نابودي خطرناک آرتمياي درياچه اروميه
نابودي خطرناک آرتمياي درياچه اروميه
گروه گفت و گو: مهدي زارع استاد تمام دانشگاه زمين شناسي گفت:جمعيت متنوع پرندگان درياچه اروميه و تالاب هاي مرتبط با آن در يک سري بررسي ها در دهه پنجاه شمسي ثبت شد که فهرست قابل توجهي از گونه ها را نشان داد.
محققان بر اين باورند که غلظت کلريد سديم بيش از 320 گرم در ليتر براي ميگوي آب شور درياچه کشنده است. به نظر مي رسد شرايط بهينه براي آرتميا اورميانا در غلظت نمک بسيار کمتر از 200 گرم در ليتر باشد و از آنجايي که شوري بسيار بالاتر از اين سطح است، اثر منفي اندازه گيري شده روي نرخ رشد، توليد مثل و مرگ و مير اين گونه گزارش شده است.مديرکل محيط زيست آذربايجان غربي در اظهار نظري ادعا کرده که، با وجود گرماي هوا و تبخير آب، وضعيت درياچه اروميه و تالابهاي اقماري آن از نظر شرايط آبي و زيستي مطلوب بوده و ميزبان پرندگان مهاجر است. اين اظهار نظر در حالي مطرح شده که حجم درياچه اروميه طي بيست و پنج سال گذشته بهطور چشمگيري کاهش يافته و همين موضوع باعث شده تا نمکها بيشتر در درياچه ته نشين شود و شوري را به بيش از 300 گرم در ليتر يا 8 برابر نمک معمولي آب دريا افزايش دهد.تنوع زيستي آبزيان به دليل شوري درياچه محدود شده است و درياچه اروميه ديگر قابل زيست براي گونه اي ماهي يا نرم تن و گياهي به جز فيتوپلانکتون نيست. تالاب هاي اطراف درياچه زيستگاه انواع گونه هاي گياهي مقاوم به نمک است. ميگوي آب شور، آرتميا اورميانا مهمترين آبزي درياچه اروميه
مهدي زارع استاد تمام دانشگاه زمين شناسي در اينباره گفت:رشد فيتوپلانکتون در بستر درياچه قابل توجه است ، مهمترين موجود آبزي موجود در اين درياچه، گونهاي از ميگوي آب شور، آرتميا اورميانا است. اين گونه کلان زئوپلانکتون حلقه کليدي در زنجيره غذايي درياچه است که جلبک ها را مصرف مي کند و به نوبه خود توسط چندين گونه پرنده از جمله جمعيت فلامينگوهاي مهاجر درياچه مصرف مي شود.
او در ادامه گفت:جمعيت متنوع پرندگان درياچه اروميه و تالاب هاي مرتبط با آن در يک سري بررسي ها در دهه پنجاه شمسي ثبت شد که فهرست قابل توجهي از گونه ها را نشان داد. محققان بر اين باورند که غلظت کلريد سديم بيش از 320 گرم در ليتر براي ميگوي آب شور درياچه کشنده است. به نظر مي رسد شرايط بهينه براي آرتميا اورميانا در غلظت نمک بسيار کمتر از 200 گرم در ليتر باشد و از آنجايي که شوري بسيار بالاتر از اين سطح است، اثر منفي اندازه گيري شده روي نرخ رشد، توليد مثل و مرگ و مير اين گونه گزارش شده است.
چرا ميگوهاي درياچه اروميه مهمند
اين پژوهشگر در ادامه با توجه به اهميت اين گونه آبزي در حفظ تنوع زيستي درياپه مي گويد: ميگوهاي آب نمک درياچه تنها رابط بين توليد جلبک هاي درياچه و جمعيت پرندگان مهاجر متنوعي هستند که از اين ميگوها تغذيه مي کنند يا مي کردند. از آنجايي که ميگوهاي آب نمک اين پيوند حياتي در اکوسيستم را برقرار مي کنند، نابودي آنها منجر به از بين رفتن احتمالي بسياري از جمعيت پرندگان مهاجر درياچه اروميه شده و بر ناپايداري کل اکوسيستم اثر گذاشته است. استاد مهدي زارع تاکيد مي کند:با کاهش سطح درياچه، بستر درياچه در معرض پوششي از نمکها، عمدتاً کلريد سديم، باقي ميماند که يک بيابان نمکي بزرگ در مساحت بيشتر از 400 کيلومتر مربع ايجاد ميکند که فعلا به صورت فصلي و ماههاي خشک سال بخشهاي جنوبي درياچه به اين صورت درمي آيد.
مرگ درياچه آرال و تغييرات اکوسيستم
او در ادامه با اشاره با اثر مخرب نمکزار شدن درياچه اروميه مي افزايد: اين نمکزارها براي کشاورزي مخربند و از رشد بيشتر پوشش گياهي طبيعي جلوگيري مي کنند. نمکها همچنين مستعد پراکنده شدن با «طوفانهاي نمکي» هستند که صحنه هاي هولناکي درست مي کنند مشابه آنچه در نتيجه خشک شدن درياي آرال در 1200 کيلومتري شمال شرقي درياچه اروميه ايجاد شده است .
اين استاد دانشگاه ادامه داد:پراکنده شدن نمک از درياي آرال با مرگ و مير گياهان و کاهش رشد گياهي، کاهش عملکرد محصول، اثرات نامطلوب بر حيوانات وحشي و اهلي، بيماريهاي تنفسي، مشکلات چشمي، و سرطان گلو و مري مرتبط بوده است .
هشدار بيماريهاي گوارشي و تنفسي اطراف درياچه ارميه
او با اعلام اينکه هفت ميليون نفر در اطراف درياچه اروميه در خطر بيماريهاي تنفسي و گوارشي هستند ادامه داد: گزارشهاي دانشگاههاي علوم پزشکي که در دو استان پيرامون درياچه فعالند طي يک دهه گذشته نشان از آثار مخرب گسترده اين طوفانهاي نمک بر سلامت ساکنان پيرامون درياچه اروميه دارد.بر اساس تجربه طوفانهاي نمک درياي آرال، اين احتمال وجود دارد که بسياري از حدود هفت ميليون نفري که در محيط پيرامون درياچه اروميه و عمدتا در استانهاي آذربايجان شرقي و غربي زندگي ميکنندبه تدريج و طي سالهاي آينده در اثر اين طوفانهاي نمکي مشکلات دستگاه تنفسي و گوارشي مختلفي پيدا کنند.
ايجاد حساسيت براي مردم
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از رکنا، مهدي زارع با اين هشدار بيان کرد:بنابراين ساماندهي و احياي درياچه اروميه برنامه اي ملي است که با ارسال خبرهاي گاه مثبت از سوي بعضي مديران قابليت پرداختن به صورت جدي کم اثر مي شود.دولت چهاردهم بايد با توجه علمي به موضوع به دور از هر نوع رويکردي شعاري با مساله درياچه اروميه مواجهه جدي و اساسي داشته باشد،مشارکت اجتماعي ساکنان پيرامون درياچه اروميه از مباني هر طرح احياي موفق تر خواهد بود.
تاریخ:
1403/06/06 10:08 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 42 |
چاپ