گزارش//
نجيبه معصومي سراي
گروه گزارش:در مسير توانمندسازي بانوان سرپرست خانوار، مهارتآموزي بهعنوان يکي از مؤثرترين راهکارها، زمينهساز اشتغال پايدار و افزايش اعتماد به نفس آنان شده است.
در آذربايجانغربي، همچون بسياري از نقاط کشور، زنان سرپرست خانوار به عنوان يکي از آسيبپذيرترين اقشار اجتماعي، بار سنگين تأمين معاش خانواده را بر دوش ميکشند.
اين بانوان که به دلايلي چون فوت همسر، طلاق، بيماري، يا مهاجرت و دوري همسران از خانواده، بار مسئوليت زندگي را به تنهايي بر عهده گرفتهاند، اغلب در شرايطي دشوار و با امکانات محدود، براي حفظ کرامت انساني، تأمين نيازهاي اوليه زندگي و تضمين آينده فرزندان خود تلاش ميکنند آنها نهتنها در برابر فشارهاي اقتصادي ايستادگي ميکنند، بلکه بايد با تبعات اجتماعي، فرهنگي و حتي رواني اين وضعيت نيز مقابله کنند.
آمارها و مشاهدات ميداني نشان ميدهد که جمعيت زنان سرپرست خانوار در آذربايجانغربي به شکل قابلتوجهي در حال افزايش است؛ بهويژه در شهرستانهاي مرزي و مناطق کمتر برخوردار که محروميتهاي زيرساختي نيز بر شدت مشکلات افزودهاند بسياري از اين بانوان به دليل نداشتن مهارتهاي تخصصي يا تحصيلات کافي، نميتوانند وارد بازار کار رسمي شوند و به مشاغل غيررسمي، فصلي يا خانگي روي ميآورند.
گروهي ديگر نيز به علت مسئوليت نگهداري از کودکان خردسال يا سالمندان خانواده، عملاً امکان اشتغال بيرون از خانه را ندارند در چنين شرايطي، راهاندازي مشاغل خانگي ميتواند راهکاري عملي براي خروج از فقر و دستيابي به استقلال نسبي اقتصادي باشد، اما موفقيت در اين مسير بدون حمايتهاي هدفمند و مستمر امکانپذير نيست.
توانمندسازي زنان؛ از شعار تا عمل واقعي
در همين راستا، يکي از اقدامات ارزشمندي که در فروردينماه 1404 به همت نهادهاي مختلف و دستگاههاي حمايتي ديگر در اروميه برگزار شد، نمايشگاه و بازارچه عرضه محصولات و توليدات مشاغل خانگي زنان سرپرست خانوار در محل حسينيه اعظم هلال رضوي بود اين رويداد با هدف ايجاد فرصت فروش مستقيم، معرفي توانمنديهاي بانوان و کمک به شبکهسازي اقتصادي برگزار شد و توانست دهها زن کارآفرين و توليدکننده خانگي را گردهم آورد.
محصولات عرضهشده در اين نمايشگاه از تنوع بالايي برخوردار بود؛ از صنايعدستي و محصولات چوبي گرفته تا پوشاک محلي، خوراکيهاي سنتي و فرآوردههاي گياهي حضور فعال بانوان در اين بازارچه، نهتنها فرصتي براي فروش و بازاريابي محصولات بود، بلکه به ارتقاي اعتماد به نفس و تقويت روحيه کارآفريني در ميان آنان نيز منجر شد.
با اين حال، نبايد فراموش کرد که برگزاري چنين رويدادهايي تنها بخشي از مسير حمايت از زنان سرپرست خانوار است چالشهاي اين قشر فراتر از عرصههاي اقتصادي است. تبعيض جنسيتي در بازار کار، نداشتن پوشش بيمهاي و بازنشستگي، دسترسي ناکافي به تسهيلات بانکي، نبود بسترهاي مشاورهاي، آموزشي و روانشناختي مناسب، و مهمتر از همه، کمبود حمايتهاي اجتماعي و فرهنگي، از جمله مشکلات ساختاري است که همچنان پابرجاست. افزون بر آن، بسياري از اين بانوان با قضاوتهاي ناعادلانه و نگاههاي سنتي جامعه مواجهاند که حضور فعال و مستقل آنان در حوزههاي اقتصادي را نميپذيرد.
از اين رو، وظيفه دستگاههاي اجرايي، نهادهاي حمايتي و حتي رسانههاست که با رويکردي جامع و چندبُعدي، زمينههاي توانمندسازي زنان سرپرست خانوار را فراهم آورند حمايت از مشاغل خانگي، اعطاي تسهيلات کمبهره، آموزش مهارتهاي حرفهاي، توسعه بازارهاي محلي و مجازي، ايجاد زيرساختهاي حمايتي پايدار، و ارتقاي سواد مالي و فرهنگي اين قشر بايد به عنوان بخشي از راهبردهاي توسعه انساني در استان مورد توجه قرار گيرد.
بدون ترديد، توانمندسازي و حمايت واقعي از زنان سرپرست خانوار، نهتنها تضمينکننده آيندهاي بهتر براي خانوادههاست، بلکه بسترساز توسعه پايدار و کاهش آسيبهاي اجتماعي در سطح استان نيز خواهد بود.
