احتمال بروز دوباره شکافهاي اجتماعي
احتمال بروز دوباره شکافهاي اجتماعي
گروه اجتماعي: حجاب که در ابتدا مطالبهاي اجتماعي بود، به دليل سياستهاي حاکميت به يک چالش سياسي تبديل شده است. جامعهشناسان معتقدند که برخوردهاي قهري و ناديده گرفتن خواستههاي مردم، نه تنها باعث تشديد شکافهاي اجتماعي ميشود بلکه حتي بخشهاي مذهبي جامعه را نيز تحت تأثير قرار ميدهد.
فعالان سياسي هشدار ميدهند که بيتوجهي به مطالبات زنان، از جمله امنيت اجتماعي و رفع تبعيض، ميتواند بحرانهاي عميقتري ايجاد کند.
جامعهشناسان معتقدند که شکاف اجتماعي در موضوع حجاب بين 20 تا 30 درصد است. همچنين، 80 درصد جامعه حجاب را به عنوان يک مسئله سياسي نميبينند و آن را بيشتر به عنوان يک رفتار فردي در نظر ميگيرند. ابوالفضل اقبالي، جامعهشناس و پژوهشگر، در تحليلي که از رخدادهاي سال 1401 ارائه داده، به اين نکته اشاره ميکند که در موضوع حجاب و بهويژه در رابطه با گشت ارشاد، بسياري از نخبگان پيش از اين هشدار دادند که بايد اصلاحاتي صورت بگيرد.
با اين حال، اين هشدارها ناديده گرفته شد و همين بيتوجهي به بازخوردهاي جامعه باعث آسيبهاي جدي شد.
اقبالي تأکيد ميکند که در حال حاضر نيز مطالباتي درباره حجاب وجود دارد و اگر تصميمات جديد حاکميت با گفتوگو و تفاهم با مردم همراه نباشد، احتمال بروز دوباره شکافهاي اجتماعي وجود دارد. او همچنين هشدار ميدهد که اين شکاف ميتواند حتي در ميان افراد مذهبي جامعه نيز رخ دهد. در ادامه اين بحث، اقبالي به اين نکته اشاره ميکند که موضوع حجاب پيش از اين هم داراي دو وجه متفاوت، يعني سياسي و فردي بوده است.
زهرا نژادبهرام، فعال سياسي اصلاحطلب فعاليت ميکند، در گفتوگويي با روزنامه "اعتماد" نيز حجاب را يک مطالبه اجتماعي ميداند که به دليل رفتارهاي حاکميت تبديل به يک مطالبه سياسي شده است. او معتقد است که آنچه ما ميبينيم، مانند قله کوه يخي است که زير آن انبوهي از مطالبات ناديده گرفتهشده نهفته است و همين مسائل در طول سالهاي اخير به شکل اعتراضات اجتماعي بروز کرده است.
نژادبهرام توضيح ميدهد که حوادث سالهاي اخير نشاندهنده تلنبار شدن مطالبات زنان در طي چهار دهه گذشته است؛ از بيکاري گرفته تا تبعيض حقوقي و اجتماعي و نبود امنيت خانوادگي. به اعتقاد او، اعتراض به حجاب در واقع پوششي براي مسائل بزرگتري مانند نبود امنيت اجتماعي براي زنان بوده است. او همچنين اشاره ميکند که حوادث تلخي مانند فوت مهسا اميني باعث شده است که اين کوه يخ از مطالبات زنان ذوب شود و خشونتهاي خانگي و اجتماعي نيز به اين ناديدهگرفته شدن مطالبات دامن زده است.
نژادبهرام با اشاره به نبود قوانين مناسب براي حفاظت از امنيت زنان و مقابله با خشونت عليه آنان، ميگويد که اين نواقص به ناحق به مساله حجاب نسبت داده شده است. در حالي که زنان خواستار امنيت در جامعه و خانواده هستند. او تاکيد ميکند که زنان به دنبال بيان بغض فروخورده ناشي از تبعيضهاي جنسيتي بودهاند و حادثه مهسا اميني باعث شد که اين بغضها سر باز کند.
نژادبهرام به يک نظرسنجي انجامشده در سال 96 اشاره ميکند که نشان ميدهد بيکاري و اشتغال مهمترين مطالبه زنان در آن زمان بوده است. در حالي که حجاب در رتبههاي پايينتري از اين مطالبات قرار داشت. اما ناديده گرفتن و بيتوجهي به مطالبات زنان منجر به بروز اعتراضات 1401 شد. او اضافه ميکند که امنيت و رفع تبعيض از اصليترين مباني جوامع هستند که حاکميت بايد به آنها توجه کند، اما عدم توجه به اين مسائل باعث شکلگيري بحرانهاي ثانويه ميشود.
به گفته او، خشونت عليه زنان که قبلا در خانهها پنهان بود، اکنون به شکل علني در سطح جامعه ديده ميشود و گشت ارشاد نمونهاي از اين خشونتهاي رسمي است. نژادبهرام بر اين باور است که شدت مطالبات زنان بالا رفته و حاکميت نميتواند به راحتي اين مطالبات را ناديده بگيرد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از سلامت نيوز،او در پايان ميگويد که امروز جامعه مطالبهگر است و حتي زنان محجبه نيز خواستار پايان حضور گشت ارشاد در شهرها هستند. آنها معتقدند که تنشهاي ناشي از اجراي طرحهايي مانند نور و گشت ارشاد باعث ايجاد ناامني اجتماعي ميشود.
با وجود اين اعتراضات، طرحهايي نظير لايحه حجاب همچنان مطرح ميشوند و جامعه همچنان در تلاطم است و نميداند که آيا حاکميت به مطالبات آنان توجه خواهد کرد يا نه.
تاریخ:
1403/06/25 09:11 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 41 |
چاپ