رقيه وکيلي
گروه اجتماعي: جايگاه دختران در ايران امروز، صرفاً يک نقش سنتي و خانوادگي نيست؛ بلکه آنان به عنوان کنشگران مؤثر در عرصههاي علم، فرهنگ، اقتصاد و حتي سياست، سهمي بنيادين در ساخت آينده کشور دارند.
در جامعهاي که با چالشهاي فرهنگي، اجتماعي و علمي روبرو است، دختر ايراني نماد پويايي، هويت و اميد به آيندهاي روشنتر است. جايگاه دختران در ايران امروز، صرفاً يک نقش سنتي و خانوادگي نيست؛ بلکه آنان به عنوان کنشگران مؤثر در عرصههاي علم، فرهنگ، اقتصاد و حتي سياست، سهمي بنيادين در ساخت آينده کشور دارند.
عفاف و حجاب نه تنها بخشي از فرهنگ اسلامي ايراني، بلکه بيانگر عزت نفس و اراده آگاهانه دختران اين مرز و بوم است. برخلاف آنچه گاه در تبليغات رسانهاي غربي وانمود ميشود، حجاب مانعي براي پيشرفت نبوده، بلکه در بسياري موارد، عاملي براي تمرکز، اعتماد به نفس و هويتيابي دختران ايراني در مسير تحصيل، پژوهش و فعاليت اجتماعي محسوب ميشود. دختراني که در پوشش حجاب، با افتخار در عرصههاي علمي بينالمللي ميدرخشند، تصوير واقعي زن مسلمان ايراني را به جهان نشان دادهاند.
خودباوري دختر ايراني از بستر انقلاب اسلامي تا امروز، تحولي کمنظير را تجربه کرده است. امام خميني(ره) و مقام معظم رهبري، همواره بر ظرفيتهاي عظيم بانوان و ضرورت ميدان دادن به آنان تأکيد داشتهاند. اکنون شاهديم که دختران ايران در رشتههايي چون پزشکي، مهندسي، فناوريهاي نوين، هنر و ورزش پيشتاز هستند و گاه در رتبههاي جهاني درخشيدهاند.
آمارهاي رسمي نيز مؤيد اين واقعيت است که بخش قابل توجهي از جامعه نخبگان علمي کشور را دختران تشکيل ميدهند. حضور آنان در المپيادهاي علمي، جشنوارههاي پژوهشي و عرصههاي بينالمللي، اثباتي بر توانمندي و شايستگي اين نسل از بانوان است. اين حضور نهتنها مايه مباهات ملي، بلکه الگويي براي دختران مسلمان ساير کشورها نيز به شمار ميآيد.
در نهايت، جامعهاي که براي دختران خود فرصتهاي رشد، امنيت فرهنگي و فضاي سالم مشارکت فراهم ميکند، در مسير توسعهي پايدار و متوازن گام برميدارد. دختر ايراني، سرمايهاي است که با حفظ هويت ديني و فرهنگي، ميتواند آيندهاي پرافتخار را براي ايران اسلامي رقم بزند.
در کنار دستاوردهاي علمي، نقش فرهنگي و تربيتي دختران ايراني نيز غيرقابل انکار است. بسياري از دختران امروز، مادران فرداي اين سرزمين خواهند بود؛ زناني که فرهنگ، اخلاق و هويت نسل آينده را شکل ميدهند. اين نقش مادري، تنها يک مسئوليت شخصي نيست، بلکه يک مأموريت تمدنساز است که با تکيه بر اصول ديني و ملي، جامعهاي اخلاقمدار و پيشرو را بنيان مينهد.از سوي ديگر، تلاش براي نهادينهسازي کرامت دختران، نيازمند اصلاح نگاهها و سياستهاي کلان فرهنگي و اجتماعي است. دختران ايران، اگرچه در بسياري از زمينهها پيشرفت کردهاند، اما هنوز با چالشهايي چون تبعيض فرصتها، کليشههاي جنسيتي، ضعف در حمايتهاي نهادي و کمبود زيرساختهاي توانمندسازي روبهرو هستند. سياستگذاران، رسانهها، خانوادهها و نهادهاي آموزشي وظيفه دارند تا مسير رشد و خودباوري دختران را هموارتر و آگاهانهتر سازند.
در بُعد بينالمللي، دختر ايراني امروز به نمايندهاي از زن مسلمان معاصر تبديل شده است؛ دختري که با پايبندي به اصول ديني، هويت شرقي و آگاهي مدني، توانسته تصوير متفاوتي از زن مسلمان به جهان معرفي کند. حضور دختران محجبه در کنفرانسهاي علمي، مسابقات جهاني، جشنوارههاي هنري و صحنههاي بينالمللي، پيام روشني دارد: ميتوان در اوج ديانت، به قلههاي دانايي و توانايي نيز دست يافت.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از اروم نيوز،در نهايت، دختر ايراني آيينهاي از گذشته پرافتخار، حال باعزت و آيندهاي روشن است. اين جايگاه، نيازمند حمايت، پاسداشت و سرمايهگذاري فرهنگي و آموزشي است. همانگونه که حضرت فاطمه معصومه (س) بهعنوان الگوي دانش، تقوا و کرامت زن مسلمان معرفي شده، دختران امروز نيز بايد با تکيه بر اين الگوها، مسير رشد و تعالي خود را با صلابت ادامه دهند.
نسل امروز دختران، اگر با نگاه درست ديده شود و حمايت عملي دريافت کند، ميتواند پرچمدار عدالت، فرهنگسازي و توسعه متوازن در ايران و جهان اسلام باشد.
[email protected]