نمايشگاه حسينيه هلال رضوي؛ سکوي پرتابي براي بانوان توانمند
ليلا سليماني، بانوي هنرمندي که با محصولات چرمدوزي در اين نمايشگاه شرکت داشت، از ايجاد فضاي فروش و تبليغ توليدات خانگي ابراز رضايت کرد و افزود: بسياري از ما زنان سرپرست خانوار سرمايهاي براي اجاره مغازه يا تبليغات نداريم اين نمايشگاه به ما کمک کرد تا با حداقل هزينه، بيشترين بازده را داشته باشيم. از نهادهاي حمايتي و برگزارکنندگان نمايشگاه قدرداني ميکنيم و اميدواريم اين حمايتها تداوم يابد.
اين بازارچه نقطه اميدي براي ما بود
سميه باباپور، بانويي که با توليدات گياهي و دمنوشهاي خانگي در نمايشگاه حضور داشت، ضمن قدرداني از مسئولان گفت: بازارچه فروردينماه، نقطه اميدي براي بانواني مانند من بود فروش خوبي داشتم و حتي سفارشهايي براي بعد از نمايشگاه هم دريافت کردم اميدوارم چنين رويدادهايي به شکل فصلي برگزار شود تا بتوانيم به استقلال اقتصادي برسيم.
معصومه محمدي، يکي از بانوان سرپرست خانوار شرکتکننده در نمايشگاه مشاغل خانگي که فروردينماه 1404 در محل حسينيه اعظم هلال رضوي اروميه برگزار شد، ضمن قدرداني از مسئولان برگزارکننده گفت: با حمايت دستگاههاي متولي بهويژه جهاد دانشگاهي و بسيج سازندگي توانستم براي نخستين بار محصولات صنايعدستي خود را به صورت منسجم به نمايش بگذارم. اين بازارچه فرصتي ارزشمند براي ما بود تا توليدات خود را مستقيم به دست مردم برسانيم و از نزديک با سليقه و نياز مشتري آشنا شويم.
حمايت مسئولان، انگيزه ما را دوچندان کرد
فاطمه نصيري، بانوي سرپرست خانواري که با توليدات خياطي و دوخت لباسهاي محلي در بازارچه مشاغل خانگي حضور يافته بود، اظهار داشت: اين نمايشگاه، دريچهاي نو براي ديده شدن توانمنديهاي زنان سرپرست خانوار است اگر اين حمايتها مستمر باشد، ميتوانيم علاوه بر تأمين معاش خانواده، اشتغالزايي نيز داشته باشيم از مسئولان برگزارکننده اين رويداد تشکر ميکنم که چنين بستري را براي عرضه و فروش محصولات فراهم کردند چراکه حمايت مسئولان، انگيزه ما را دوچندان کرده است.
حمايت از مشاغل خانگي بانوان، زمينهساز توانمندسازي اقتصادي زنان است
نير الهامي مديرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداري آذربايجانغربي در جمع خبرنگاران با اشاره به ظرفيتها و توانمنديهاي زنان در حوزه مشاغل خانگي اظهار داشت: بانوان فعال در اين عرصه با تمام توان، علاقه و پشتکار، اقدام به توليد محصولات متنوع و باکيفيت ميکنند و اين تلاشها شايسته حمايتهاي گسترده و هدفمند است.
وي افزود: برگزاري نمايشگاههاي فصلي و مناسبتي در سطح شهرها و استانها ميتواند نقش مؤثري در معرفي محصولات خانگي، توسعه بازار فروش و ايجاد انگيزه براي استمرار فعاليت بانوان ايفا کند. بهويژه بانوان سرپرست خانواده که اغلب با مشکلات اقتصادي و معيشتي بيشتري مواجه هستند، از اين مسير ميتوانند به استقلال مالي و جايگاه شايستهتري در جامعه دست يابند.
مديرکل دفتر بانوان و خانواده در بخش ديگري از سخنان خود، با تأکيد بر اهميت ايجاد فضاي رقابتي سالم در ميان زنان کارآفرين، گفت: فراهمسازي بسترهايي براي عرضه مستقيم توليدات بانوان توانمند، علاوه بر ايجاد درآمد پايدار براي خانوادهها، به تقويت انگيزهها و ارتقاء مهارتهاي حرفهاي و تجاري آنان نيز منجر ميشود.
وي تصريح کرد: يکي از اهداف کليدي برپايي چنين نمايشگاههايي، تشويق بانوان به نوآوري، بستهبندي خلاقانه، ارتقاء کيفيت محصولات و آشنايي با نيازها و سلايق بازار است اين روند، موجب پويايي بيشتر اقتصاد خرد و گسترش فرهنگ توليد داخلي در سطح خانوارها خواهد شد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از اروم نيوز،مديرکل امور بانوان و خانواده در ادامه از پيشرفت مراحل پاياني احداث بازارچه دائمي ويژه بانوان سرپرست خانواده در اروميه خبر داد و گفت: اين بازارچه با بهرهگيري از اعتبارات اختصاصيافته در جريان سفر رياست محترم جمهوري به استان، در حال تکميل است و به زودي به بهرهبرداري خواهد رسيد.
وي افزود: راهاندازي اين بازارچه دائمي نه تنها به رفع دغدغه عرضه مستمر محصولات کمک ميکند، بلکه امکان آموزش، مشاوره کسبوکار، برندسازي و توسعه ارتباطات تجاري براي زنان فعال در حوزه مشاغل خانگي را نيز فراهم ميآورد.
الهامي تاکيد کرد: سياستهاي دولت مردمي سيزدهم، بر عدالتمحوري، حمايت از توليد داخلي و تقويت بنيان خانواده استوار است و توسعه زيرساختهاي حمايتي از بانوان، بهويژه زنان سرپرست خانوار، در راستاي همين سياستها تعريف شده و ادامه خواهد يافت.