پاييز و زمستان هم برق ميرود
پاييز و زمستان هم برق ميرود
X گروه اقتصادي: متاسفانه ما در حال حرکت حول يک دايره بسته هستيم، چرا که در سياستهاي ما تغييري ايجاد نميشود. درواقع سياست گذاران کلان در اين زمينه تغييري ايجاد نميکنند.
گزينههاي زيادي وجود دارد که مجموع آنها ميتواند کمک کند تا از وضعيت ناترازي برق خارج شويم. براي مثال، شفافيت در قيمت گذاري بورسي برق، توسعه انرژيهاي تجديد پذير، سهولت دادن به معاملات برق و فرهنگ سازي در حوزه مصرف، کمک ميکند که به وضعيت مصرف برق نيز اميدوارتر باشيم. همه اين ها، اما فقط يک طرف ماجرا را تشکيل ميدهند و بخش ديگر که عمدتا فراموش ميشود يا آگاهانه کنار زده ميشود، نقش بخش خصوصي سازي است.
قطعي برق در تابستان، جزو جدايي ناپذير زندگي در شهرهاي مختلف کشور شده بود و گاهي حتي در برخي مناطق روزانه دو بار قطعي برق رخ ميداد، اکنون در آستانه فضل پاييز نگرانيهايي درباره ادامه قطعي برق کشور وجود دارد.
ناترازيهاي حوزه انرژي از نفت و گاز تا برق گسترده است، اما قطعي برق در برخي از استانها به ويژه در اوج گرما براي اغلب شهروندان شرايطي سخت ايجاد کرده بود. جعفر نصر اصفهاني، سخنگوي شرکت برق ، درباره ناترازي برق گفته است:»قطعي برق به پايان برسد، اما نيروگاههاي آبي مشکل کمبود دارند و هنوز قطعي برق ادامه دارد.
در سه ماه اخير هم نيروگاههايي که با صد درصد توان برق توليد کردهاند، دچار فرسايشاند و چند مورد از اين نيروگاهها نياز به تعميرات دارند. تعميرات آنها باعث ميشود از مدار خارج شوند. ما معمولاً هر سال 15شهريور ديگر قطعي نداشتيم، اما امسال هوا گرمتر است و اين مشکل تداوم يافته است. خود ما هم نگران هستيم، خود ما هم در آسانسور گير ميافتيم، برق خانه ما هم ميرود.«
با توجه به اين نوع سخنان مسئولان اين پرسشها مطرح است که قطعي برق يا ناترازيهاي حوزه انرژي تا چه زماني ادامه خواهد داشت و مسئولان براي حل اين مشکلات چه خواهند کرد؟ در راستاي پاسخ دادن به اين پرسشها با فرزين سوادکوهي، کارشناس انرژي، گفتگو کرده است:
هم زيرساختها کهنه هستند و هم شبکه توزيع برق مشکل دارد
فرزين سوادکوهي گفت: »ممکن است در بسياري از استانها اين اتفاق رخ داده باشد يا در شرف وقوع باشد که مشکل ناترازي برق داشته باشيم. بنابراين، بايد يک نگاه کلي داشته باشيم و ببينيم ريشه ناترازي برق و انرژي در کشور ما ريشه در چه مشکلاتي دارد. من هميشه اين اعتقاد را داشتم که ما اساسا يک نقشه راه يا يک استراتژي براي توليد انرژي نداشته ايم يا يک استراتژِ دقيق در اين زمينه تدوين نکرده ايم.
ما نقشه راهي نداريم که بگويد ما اساسا چه ميخواهيم و يا چه وضعيتي خواهيم داشت؛ بنابراين در طول زمان مشکلاتي براي ما رخ داده، که امروز نتايجش را مي بينيم. در سالهاي گذشته، بسياري از کارشناسان به اين مسئله اشاره کرده اند که ما در آينده نزديک دچار مشکلات عديدهاي ميشويم.
ما در صنعت برق با کهنه بودن زيرساخت ها، عقب ماندگيهاي تکنولوژِيک نيروگاهها و واحدهاي توليد برق رو به رو هستيم. همچنين شبکههاي توزيع انتقال ما مشکل دارد و در عين حال هزينههاي بخش تعمير، نگهداري، بازسازي و نوسازي، از ديگر مشکلات سنعت برق کشور است که همچنان به قوت خود باقيست و به سادگي از پيش رو برداشته نميشود.«
وي افزود: »اصرار بر توليد برق از طريق نيروگاههاي حرارتي و بي توجهي و کم توجهي به توليد انرژي از نيروگاههاي تجديدپذير به اضافه عدم تمايل به سرمايه گذاري در حوزه تجديدپذيرها، به علت انحصار دولت در خريد حاملهاي انرژي، از ديگر مشکلاتي است که صنعت برق ما با آن رو به رو است. در عين حال بايد به اين موضوع اعتراف کنيم که طي سالهاي گذشته، ضعف مديريت در توليد و تقاضا، در کنار فقدان يک سياست واحد در مديريت و به ويژه مديريت مصرف و عدم فرهنگ سازي در حوزه مصرف، گره بزرگي به گره اصلي ما اضافه کرده و به عبارتي گره را کورتر کرده است.
