هرچه آمار طلاق بالاتر مي رود، تقاضا براي مسکن هم بيشتر مي شود
هرچه آمار طلاق بالاتر مي رود، تقاضا براي مسکن هم بيشتر مي شود
گروه اقتصادي: در حالي که افت ثبت ازدواج در کشور تاثير منفي بر قاضاي مسکن از سوي خانه اوليها برجاي گذاشته است؛ کشور طي اين بازه زماني با رشد ثبت طلاق مواجه شده است و اين موضوع عامل مثبتي براي رشد تقاضاي خانه در کشور است.
طي سال 1402 ، 202هزار طلاق در کشور به ثبت رسيد؛ طي دهه جاري سالانه در محدوده 202 تا 204هزار طلاق در کشور به ثبت رسيده است؛ اين رقم رکورد تاريخي ثبت طلاق در کشور است.
به شکل معمول به ازاي هر 2 مورد طلاق ثبت شده، يک مورد تقاضاي خانه جديد وارد بازار مسکن ميشود؛ در واقع با طلاق، يک خانواده به 2 خانواده منفک ميشود، خانه فعلي به يکي از طرفين تعلق گرفته و يک تقاضاي جديد وارد بازار ميشود.
ميزان متوسط ثبت طلاق در دهه 80 برابر 91هزار مورد، ميزان متوسط ثبت طلاق در دهه 90 برابر 168هزار مورد و ميزان ثبت سالانه طلاق در دهه جاري به 203هزار مورد رسيده است. بنابراين طي دهه جاري ميزان ثبت طلاق نسبت به دهه 90رشد حدود 19درصدي داشته و نسبت به دهه 80 نيز تقريبا 2 برابر شده است.
تقاضاي خانه در رکود
بررسي مجموع دادههاي ازدواج، طلاق و مرگ و مير طي دهه اخير و بررسي آن با 2 دهه 90 و 80 از کاهش تقاضا براي خانه در کشور حکايت دارد؛ اگرچه افزايش تعداد طلاق در کشور، تقاضاي جديدي را به اين بازار وارد کرده است، اما ميزان افت تقاضا از محل کاهش آمار ازدواج تاثير منفي بيشتري بر بازار برجاي گذاشته است. اين در حالي است که طي دهههاي اخير تغيير محسوسي در آمار مرگومير کشور رقم نخورده و بنابراين بازار در مجموع با افول تقاضاي نهايي براي خانه اول مواجه شده است.
کاهش ثبت ازدواج در کشور طي سالهاي اخير به 3 دليل اصلي رقم خورده است؛ اولين عامل فاکتور اقتصادي است. کاهش توان مالي جوانان در تامين هزينه زندگي که اتفاقا بخش عمدهاي از آن نيز مربوط به تامين مسکن مستقل ميشود؛ به کاهش ثبت ازدواج در کشور طي سالهاي اخير انجاميده است.به اين ترتيب عامل تضعيفکننده ازدواج جوانان (هزينه تامين مسکن) باعث شده تا تقاضا براي خانه کاهش يابد.
عامل بعدي کاهش ثبت ازدواج در کشور طي سالهاي اخير را بايد در عبور پيک جمعيتي در ميانه سن ازدواج بررسي کرد. تعداد زاد و ولد در کشور طي دهه 60 به اوج خود رسيد؛ کودکان متولد شده در اين دهه طي سالهاي گذشته و در نيمه دوم دهه 80 و نيمه ابتدايي دهه 90 در سالهاي جواني و ازدواج قرار داشتند؛ اين موضوع نيز عامل افزايش دهنده رشد ازدواج در اين سالها بود. با وجود اين کاهش ثبت زاد و ولد در 2 دهه اخير باعث شد تا از تعداد جواناني که در سن ازدواج قرار دارند کاسته شود و اين موضوع نيز در افت تعداد ثبت ازدواج موثر بود.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از خبرآنلاين،عامل سوم کاهنده ثبت ازدواج طي سالهاي اخير ريشه فرهنگي داشته و از افزايش تمايل جوانان براي عدمازدواج يا ازدواج در سن بالاتر حکايت دارد. حجم ورودي بازار مسکن از محل »مجموع نصف طلاق و کل ازدواج« به عنوان متقاضيان جديد »خريد يا اجاره« در حال حاضر نسبت به دهه 90 به ميزان 20درصد و نسبت به ابتداي دهه 90 به ميزان 35درصد کاهش پيدا کرده است.
اين کاهش تقاضاي جديد مسکن به معناي آن است که بازار مسکن از »عصر پرازدحام تقاضا« که سالهاي اواخر دهه 80 تا اواسط دهه 90 بود، فعلا عبور کرده است. در حالي که افت زاد و ولد در دهه 80 و 90 به کاهش ثبت ازدواج در سالهاي اخير منجر شده است؛ کاهش مستمر تولد طي دهههاي اخير ميتواند با تضعيف ازدواج در سالهاي بعد بر روند تقاضا براي خانه تاثير منفي برجاي بگذارد؛ به اين ترتيب آينده چندان روشني در انتظار تقاضاي خانه در کشور نيست. مجموع دادههاي مورد بررسي از آن حکايت دارد که بازار مسکن از سالهاي اوج تقاضا براي خانه فاصله گرفته است.
تاریخ:
1403/07/02 10:55 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 57 |
چاپ