گروه اقتصادي: حسين عبده تبريزي گفت: از سال 1386 تا به امروز، مؤلفههاي اقتصاد کلان چون درآمد خانوار، درآمد سرانه و بودجهي خانوار بد و بدتر شده و در عين حال، ناعدالتي هم بيشتر شده است.
مشاور اقتصادي پزشکيان در انتخابات رياست جمهوري با تاکيد بر اينکه فضاي اقتصادي ايران در وضعيت عادي نيست، گفت: اينکه بخش قابلملاحظهاي از مردم منتظر وضعيت آتي هستند، خوب نيست.
يک موقع ممکن است وضعمان خوب نباشد، اما همه معتقد باشيم که داريم به سمت مثبتي حرکت ميکنيم و چشماندازي وجود دارد. الان اما به نظر ميرسد بيشتر مردم اعتقاد ندارند که ما چشمانداز مثبتي داريم و به سمت وضعيت مثبتي حرکت ميکنيم.
اين اقتصاددان در پاسخ به اين سئوال که روند توسعه در ايران چرا متوقف شد و مسير اقتصادي و سياسي ايران از چه زماني تغيير کرد؟ گفت: فکر ميکنم ضربهي دولت نهم خيلي کاري بود و ما از آن زمان ديگر نتوانستيم مسير نزولي را برگردانيم. به هر يک از مؤلفههاي اقتصادي که نگاه ميکنيم، از زمان دولت نهم ديگر آن عامل به سمت مثبت حرکت نکرده است.
فکر ميکنم آثار فرهنگي، سياسي، اقتصادي و اجتماعي اين دولت خيلي سنگين بود و برخوردهايي که صورت گرفت و بحرانهايي که از آن سال در کشور شکل گرفت، باعث شد الان هم که دولت چهاردهم با وحدت کامل با رهبري حرکت ميکند و ظاهراً نوعي وحدت فرماندهي در اقتصاد برقرار شده است، بازهم کار خيلي دشوار جلو ميرود.
وي گفت: در هر صورت روي کار آمدن دولت چهاردهم آرامش داخلي نسبياي ايجاد کرد و دعواها خيلي محدود شد، ولي همهي اينها بايد به گفتوگوي عميقتري ميانجاميد که تخريب فضاي بيروني چنين فرصتي به دولت نداد. بيان وفاق کافي نيست، بايد اهدافي تعريف کرد و به استراتژيي به سمت تحقق آن اهداف و وفاق دست يافت. بايد بتوان کشور را حول محوري مشترک متحد کرد.
عبده تبريزي گفت: به نظر ميرسد پيشرفت اقتصادي موضوعي است که همهي جناحها خواهان آنند. براي اينکه اقتصاد ايران حرکت کند، تحريمها و رابطهي ما با دنيا به عامل مهم کليدي بدل شده است.
در اينجا البته اختلاف داخلي وجود دارد: ممکن است عدهاي در دولت چهاردهم معتقد باشند بايد به سمت مناسبات متعادل با چين، روسيه، اروپا و آمريکا رفت، اما عدهاي از جناح مقابل معتقد باشند نميشود چنين مناسبات متعادلي بين ايران و اين کشورها برقرار کرد.
او گفت: به دليل اين دو نگاه ممکن است حرکت به سمت هدفهاي اقتصاد تعيينشده بهسرعت ميسَر نشود. در اعتقاد به اصول بنيادين علم اقتصاد هم نبايد درون دولت و حاکميت اختلاف نظر باشد.
اگر علم اقتصاد متکي بر بازار را همهي جناحها نپذيرند، به محض انجام اصلاحات، مخالفان از هر فرصت افزايش قيمتي براي زدن ضربهي سياسي به دولت استفاده خواهند کرد. هرچند که قيمت دلار ??هر سال است به سمت بالا ميرود و در ايران جهت معکوسي نديدهايم، بازهم قيمت ارز را بهانه ميکنند تا استيضاح کنند، با دولت در عرصهي اقتصادي همکاري نکنند، و راه پيشرفت را خيلي دشوار کنند.
وي در توضيح اين مطلب ادامه داد: در عين حال وقتي عدهي زيادي از مردم در انتظار وضعيت نامناسبي در آينده باشند، دولت حتي با ائتلاف با رقباي خود، نميتواند هدف اقتصادي يا سياسي مشترکي را حتي در چارچوب دولت ائتلافي دنبال کند. اين مسير بايد اصلاح شود. دولت چهاردهم اگر نتواند موتور حرکت اقتصاد را راه بياندازد، نتايج قابلقبولي در هيچ زمينهاي نميگيرد و وضع کشور بدتر ميشود.
او تاکيد کرد: از سال 1386 تا به امروز، مؤلفههاي اقتصاد کلان چون درآمد خانوار، درآمد سرانه و بودجهي خانوار بد و بدتر شده و در عين حال، ناعدالتي هم بيشتر شده است. اين هم مشکل ديگري است که ضريب جيني به سمت درستي حرکت نکرده است. از اين نظر ميتوان گفت هنوز دولت چهاردهم نتوانسته است فضاي مطلوبي ايجاد کند. البته در بخش خارجي، از زماني که آقاي پزشکيان روي کار آمده تا به امروز، شرايط دائما بدتر شده است.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از خبرآنلاين،وي ادامه داد: يک روز بعد از اينکه آقاي پزشکيان روي کار ميآيد، ترور شهيد هنيه اتفاق ميافتد و تا به امروز شرايط غيرقابل تصوري را در حوزهي خارجي مشاهده کردهايم. اين شرايط بد محيطي هم باعث ميشود تا انتظارات مثبت مردم براي بهبود متغيرهاي اقتصاد شکل نگيرد، و برعکس انتظارات تورمي بالاتر شکل بگيرد.