پرمصرف بودن لوازم برقي، به دليل عقب ماندگيهايي که به دليل ضعف در توليد لوازم داخلي داشته ايم، مزيد بر علت شده است و از يک سو، درب کشور ما به روي محصولات جديد تکنولوژيک بسته شده است و يا به شکل محدود با قيمتهاي بسيار بالا وارد ميشود و در نتيجه در زمينه اصلاح الگوي مصرف با مشکلي بزرگ مواجهيم. بسياري از مردم نميتوانند يک کولر گازي بزرگ بخرند که مصرف کمتري دارد.
چنين کولري در کشور هست، اما به حدي قيمت بالايي دارد که از توان مصرف کننده خارج است چنين محصولي را خريداري کند؛ بنابراين بايد به وسايلي روي بياورد که در توانش است بخرد و ميدانيم که لوازم ارزان قيمت، عمدتا مصرف بالاتري هم دارند.«
نقش کمرنگ بخش خصوصي در حوزه برق
اين کارشناس حوزه انرژي در ادامه گفت: «متاسفانه ما در حال حرکت حول يک دايره بسته هستيم، چرا که در سياستهاي ما تغييري ايجاد نميشود. درواقع سياست گذاران کلان در اين زمينه تغييري ايجاد نميکنند.
گزينههاي زيادي وجود دارد که مجموع آنها ميتواند کمک کند تا از وضعيت ناترازي برق خارج شويم. براي مثال، شفافيت در قيمت گذاري بورسي برق، توسعه انرژيهاي تجديد پذير، سهولت دادن به معاملات برق و فرهنگ سازي در حوزه مصرف، کمک ميکند که به وضعيت مصرف برق نيز اميدوارتر باشيم.
همه اين ها، اما فقط يک طرف ماجرا را تشکيل ميدهند و بخش ديگر که عمدتا فراموش ميشود يا آگاهانه کنار زده ميشود، نقش بخش خصوصي سازي است.
در حقيقت، شايد اگر خصوصي سازي حقيقي يا امکان رقابت در اين صنعت، شکل بگيرد و امکان نوسازي و بهسازي کل بخشها از مرحله نيروگاهي تا توزيع و انتقال صورت بگيرد و احيانا در کنار اين موضوع، نظام قيمت گذاري هم اصلاح شود (چه در بورس و چه به طور کلي)، وضعيت مطلوبتر خواهد شد. بخش خصوصي مايل به سرمايه گذاري نيست چرا که از انحصار چه از سمت دولت و چه از سمت وزارت نيرو شکايت دارد و در نتيجه براي بخش خصوصي به صرفه نيست که در جايي که امنيت سرمايه گذاري ندارد، اقدام به سرمايه گذاري کند.«
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از فرارو،وي افزود: »بخش خصوصي مجبور است مدام به دولت چشم بدوزد که چه زماني اجازه سرمايه گذاري و فروش ميدهد يا نميدهد. در چنين شرايطي، سرمايه گذار هم هيچ تمايلي به سرمايه گذاري نخواهد داشت.
از طرفي ديگر پنجرههاي ارتباطي ما با دنيا بسته است. بر همين اساس است که به نظر ميرسد ما هر چه سريعتر بايد در ديپلماسي انرژي خود، تقويت و بازنگري ايجاد کنيم و مبادلات بيشتري با کشورهاي صاحب تکنولوژي داشته باشيم. تا زماني که ما بخواهيم با همين روش پيش برويم، نه خودمان پيشرفت ميکنيم نه ديگران تمايل خواهند داشت در کشورمان سرمايه گذاري کنند. اين گارد بسته بايد باز شود و پنجرههاي تعاملاتي خود را با کشورهاي صاحب سرمايه باز کنيم تا هواي تازهاي به صنعت برقمان وارد شود. افزون بر اين ها، گسترش بي رويه شهرها و شهرکها نيز يک معضل بزرگ است، همچنين طبق آمار رسمي بالغ بر 10 ميليون نفر افغان در کشورمان زندگي ميکنند.
طبيعيست که اين افراد هم نميتوانند در تاريکي و سرما زندگي کنند و نياز به زيرساختهايي دارند. اکنون سوال اين است که دولتهاي ما براي رفاه يا حضور مهاجران در کشور، تمهيداتي انديشيده اند يا ميدانند براي رفاه آنها بايد چه اقدامات و هزينههايي صرف کرد؟ اينها موارديست که انتظار ميرود مورد توجه واقع شده و در کشور اصلاح شود«.
تاریخ:
1403/06/27 09:22 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 40 |
چاپ