آرمان زارعي
گروه اقتصادي: در حالي که توليدکنندگان کشور با چالشهايي نفسگير چون قطع برق، صف هاي طولاني تامين ارز و نبود مواد اوليه دستوپنجه نرم ميکنند، ششمين جشنواره ملي حاتم به تريبوني براي فريادهاي خاموش صنعت بدل شد.
براهيم شيخ، معاون وزير صمت، با لحني بيپرده از چالش هاي عميق توليد در ايران گفت: »توليد در حال مرگ است، صدايش را بشنويد!«
ششمين دوره »همايش و جشنواره ملي حاتم« (حمايت از توليد ملي) با حضور جمعي از مسئولان، فعالان اقتصادي و توليدکنندگان کشور در مرکز همايشهاي صداوسيماي تهران برگزار شد.
در اين مراسم، ابراهيم شيخ، معاون صنايع عمومي وزارت صنعت، معدن و تجارت، از چند چالش اساسي فرا روي بخش توليد کشور سخن گفت و با صدايي که از دل واقعيتهاي تلخ توليد ميآمد، به تشريح موانع اين حوزه پرداخت.
او نخستين و مهمترين چالش را »تأمين انرژي« براي صنايع دانست و گفت:»روزهاي بسيار سختي را براي توليدکنندگان ميگذرانيم؛ روزهايي که کارگر به موقع سر کار ميرسد، صنعتگر با شور و اشتياق در محل حاضر ميشود، دستگاهها آمادهاند، مواد اوليه فراهم است، ساعت 7 صبح توليد آغاز ميشود، اما تنها يک ساعت بعد، برق قطع ميشود؛ بيآنکه بدانيم چه زماني دوباره وصل خواهد شد.«
او با اشاره به خسارات سنگين ناشي از اين وضعيت افزود:»سال گذشته، توليدکنندگان بيش از 300 همت عدمالنفع فقط بابت قطع برق داشتند. در مجموع حدود 140 روز کارخانهها تعطيل بودند، در حاليکه ماليات، بيمه تأمين اجتماعي و ساير هزينهها پابرجا بود و همه اين بارها بر دوش توليدکننده افتاد.«
شيخ با گلايهاي تلخ ادامه داد:»ساعتها تلاش کرديم، خواهش و تمنا کرديم، زانو زديم که اعتبار مالياتي بدهيد تا توليدکننده بتواند پنل خورشيدي وارد کند؛ برقي که بايد توسط ديگران تأمين ميشد را خودش توليد کند و به شبکه بدهد، اما دريغ… دريغ… دريغ.«
او به دشواري تأمين ارز براي توليدکنندگان اشاره کرد و گفت:»توليدکننده ما امروز بايد براي گرفتن ارز، در صفهاي طولاني منتظر بماند؛ ارزي که قرار است صرف واردات ماشينآلات يا مواد اوليه شود. مگر کاري مقدستر از اين وجود دارد؟اما هر بار با يک اطلاعيه مواجه ميشويم که شيخ؛آمار غلط ميدهد. کجاي حرف من غلط است؟ اين توليدکنندگان زندهاند، حاضرند، صدايشان را بشنويد! توليد در حال مرگ است.«
شيخ با اشاره به شعار سال که »سال سرمايهگذاري براي توليد« نامگذاري شده، افزود:»در صنايعي که من مسئول آنها هستم، ظرفيت توليد از 18 درصد تا نزديک 60 درصد متغير است؛ ميانگين فقط 40 درصد است. يعني با وجود سرمايهگذاري، امکانات، تجهيزات و ماشينآلات، تنها با 35 درصد ظرفيت کار ميکنيم. اگر همين را به 45 درصد برسانيم، بالاترين نوع سرمايهگذاري انجام شده است. اين يعني ما زيرساخت را داريم، اما در بهرهبرداري ماندهايم و اين ناشي از بيعرضگي است، وقتي کليد برق را خاموش ميکنيم.«
او در ادامه چالش بعدي را نبود مواد اوليه کافي و تکميل نشدن زنجيره ارزش در کشور دانست. سرمايه گذاري لازم است که مواد اوليه رو به خوبي تامين کنيم چالش بعدي، توسعه تجارت و تسهيل فرآيندهاي آن بود. به گفته شيخ: «سرمايهگذار خارجي وقتي وارد کشور ميشود، حق دارد سود سرمايهاش را منتقل کند. مگر ممکن است کسي بيايد و اجازه انتقال سرمايهاش را نداشته باشد؟ هيچ سرمايهگذار خارجي حاضر نيست چنين ريسکي را بپذيرد.«
او همچنين تأکيد کرد:»اگر قيمت ارز بالا برود، يا تأمين انرژي دچار مشکل شود، فشار شديدي به بخش تأمين مالي وارد ميشود. در کشوري که بيش از 90 درصد تأمين مالي بانکمحور است، بانکها بايد وارد عمل شوند. همچنين بايد از ظرفيت بازار سرمايه استفاده شود و ابزارهاي نوين تأمين مالي به کار گرفته شود.«
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از خبرآنلاين،شيخ با اشاره به اقدامات صورتگرفته براي حمايت از توليد، از جمله تعرفهگذاريها، مبارزه با قاچاق و انعقاد توافقنامههاي صادراتي گفت:»هرچند اين اقدامات انجام شده، اما واقعيت اين است که وجداناً اينها کافي نيست. نه شنيده ميشود، نه ديده ميشود. ما به توليد بدهکاريم و تنها با حمايت واقعي از توليدکنندگان ميتوانيم صدايمان را به گوش کساني برسانيم که هنوز به عمق بحران باور ندارند.« Arazazarbaijan.aghtesadi@gmail.com