعات مورد نياز را به‌صورت لحظه‌اي در اختيار کشاورزان قرار مي‌دهد.
وي در اين خصوص اظهار داشت: اين سامانه که از طريق اپليکيشن موبايلي در دسترس کشاورزان قرار گرفته، به آنها نشان مي‌دهد که چه زماني بايد آبياري را انجام دهند، چه مقدار کود يا سم مصرف کنند و از چه منابعي اين نهاده‌ها را تهيه نمايند.
زينال‌زاده بيان کرد: همچنين، اين سيستم مجهز به سنسورهايي است که ميزان مصرف آب، کود و سم را اندازه‌گيري کرده و حتي در صورت وقوع سرمازدگي، هشدارهاي لازم را به کشاورز ارسال مي‌کند اين فناوري باعث کاهش هزينه‌هاي توليد و افزايش بهره‌وري خواهد شد.
پهپادها و دستگاه‌هاي ضد سرمازدگي، گامي نو در کشاورزي مدرن
وي اظهار کرد: يکي ديگر از نوآوري‌هاي اين طرح، استفاده از پهپادهاي سمپاش براي کاهش هزينه‌هاي کشاورزي و افزايش کارايي سم‌پاشي است.
رئيس پژوهشکده درياچه اروميه گفت: پهپادهاي سمپاش قادرند با دقت بالاتر، سرعت بيشتر و هزينه کمتر نسبت به روش‌هاي سنتي عمليات سم‌پاشي را انجام دهند اين فناوري، نه‌تنها مصرف سموم شيميايي را کاهش مي‌دهد، بلکه از آلودگي محيط زيست نيز جلوگيري مي‌کند.
وي تصريح کرد: علاوه بر اين، دستگاه‌هاي ضد سرمازدگي نيز براي مقابله با آسيب‌هاي ناشي از کاهش دما در باغ‌ها معرفي شدند که مي‌توانند از خسارت‌هاي گسترده به محصولات باغي جلوگيري کنند.
اجراي طرح‌هاي تاب‌آور در برابر تغييرات اقليمي
زينال‌زاده بيان کرد: در راستاي افزايش تاب‌آوري کشاورزي در برابر تغييرات اقليمي، دانشگاه اروميه طي سه سال گذشته با مشارکت کشاورزان، طرح‌هايي را اجرا کرده است که به بهينه‌سازي مصرف منابع و کاهش اثرات مخرب تغييرات آب‌وهوايي کمک مي‌کند.
وي گفت: اجراي طرح‌هاي نوين کشاورزي در آذربايجان غربي باعث شده تا مصرف آب در باغ‌هاي ميوه به‌طور چشمگيري کاهش يابد و محصولات کشاورزي باکيفيت‌تر و مطابق با استانداردهاي جهاني توليد شوند.
زينال‌زاده همچنين بر ضرورت ترويج اين فناوري‌ها در ميان کشاورزان و باغداران تأکيد کرد و افزود: انتقال اين دانش به مناطق روستايي، گام مهمي در جهت توسعه پايدار کشاورزي و حفظ منابع آبي استان محسوب مي‌شود.رئيس پژوهشکده درياچه اروميه تصريح کرد: اين فناوري‌ها مي‌توانند نه‌تنها به افزايش توليد و بهره‌وري در باغ‌هاي ميوه کمک کنند، بلکه در درازمدت نقش بسزايي در احياي منابع طبيعي، از جمله درياچه اروميه داشته باشند.وي در پايان بر ضرورت حمايت دولت و نهادهاي مرتبط از کشاورزي هوشمند تأکيد کرد و خواستار تسريع در اجراي اين طرح‌ها در سراسر استان شد.


برچسب ها:

تاریخ: 1403/12/26 11:56 ق.ظ | دفعات بازدید: 1468 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور