ايران با پديده فقراي شاغل مواجه است
ايران با پديده فقراي شاغل مواجه است
گروه اقتصادي: برآوردهاي رسمي حاکي از اين است که در ابتداي دهه 80 يک نفر از هر 10 نفر، در ابتداي دهه 90 يک نفر از هر پنج نفر و در حال حاضر يک نفر از هر سه نفر زير خط فقر قرار دارند.
سياستهاي مهار فقر همچنان نتوانسته است در عرصهي اجرا توفيقي را از ان خود کند. از بين بردن فقر مطلق يکي از مهماترين سياستهايي بود که دولت سيزدهم در دستور کار خود قرار داد اما نکته اينجاست که ماندگاري تورم در محدوده بالاتر از چهل درصد ، سبب شد ايرانيان با بحراني جدي روبرو شوند و قدرت خريد خانوار ايراني در سالهاي اخير بيش از پيش تحليل برود. بررسيهاي مختلف نشان ميدهند که در ابتداي دهه 80 تنها 10 درصد از جمعيت کشورمان زير خط فقر قرار گرفته بودند. اما پس از روي کارآمدن دولت محمود احمدينژاد فقرا معادل 20 درصد از جمعيت کشور را تشکيل ميدادند. در اين رابطه محمد رضا عبداللهي، عضو هيات علمي مرکز پژوهشهاي مجلس گفت:» آخرين برآوردها نشان ميدهند که جمعيت فقرا در سال 90 معادل 20 درصد از کل جمعيت بوده است. بحرانهاي اقتصادي به شدت بر ميزان فقرا افزوده به نحوي که آخرين محاسبات نشان ميدهد در سال 1401 بالغ بر 30 درصد مردم کشور در تامين نيازهاي اساسي خودشان ناتوان ماندند.«
او در رابطه با وضعيت فقر در سال 1402 هم عنوان کرد:» محاسبات رسمي هنوز به طور کامل انجام نشدهاند اما شواهد و قرائن نشان ميدهند که اگر بر تعداد فقرا افزوده نشده باشد، قطعا کمتر نشده است. پس با صراحت ميتوانيم ادعا کنيم که اکنون تعداد فقراي کشور به نحوي است که از هر سه ايراني، يک نفر از تامين نيازهاي اساسي و گاه کالريهاي مورد نياز خود ناتوان است.«
عضو هيات علمي مرکز پژوهشهاي مجلس گفت:» روندي که در طول دهه 90 ادامه يافت موجب شد ما امروز در کشورمان با پديده »فقراي شاغل« مواجه باشيم، يعني افراد با وجود اينکه شاغل هستند هم نميتوانند هزينههاي اوليه يک زندگي را تامين کنند.«
اين کارشناس اقتصادي در بخشي از اين گفتگو عوامل گسترش فقر را به تحريمها، رشد اقتصاد کم، تورم بالا و استراتژي اقتصادي دولتها در سالهاي گذشته مرتبط دانسته که تصور ميکردند با افزايش ندادن حقوق کارمندان و دستمزد کارگران ميتوانند از شدت تورم بکاهند. از نظر عبدالهي، با اجراي هر سياست تعديلي يا تحميل شوک جديد به اقتصاد دامنه فقر بيش از پيش گسترده ميشود.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از خبرآنلاين،پيش از اين مرکز پژوهشهاي مجلس در گزارش به بررسي وضعيت فقراي ايران از ابتداي سال 90 تا 1401 دست زد که بر اين اساس در سال 90 فقرا 19.8 درصد از جمعيت ايران را تشکيل ميدادند که در سال 1401 به بيش از 30 درصد جمعيت افزايش يافت. به زبان سادهتر، بازوي پژوهشي مجلس برآورد ميکند که 26 ميليون نفر از جمعيت ايران در 1401 جزو گروه فقراي مطلق محسوب ميشدند.
تاریخ:
1403/06/25 09:13 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 32 |
چاپ